Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu” revine în România, continuând circuitul internațional care a inclus 82 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție cultural-educativă (peste 20 milioane de vizitatori la nivel mondial), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.
În, circuitul actual, Expoziţia Leonardo da Vinci – The Machines a fost admirată de 48590 de vizitatori în Castelul Cantacuzino din Buşteni, în perioada 30 aprilie – 30 octombrie 2022, un număr record pentru România.
Expoziția cuprinde 45 de modele ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii.
Grupate în 4 categorii: mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile și mașinării militare, aceste minunății uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat în perioada renascentistă elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate astăzi în toată lumea.
Cele 45 de modele, realizate din lemn, reproduc fidel schițele și proiectele originale datând de peste 500 de ani, modelele nefiind reproduse în timpul vieții inventatorului.
Va vorbi despre relevanța modelelor precum spiritul autodidact al lui Leonardo da Vinci și provocările sistemului educațional actual, o personalitate respectată a vieții culturale din România: acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române.
Dumnealui va transmite și mesajul președintelui Academiei Române, excelența sa acad. Ioan Aurel Pop, datorită eforturilor căruia expoziția Leonardo da Vinci este oferită gratuit publicului până la data de 7 februarie 2022.
Evenimentul se va desfășura sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, fiind pentru prima dată când se va realiza digitalizarea expoziției.
Noutatea acestei ediții se referă și la abordarea responsabilă față de mediu, cu respect pentru resursele naturale ale planetei.
Nu se va imprima nici un material de promovare care ar putea afecta mediul înconjurător.
Se va folosi tehnologia comunicării electronice prin canalele social media pentru a transmite informațiile actualizate și astfel, se va reduce și amprenta de carbon pe care ar fi determinat-o folosirea metodelor vechi de promovare: afișe, fluturași, broșuri, bannere.
Au confirmat participarea reprezentanții desemnați ai următoarelor instituții:
– Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării,
– Ministerul Educației,
– Academia Română,
– Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”.
Domnul Marian Daragiu, sub-secretar de stat în Ministerul Educației, prezent la inaugurarea Expoziției în Castelul Cantacuzino, în 30 aprilie 2022, ne-a lansat invitația de a digitaliza Expoziția Leonardo da Vinci.
Inspirați de entuziasmul care a însoțit această propunere, ne-am adresat celor mai tineri dintre beneficiarii acestei inițiative și am descoperit că ar fi ocazia perfectă pentru a-i implica pe cei din generația care va schimba în bine România în următoarele decenii.
Ne dorim ca odată cu acest proiect, care va constitui o premieră mondială, să validăm și conceptul “Muzeul Creativității”, un spațiu care să fie disponibil permanent tinerilor în căutarea vocației, a celui mai potrivit traseu profesional, a carierei lor.
Efortul de a orienta “corect” un adolescent în alegerea profesiei este una din provocările cu care ne confruntăm toți cei responsabili din sistemul de Educație.
Ascultându-i pe voluntarii implicați am înțeles că un asemenea spațiu cu rol de laborator de creație ar putea ajuta la testarea într-un mediu foarte prietenos a acelor abilități care îi pot ajuta să aleagă optim posibila lor carieră sau să le ofere pietrele de temelie necesare unei interacțiuni frumoase și eficiente cu ceilalți.
Astfel, cu ocazia acestor expoziții, voluntarii implicați pot învăța atât cum să conlucreze eficient, să-și planifice înțelept și realist activitățile, să-și îmbunătățească abilitatea de a vorbi liber în public, să aducă plus valoare unui produs sau să expliciteze pentru cei care nu au aceeași formație intelectuală sau cuprindere tehnică diversele principii, mecanisme, dispozitive, alegând modalitatea optimă de reprezentare a modului de acțiune (animat, reconstruit, tridimensional, comparativ).
Așadar, scopul nostru este să putem avea un spațiu al științei, artei, tehnologiei, interacțiunii, frumosului, în care creierul să învețe bucuria de a explora universul și de a crea iar sufletul să se bucure de înțelegerea și cuprinderea pe care tinerii o resimt ca pe o chemare dar pe care nu îndrăznesc să o afirme.
Scopul fundamental este să oferim tinerilor ocazia găsirii celui mai bun drum în Viață, în cadrul lipsit de stres al unui muzeu care încurajează formele de exprimare artistică și de orientare vocațională.
Astfel, mulți din cei care riscă să se prăbușească în depresia provocată de violența psihologică, vor găsi în acest proiect multianual spațiul și ocazia optime pentru recâștigarea încrederii în propriile lor aptitudini.
