Oamenii care lucrează la birou sunt conștienți că petrec mult timp pe scaun, însă, deseori, nu realizează exact cât de mult stau. Mulți sunt surprinși când află că 40 de ore pe săptămână petrecute muncind la birou înseamnă aproximativ 1900 de ore pe an. Când îți dai seama cât de mult timp din viață petreci stând jos, alegerea unui scaun de birou cât mai potrivit devine foarte importantă. 

În lipsa unui scaun care să răspundă cerințelor tale fizice și de folosire, pot apărea dureri articulare și musculare, probleme ale sistemului circulator și anomalii de poziție a coloanei vertebrale. Cunoașterea criteriilor care fac dintr-un scaun de birou obiectul potrivit este esențială, de aceea, te invităm să le descoperi în rândurile care urmează. 

Ajustabilitatea

Un scaun bun trebuie să respecte acest criteriu de bază în cât mai multe zone. Oamenii sunt diferiți, iar un scaun nu se poate potrivi tuturor dacă nu poate fi reglat. Înălțimea scaunului este primul lucru care trebuie să fie ușor de modificat. Pentru a asigura o postură corectă, este foarte important să stai cu tălpile lipite de podea. Acest lucru nu depinde doar de înălțime, ci și de adâncimea scaunului și de înclinarea acestuia. Și ajustabilitatea spătarului este importantă. Acesta trebuie să poată fi reglat sus-jos, astfel încât să respecte curbura naturală a coloanei, pentru a putea relaxa mușchii și vertebrele. De asemenea, este bine ca și unghiul pe care îl face cu șezutul scaunului să poată fi reglat, în funcție de nevoi.

Unele scaune au și alte elemente reglabile, ca:

  • lățimea și înălțimea mânerelor
  • suportul lombar
  • rezistența la schimbarea poziției
  • suportul cervical

Mobilitatea

Când lucrezi la birou, ai nevoie să te miști spre imprimantă, raftul cu hârtii sau spre locul unde am pus capsatorul sau alte obiecte. Un scaun care se mișcă fluid în toate direcțiile și care se rotește fără probleme te ajută să îți îndeplinești activitățile eficient și să eviți întinderile musculare care pot rezulta din încercarea de a ajunge la un obiect. Aproape toate scaunele de birou au roți, dar, dacă suprafața pe care stau este sensibilă la zgârieturi, este indicat să achiziționezi roți cu protecție din cauciuc sau un covoraș special pentru pardoseală. 

Calitatea șezutului scaunului

Șezutul trebuie să fie realizat din materiale de calitate, pentru a fi durabil și confortabil. Este important ca șezutul să permită circulația aerului, să fie destul de moale pentru a preveni tensionarea corpului și durerile, dar, să fie și destul de gros, pentru a susține greutatea corpului. De asemenea, șezutul scaunului de birou trebuie să aibă o adâncime destul de mare și să fie perfect orizontal sau ușor aplecat în față, pentru a susține pelvisul corect.

Suportul lombar și spătarul

Suportul lombar este unul dintre criteriile care sunt trecute cel mai ușor cu vederea când alegem un scaun, dar este esențial pentru confortul oricărui utilizator. Suportul lombar depinde de așezarea spatelui pe spătar, de aceea, este esențial ca acesta să poată fi ajustat la lungimea trunchiului. Un scaun de birou bun trebuie să se muleze pe spatele persoanei, astfel încât relaxarea mușchilor să fie completă. Cele mai bune scaune de birou de la ScauneOnline.ro au spătare confortabile, care permit circulația aerului și păstrarea unei ținute corecte.

Un scaun de birou potrivit crește productivitatea și eficiența persoanei care stă pe el. Datorită relaxării pe care o asigură, un scaun bun favorizează concentrarea de lungă durată și confortul psihic. În schimb, un scaun nepotrivit poate afecta postura, ceea ce duce la la apariția durerilor și a disconfortului. Acest lucru afectează capacitatea de lucru și crește frecvența ridicărilor, ceea ce provoacă pierderea concentrării și scăderea eficienței. 

Ține cont de criteriile noastre când achiziționezi un scaun de birou și profită de toate avantajele alegerii scaunului potrivit.

Source