Ai observat de ceva timp ca ai furnicaturi si amorteli in degete? La inceput, aceste senzatii erau doar ocazionale, iar acum s-au inrautatit, dureaza mai mult si te trezesc noaptea din somn? Ai ajuns sa te confrunti si cu dificultati in prinderea lucrurilor precum o furculita, un pix sau o cheie?
Daca ai aceste simptome, este posibil sa suferi de sindromul de tunel carpian, un tip de neuropatie de compresie care apare atunci cand nervul median – unul dintre nervii principali ai membrului superior – este comprimat pe masura ce traverseaza tunelul carpian (un pasaj ingust aflat in incheietura mainii).
Nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a degetelor I-IV (degetul mare, aratatorul, mijlociul si prima jumatate a inelarului). Totodata, inerveaza unii muschi implicati in efectuarea miscarilor fine. Tendoanele care permit miscarea degetelor se afla si ele in tunelul carpian.
Cand in tunelul carpian apare o inflamatie, nervul median devine presat sau iritat, provocand simptomele sindromului de tunel carpian, care pot include furnicaturi, amorteala, durere si slabiciune in mana si incheietura mainii.
Miscarile repetitive ale mainii si/sau incheietura mainii duc la dezvoltarea sindromului de tunel carpian, dar unele afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, artrita reumatoida si diabetul pot contribui, de asemenea, la aparitia acestei maladii. Sarcina si obezitatea sunt si ele asociate cu sindromul de tunel carpian.
Daca ai fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian, nu amana tratamentul recomandat de medicul de mana! Iata de ce:
Simptomele se vor inrautati.
Cu cat te tratezi mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Daca iti ignori simptomele, s-ar putea sa descoperi ca acestea devin din ce in ce mai problematice. Vei ajunge sa nu mai poti dormi din cauza durerilor, iar efectuarea miscarilor fine cu mana afectata va fi tot mai greoaie.
Simptomele sindromului de tunel carpian pot aparea si disparea la inceput, dar cel mai probabil vor aparea mai des daca nu te tratezi. In cele din urma, vor incepe sa te impiedice sa iti desfasori activitatile obisnuite de zi cu zi. S-ar putea sa iti fie dificil sa iti inchei nasturii de la camasa, de exemplu.
Iti vei pierde puterea in mana.
Este posibil sa reusesti sa faci fata amortelii si durerii, dar in cele din urma, probabil ca vei incepe sa iti pierzi puterea in mana afectata. S-ar putea sa descoperi ca sarcinile care necesita abilitati motorii fine sunt din ce in ce mai dificile. Scrisul, apucarea obiectelor mici, tinerea ustensilelor si o multime de alte lucruri pe care majoritatea oamenilor le fac fara sa se gandeasca pot deveni problematice sau chiar imposibile.
Este posibil sa nu iti mai poti controla mana.
Sindromul de tunel carpian te poate face sa iti pierzi controlul mainii. Poti ajunge sa scapi obiectele din mana. Cu cat afectiunea ramane netratata mai mult timp, cu atat riscul de a te confrunta cu acest simptom este mai mare.
Optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian
Conform celor de la Vitta Clinic, scopul tratamentul este de a ameliora sau, mai bine, de a indeparta inflamatia si presiunea din tunelul carpian. Printre cele mai recomandate tratamente se numara:
- Purtarea unei orteze pentru incheietura mainii (in special noaptea);
- Administrarea de medicamente antiinflamatoare;
- Injectiile cu corticosteroizi;
- Fiziokinetoterapia;
- Interventia chirurgicala. Aceasta este recomandata, de regula, doar in cazurile medii sau avansate. Cu toate acestea, operatia este singura metoda cu adevarat eficienta de tratare a sindromului de tunel carpian, doar in acest fel putandu-se inlatura banda compresiva.