Jocul dezvolta abilitati mentale, stimuleaza invatarea si le permite sa experimenteze si sa descopere o lume a cunoasterii: forme, culori, texturi si dimensiuni. Stimuleaza creativitatea si imaginatia si este o sursa inepuizabila de distractie. De aceea, foarte multi parinti cauta jucarii din lemn educative care sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte mai usor anumite abilitati si sa invete mai mult.
Dezvoltarea abilitatilor motorii cu ajutorul jucariilor
In plus, jocurile dezvolta abilitatile motorii, echilibrul, coordonarea sau controlul muscular si faciliteaza maturizarea a trei functii mentale de baza: asimilarea, intelegerea si adaptarea la realitate.
Citeste si: Care sunt avantajele jucariilor senzoriale pentru bebelusi?
Jocurile pentru copii incurajeaza increderea in sine a celui mic, care atunci cand se joaca este centrul si protagonistul actiunii si este capabil sa faca tot ceea ce isi propune, precum si sa socializeze cu alti copii si adulti. Jucariile ajuta copilul sa isi imbunatateasca controlul emotiilor si sa experimenteze senzatii noi.
Jucariile permit copiilor sa faca fata realitatii prin facilitarea solutionarii conflictelor. Jucariile sunt un instrument foarte important, dar nu toate exercita acelasi efect. Si efectul unei jucarii depinde nu numai de utilitate, ci si de modul in care copilul foloseste jucaria respectiva.
Pentru a profita la maximum de beneficiile unei jucarii, trebuie:
Supravegheat copilul in timp ce se joaca cu jucaria, fara a-l intrerupe. In acest fel se va sti daca este sau nu interesat si ii place.Verificat interesul copilului pentru jucaria respectiva.
In functie de preferintele copilului, parintii trebuie sa gaseasca solutii adaptate astfel incat cei mici sa fie incantati de jucariile lor. In cazul in care copilul are doar jucarii care nu ii plac sau de care nu se simte atras, rolul lor dispare, chiar daca au fost proiectate initial ca jucarii educative. O jucarie neutilizata nu mai are practic niciun scop si nu mai poate ajuta in niciun mod copilul.