Fiecare om are un talent care merită descoperit și pe aceste coordonate, vom izbuti împreună să construim mediul potrivit pentru manifestarea exuberantă a fiecărui adolescent sau tânăr în căutarea liniștii și a consacrării bazate pe atingerea nivelului optim al încrederii în propriile forțe.
Muzeul va funcționa cu acces gratuit pentru public. Ghizii voluntari vor fi studenții și liceenii interesați să acumuleze experiența atât de necesară și frumoasă a vorbitului în public.
Expoziția „Le macchine di Leonardo da Vinci” a fost realizată de specialiștii Muzeului Leonardo da Vinci din Firenze, Italia în anii 1970.
După ce profesorul Carlo Pedretti, cel mai apreciat cercetător al codex-urilor, a descifrat schițele lui Leonardo, a colaborat cu Carlo Niccolai, directorul Muzeului Leonardo da Vinci și au realizat primele 50 de mașinării cu rigurozitate științifică, folosind materialele epocii: lemn, frânghie, fier și pânză.
Datorită succesului avut cu Muzeul, echipa a organizat expoziția itinerantă care a fascinant foarte mulți oameni în China, Brazilia, Statele Unite, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Iordania, Finlanda, Regatul Unit, Portugalia, Franța, ajungând la un total de peste 20 de milioane de vizitatori pe cele 5 continente.
În România, în circuitul actual, expoziția a marcat un nou record, 48590 de vizitatori în Castelul Cantacuzino din Bușteni, în perioada 30 04 – 30 10 2022.
Vizitatorii au fost uimiți de genialele invenții proiectate în perioada renascentistă, majoritatea sistemelor și mașinăriilor gândite de Leonardo da Vinci reprezentând baza pentru tehnica existentă astăzi, unele suferind doar mici modificări, în special, determinate de materialele din care sunt construite (ex. rulmentul, bicicleta, lanțurile, mecanismul bielă-manivelă, planorul).
Grupate în 4 categorii: mașinării hidraulice, mașinării de zbor, mașinării pentru construcții, mașinării militare, cele 44 de invenții realizate din lemn, fier, frânghie și pânză, reproduc fidel schițele și proiectele originale datând de peste 500 de ani, modelele nefiind realizate în timpul vieții sale.
Organizatorii Expoziției Leonardo da Vinci în București au solicitat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și Inspectoratului Școlar al Municipiului București dreptul de a comunica profesorilor și prin intermediul lor elevilor posibilitatea de a fi implicați în proiectul cultural educativ al Expoziției Leonardo da Vinci în perioada 10 12 2022 – 07 02 2023, în Casa Oamenilor de Știință din Casa Academiei Române.
Participarea poate fi într-una din cele două modalități:
– ca ghizi în expoziție, selectați de Centrul Gifted Education,
– ca realizatori ai câte unei mașinării inspirate de vreuna din invențiile lui Leonardo da Vinci prezente în Expoziție sau reconstruind-o digital, virtual, în realitate augmentată, în realitate virtuală, ca un mecanism automatizat.
Pentru prima dată, această expoziție va fi nu doar una interactivă ci și una în care publicul se va implica activ și va contribui la dezvoltarea complementară a unei noi dimensiuni, digitală, specifică acestor ani în care realitatea și realitatea virtuală tind să fuzioneze.
Scopul organizatorilor este să îi determine pe tineri să își asume responsabilitatea și să își manifeste creativitatea cu entuziasmul specific.
Programul expoziției va fi afișat pe pagina oficială facebook Expo Leonardo da Vinci Interactive https://www.facebook.com/ExpoLeonardodaVinciInteractive/
AMPLASAMENTUL EXPOZIȚIEI
Casa Oamenilor de Știință,
Casa Academiei Române,
Calea Rahovei nr. 176
vis-a-vis de Palatul Bragadiru
Indicații de navigare pe harta Google:
https://goo.gl/maps/wvPKgEwumpLSaA7B8
Accesul publicului pentru vizitare se va face dupa cum urmeaza:
sâmbătă 10 decembrie intre orele 15.00 – 18.00
duminică 11 decembrie intre orele 10.00- 18.00
Luni – Marti – inchis
Miercuri – Duminica intre orele 10.00 – 16.00.
Sub patronajul: Institutului italian de cultura Bucuresti, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării
Cu sprijinul, Primăriei Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache , Centrul Gifted Education
Partener: ASUS
Partener media: Magic FM, WhitePress
Organizator: Original Media