În funcție de dimensiuni și climat, costurile de încălzire ale unui case pot fi considerabile, mai ales în contextul actual. Creșterea semnificativă a prețurilor la electricitate și gaze naturale este o sursă de îngrijorare pentru orice consumator, motiv pentru care eficiența sistemelor de încălzire utilizate a devenit o prioritate în 2023. De multe ori este preferabil să investești într-un sistem nou și să te bucuri de economii la facturi pe termen lung.
Alegerea unui sistem de încălzire eficient este chiar mai importantă în cazul construcțiilor noi pentru că decizia poate influența tipul instalațiilor utilizate și anumite finisaje. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a achiziționa sistemul potrivit, iată trei sfaturi de care ar trebui să ții cont.
Explorează diversele tipuri de pompe de căldură
Dacă iți dorești un sistem de încălzire eficient și vrei să eviți dependența de gaze naturale, pompele de căldură sunt o alegere pe care nu o poți ignora. Acestea extrag căldura din aer, apă sau sol și o utilizează pentru a încălzi apa care circulă prin emițătoarele de căldură alese. Prin urmare, o pompă de căldură este o soluție de încălzire prietenoasă cu mediul înconjurător care exploatează resurse regenerabile.
Pentru rezultate optime, ar trebui să ai în vedere pompele de căldură aer-apă de la Daikin. Acestea extrag căldura necesară încălzirii locuinței din aerul exterior și pot fi utilizate cu succes inclusiv pentru răcirea încăperilor pe timpul verii și prepararea apei calde menajere. O astfel de pompă este o soluție ideală atât pentru construcțiile noi, cât și pentru îmbunătățirea eficienței unui sistem existent.
Alte beneficii de care te vei bucura sunt posibilitatea de a utiliza pompa de căldură până la temperaturi de -28 de grade Celsius, capacitatea de încălzire între 4 și 18 kW, clasa energetică ce poate atinge A+++ și dimensiunile mici ale unităților interioare și exterioare care trebuie instalate. În plus, vei putea controla climatul locuinței tale de oriunde, utilizând aplicația dedicată Daikin Onecta. Aceasta te poate ajuta să monitorizezi inclusiv consumul de energie.
Optează pentru emițătoare de căldură eficiente
În special atunci când ești în fazele de proiectare ale unei construcții noi, poți spori nivelul de eficiență prin alegerea unui sistem de încălzire în pardoseală. Un astfel de sistem poate asigura confortul termic dorit și la temperaturi scăzute ale agentului termic circulat, fiind suficiente și sub 45 de grade Celsius. În acest mod se poate asigura atât o distribuție uniformă a căldurii, cât și o economie suplimentară de energie, mai ales dacă alegi o pompă de căldură aer-apă de temperatură scăzută.
Dacă dorești să utilizezi pompa și pentru răcirea locuinței, este ideal să combini sistemul de țevi care asigură încălzirea în pardoseală cu ventiloconvectori. Poți opta inclusiv pentru modele echipate cu software care optimizează automat nivelul de eficiență energetică în funcție de cerințe și temperaturi.
Adaugă panouri solare
Integrarea surselor de energie regenerabile este un alt mod în care poți îmbunătăți eficiența energetică a sistemului de încălzire ales. Spre exemplu, panourile solare sunt excelente pentru a economisi energie atunci când este necesară încălzirea apei calde. Majoritatea modelelor sunt ușor de instalat, cele de la Daikin putând asigura până la 70% din energia utilizată de o pompă de căldură sau o centrală termică pentru a produce apă caldă.
Poți avea în vedere sisteme nepresurizate, dar și presurizate. Cele nepresurizate au o eficiență energetică mai mare, dar se golesc automat pentru că, în absența razelor de soare suficient de puternice, există riscul de îngheț. Cele presurizate utilizează un amestec de apă și antigel, motiv pentru care agentul termic nu mai poate îngheța. Totodată, permit folosirea tubulaturii curbate.
Dacă vrei să alegi un sistem de încălzire eficient în 2023, este important să ai în vedere cele mai noi tehnologii disponibile. Pompele de căldură, încălzirea în pardoseală și panourile solare sunt cu siguranță opțiuni moderne pe care ar trebui să le explorezi. Nu uita: toate aceste soluții pot fi personalizate în funcție de nevoile tale. De aceea este important să consulți un specialist.