Cu alte cuvinte jocurile de masa indeplinesc foarte bine rolul de jocuri de societate prin faptul ca favorizeaza interactiunle sociale indiferent de categoria sociala a oamenilor. Exista foarte multe jocuri de masa, iar printre cele mai apreciate astfel de jocuri in randul romanilor regasim sahul, jocul de remi, jocul de table sau jocul „Nu te supara frate”.
Jocul de sah
Sahul este unul dintre cele mai vechi jocuri de masa. Istoria acestui joc se pare ca a inceput in India si a continuat sa se raspandeasca pe intreg continentul asiatic. In India si Persia jocul de sah era parte din educatie. Termenul „Sa” era folosit in persana pentru cuvantul „rege”, iar notiunea „Shah Mat!” care este folosita si astazi in timpul jocului de sah se traducea prin „regele este neajutorat”.
Exista si alte pareri care atribuie jocul de sah Chinei, insa jocul pe care cei mai multi dintre romani il joaca astazi in randul jocurilor de masa este similar cu jocul jucat in India si Persia. Pentru acest joc se foloseste o tabla patrata cu 8 x 8 casute si cu piesele specifice jocului de sah.
Jocul de remi
Un alt joc de masa foarte apreciat in randul romanilor este jocul de remi. Vorbim despre un joc care poate fi jucat intre minim 2 jucatori si maxim 4 jucatori. Daca nu stii cum se joaca remi, trebuie spus ca exista mai multe modalitati de a juca acest joc de masa. Printre variantele jocului de remi regasim jocul pe tabla, varianta de remi etalat, remi mozaic, remi monocolor, remi bicolor sau remi duble.
In cadrul jocului pe tabla combinatiile valide care pot fi alcatuite folosind piesele jocului de remi sunt formate direct pe tabla. In schimb pentru remi-ul etalat formatiile si suitele sunt coborate pe masa de joc.
Varianta mozaic a acestui joc are drept obiectiv realizarea unei suite complete de la 1 pana la 1, fara a exista 2 piese consecutive de aceeasi culoare. Mai mult, pentru remi-ul mozaic este nevoie ca primele 4 piese sa fie din cele 4 culori regasite in acest joc, iar piesele cu numarul 1 trebuie sa difere in privinta culorii.
Pentru varianta de remi monocolor se realizeaza o suita completa in care toate piesele au aceeasi culoare, suita incepand si terminandu-se cu piese avand numarul 1. Varianta de remi bicolor inseamna realizarea a 2 suite in 2 culori diferite, in vreme ce remi-ul duble presupune realizarea a 7 perechi de duble.
Jocul de table
Printre romani mai popular decat jocul de sah si poate tot la fel de popular precum jocul de remi este jocul de table. Se pare ca acest joc de masa isi are originea in Egiptul Antic, iar de atunci a evoluat in forma pe care il cunoastem astazi. Vorbim despre un joc de masa intre 2 jucatori care folosesc o tabla, 30 piese pentru fiecare jucator si o pereche de zaruri.
Pentru a castiga jocul de table trebuie ca toate piesele sa fie mutate pe tabla de casa si ulterior sa fie scoase. Aruncarea zarurilor decide cine incepe jocul. Primul jucator care reuseste sa scoata toate piesele va fi considerat castigator. Mutarea pieselor in jocul de table se face in functie de valoarea zarurilor dupa ce acestea au fost aruncate. Mutarea se poate face doar in acele locuri libere pe tabla de joc.
Jocul „Nu te supara frate”
Printre romani un joc de masa foarte apreciat si cu o istorie indelungata este jocul „Nu te supara frate” sau Ludo. Pentru a juca „Nu te supara frate” este nevoie de 2-4 jucatori si se foloseste o plansa speciala, un zar si cate 4 pioni avand aceeasi culoare. Fiecare jucator va folosi 4 pioni de aceeasi culoare.
Obiectivul jocului este de a face turul plansei de joc cu fiecare dintre cei 4 pioni conform directiei indicate de sageata. In final trebuie ca toti pionii sa ajunga in 4 cerculete marcate cu literele a, b, c si d pentru culoarea aleasa de fiecare jucator.
Fiecare jucator avanseaza in functie de numarul indicat de zarul aruncat. Castigatorul jocului este cel care ocupa toate cele 4 spatii marcate cu literele a, b, c si d cu cei 4 pioni aferenti culorii sale.
Acestea sunt printre cele mai populare jocuri de masa in randul romanilor. Intre timp au aparut si variante online pentru astfel de jocuri, precum in cazul jocului remi online sau table online. Daca esti pasionat de aceste jocuri de masa, poti incerca si variantele online pentru jocurile respective.