Temperatura ridicată a componentelor laptopului poate duce la performanțe slabe și chiar la deteriorarea acestora. Din acest motiv, dacă observi semne de supraîncălzire, ar trebui să acționezi rapid și hotărât. Iată ce ar trebui să faci în această situație.
Motive pentru supraîncălzirea laptopului – curăță hardware-ul!
Pot exista multe motive pentru încălzirea excesivă a hard disk-ului, procesorului sau plăcii grafice. Important este că de multe ori echipamentul nu este de vină, ci chiar tu. Mai jos vei găsi cele mai comune motive pentru aceasta.
- Praf în interiorul laptopului – laptopul nu trebuie tratat ca un colector de praf. Pentru că dacă se depune în cantitate mare pe tastatură, ecran sau carcasă, există o mare probabilitate să fie și în interior. În timp, este posibil să fie atât de mult încât sistemul de răcire al dispozitivului să nu poată ține pasul cu scăderea temperaturilor generate. Circulația aerului va fi perturbată, unele elemente pot fi chiar înfundate. Acesta este cel mai bun mod de a supraîncălzi și de a arde echipamentul, de aceea are nevoie de curățare laptop regulată.
- Pasta termică folosită – unii oameni nici măcar nu sunt conștienți de existența ei. Cu toate acestea, după cum se dovedește, pasta este responsabilă pentru conducerea căldurii. Din acest motiv, se aplică componentelor deosebit de fierbinți (de exemplu, la procesor). Cu toate acestea, proprietățile sale nu sunt eterne. După ceva timp, se usucă, ceea ce afectează semnificativ eficiența disipării căldurii.
- Rularea de programe și jocuri excesiv de solicitante – computerul rulează la viteză maximă și se încălzește foarte mult. Menținerea pe termen lung a unei astfel de stări poate duce la uzura mai rapidă a sistemului de răcire și a multor alte elemente. Deci, dacă nu dorești ca laptopul să se transforme într-o navă spațială zgomotoasă, rulează jocuri pe care le poate gestiona cu ușurință.
- Folosirea greșită a echipamentului. Este asociat în principal cu blocarea orificiilor de evacuare a aerului, de exemplu prin pături, perne sau fețe de masă. Aerul cald nu poate ieși din interiorul laptopului, ceea ce face ca temperatura acestuia să crească.
Ce să faci când laptopul se supraîncălzește?
Să ai grijă de laptopul tău nu este deloc dificil. Este suficient să renunți la câteva obiceiuri și să reții că niciun laptop nu este pentru totdeauna. Mai mult, durata sa de viață depinde în mare măsură de abordarea ta. Prin urmare, este o idee bună să îl cureți la un service calculatoare în mod regulat.
Laptopul trebuie așezat întotdeauna pe o suprafață dreaptă, dură, astfel încât orificiile de ventilație să nu fie blocate. Așa că renunță la fețe de masă și șervețele, iar atunci când plănuiești să rulezi programe sau jocuri solicitante și nu îl ține în pat. Dacă nu te simți în stare să te uiți în interiorul laptopului pentru a-l curăța și a înlocui pasta termică, apelează la ajutorul profesioniștilor. Aceste tipuri de servicii nu sunt costisitoare și pot crește cu adevărat confortul utilizării echipamentului.