Ce fel de surse energetice poți să alegi pentru încălzirea locuinței?
În prezent, pentru încălzirea locuinței, pot fi utilizate atât lemnul, cât și gazul sau curentul electric. Desigur, fiecare sursă vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje. Însă, în funcție de nevoi, dar și de zona în care locuiești, se poate ca lemnul să fie mai accesibil decât gazul. Sau o sursă de încălzire electrică, să fie mult mai rentabilă decât cea pe lemn.
Sistemele de încălzire pe lemne utilizează lemn de foc sau peleți pentru a produce căldură. Aceste sisteme sunt mai puțin costisitoare în ceea ce privește instalarea, operarea și întreținerea.
Sistemele de încălzire pe gaz utilizează gazul natural pentru a furniza căldură. Aceste sisteme sunt utilizate în mod obișnuit în zonele urbane. Sistemul utilizează gazul natural și pentru a furniza apă caldă în toată casa. Aceste sisteme sunt relativ scumpe și necesită întreținere frecventă.
Sistemele de încălzire electrică utilizează electricitatea pentru a genera căldură. Aceste sisteme sunt mai puțin costisitoare în ceea ce privește funcționarea și întreținerea, spre deosebire de sistemele de încălzire cu gaz.
Sisteme de încălzire pe lemn – accesibile pentru zonele rurale
Sistemele de încălzire cu lemne sunt și vor rămâne întotdeauna populare. Lemnul are o putere calorică mare, oferind o temperatură ambientală confortabilă. Nimic nu se compară cu romantismul focului și mirosul lemnelor proaspăt arse, într-o seară rece de iarnă. Dacă ești în căutarea unui sistem de încălzire pe lemne, poți alege o sobă pe lemne sau un șemineu, cu un design modern, care va schimba nu doar atmosfera casei, ci și aspectul. O sobă pe lemne este o modalitate excelentă de a încălzi locuința dacă locuiești într-o zonă rurală.
Dacă iei în considerare sobele pe lemne, încorporate sau de sine stătătoare, trebuie să știi că prețul acestora este mai scăzut decât al centralelor pe gaz sau electrice. După achiziționarea sobei potrivite, vei avea cheltuieli anuale pentru achiziționarea și manipularea lemnului de foc. În funcție de zona în care locuiești, prețul lemnului poate fi mai scăzut sau mai ridicat. Materia primă, lemnul, este ușor accesibil, însă necesită depozitare pentru atingerea umidității ideale. Iar un șemineu sau centrală pe lemne, poate fi utilizat doar de persoane capabile să manipuleze încărcările cazanului pe lemne.
Încălzire pe gaz și curent electric – comoditate și eficiență
Încălzirea pe gaz și electrică sunt două modalități populare și convenabile de a-ți încălzi casa. Ambele sisteme îți permit să controlezi temperatura casei prin intermediul termostatelor digitale sau cu conectivitate WiFi, sunt eficiente, în special în cazul pompelor de căldură care funcționează asemănător sistemului de aer condiționat. Principalul motiv pentru care oamenii aleg încălzirea pe gaz sau curent electric, este că dispare depozitarea și alimentarea cu lemne, fiind mult mai comod.
În ceea ce privește dezavantajele acestor sisteme, sunt costurile mari de achiziție, întreținere periodică și consum. Prețurile energiei și gazelor naturale variază constant, ceea ce poate conduce la facturi lunare ridicate.
Alegerea sursei de încălzire pentru locuință, diferă în funcție de necesitățile și bugetul fiecăruia. Indiferent de zona în care locuim, dispunem de lemn, gaz sau curent electrice, surse pe care le putem utiliza pentru a crea un mediu confortabil în sezonul rece. În funcție de buget, dar și de posibilități, firmele specializate în sisteme de încălzire a locuințelor, și nu numai, precum Prompt Service Clima, vin în ajutorul tuturor pentru alegerea soluției eficiente. Experții în sisteme de încălzire îți vor explica în detaliu cum funcționează fiecare sistem și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, astfel încât să te asiguri că iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru familia ta.