Mai mult decât atât, iluminarea terasei reprezintă în sine o investiţie în estetica proprietăţii tale. Iată câteva sfaturi pentru un proiect reuşit:
Păşeşte în lumină
Conceptul de terasă nu presupune în mod deosebit existenţa unui acoperiş, cel puţin nu pe întreaga suprafaţă. O terasă deschisă sau semideschisă creează dificultăţi cu privire la amplasarea corpurilor de iluminat pe tavan. Întrucât vorbim despre un spaţiu exterior, nici măcar nu este nevoie ca lumina să cadă de undeva de sus. Este suficient să vezi pe unde calci. Există în acest sens o varietate de soluţii, de la dale de pavaj luminate până la corpuri integrate în partea de jos a canapelelor, scaunelor sau elementelor de decor. Cu puţină inspiraţie, poţi chiar contura câteva trasee uzuale de-a lungul terasei, utile atât pentru orientare, cât şi pentru decor. În funcţie de suprafaţă şi dimensiuni, iluminatul te poate conduce spre grădină, piscină, garaj sau poarta de acces.
Spaţiile de şezut
Stilul de viaţă al fiecăruia determină modul în care este amenajată casa. Dacă foloseşti terasa pentru mese prelungite împreună cu familia sau prietenii, vei avea nevoie ca spaţiul de deasupra să fie acoperit, pentru a te proteja de razele soarelui şi/sau de o eventuală ploaie. Astfel, câştigi un suport pentru fixarea şi alimentarea unor corpuri de iluminat pentru exteriorul casei fie pe peretele vertical, fie chiar din tavan. În altă zonă, poţi organiza un spaţiu de discuţii cu mese mai mici, de cafea, fotolii sau canapele. Pentru acestea sunt potrivite felinarele, lămpile, aplicele sau lampadarele.
Avantajele noilor tehnologii
Un mare avantaj al noilor tehnologii este faptul că poţi alimenta corpurile de iluminat cu energie electrică prin fire îngropate, fără a exista pericolul împiedicării sau o imagine inestetică pe terasă. Pentru independenţă energetică, poţi folosi surse de lumină cu încărcare solară de-a lungul zilei. Utilizarea becurilor cu eficienţă energetică dovedită nu este doar o strategie de a scădea consumul şi implicit facturile, ci şi o măsură prin care arăţi că îţi pasă de protejarea mediului înconjurător. În ceea ce priveşte culorile iluminatului de terasă, nu există limite. Alege în funcţie de decorul natural şi artificial în care le integrezi şi foloseşte sisteme controlabile prin telecomandă sau chiar aplicaţii dedicate. Astfel, în serile târzii de vară, petrecerea de pe terasa casei tale va beneficia şi de un joc de lumini pe măsură.
Casa în lumina reflectoarelor
Proiectoarele LED cu fixare pe terasă sau în grădină adaugă vizibilitate casei tale. Această măsură este deodată una estetică şi pentru siguranţă. O casă luminată este mult mai uşor de supravegheat video, fapt ce descurajează hoţii. Pe lângă faptul că adaugă un plus de siguranţă proprietăţii, proiectoarele îndreptate către casă asigură şi lumina necesară pentru terasă.
Soluţiile de iluminat pentru terasă, balcon sau grădină sunt dintre cele mai diverse. Le poţi alege în funcţie de suprafaţă, stil, design sau buget. Corpurile de iluminat pentru exterior nu sunt doar funcţionale, ci devin elemente distincte de decor. Sursele de lumină de pe terasă pot îmbrăca diverse forme, de la obiecte geometrice sau personaje din poveşti până la mobilier. Le poţi alimenta gratuit, de la soare sau prin conectarea la reţeaua electrică prin fire ascunse în pământ sau în pereţi. Posibilitatea reglării intensităţii sau a nuanţei de lumină este doar un beneficiu în plus pentru serile tale petrecute afară.