? FC Phoenix Baia Mare: 1j / 1v 0e 0î / ? 5-1
Echipa combinatului chimic Phoenix (ulterior Cuprom) din Baia Mare a fost înființată în 1932. A participat la turneul de promovare-retrogradare în Divizia A de la finele sezonului 1947-48, ocazie cu care a întâlnit și Steaua pentru unica oară. Imediat după, Phoenix a fost absorbită în ulterioara FC Baia Mare, apoi reînființată în 1964 și redispărută definitiv în 2000.
? FC Dinamo București: 129j / 43v 41e 45î / ? 186-180
Despre rivalii noștri tradiționali știm deja destule. Primul „Dinamo” a apărut totuși în 1923, în URSS, ca societate polisportivă alipită poliției politice sovietice (ulteriorul KGB). În aparatul comunist de stat, rolul inițial al sportului era de a menține populația permanent pregătită de luptă. Toate grupările sportive deveneau astfel „departamentale” – adică departamente ale unor instituții de stat, sindicate, uzine sau cooperative. Evident, dintre toate acestea, Ministerul de Interne avea resurse superioare, motiv pentru care cluburile Dinamo puteau atrage sportivi mai ușor decât celelalte. Acest model a fost exportat și în multe alte țări comuniste. Dinamo din București a apărut după acest model, în 1948, când Ministerul de Interne românesc a grupat mai multe echipe (Unirea Tricolor, Ciocanul, Maccabi) în clubul care avea să fie poreclit „câinii roșii”. De atunci, Steaua-Dinamo a devenit rapid „Marele Derby” al României, figurând constant în topurile rivalităților sportive din întreaga lume. Dinamo e singura echipă mai importantă cu mai multe victorii în fața Stelei. În schimb, Steaua are golaveraj pozitiv în istoricul confruntărilor.
? Hârtia Piatra Neamț: 1j / 1v 0e 0î / ? 7-1
Înființată de muncitori ai fabricii de hârtie din Piatra Neamț (actuala companie „Petrocart”), această echipă a dispărut în 1956, fiind înglobată în mai importantul club local Ceahlăul. A întâlnit Steaua (pe atunci CSCA) o singură dată, în 1949, în Cupa României.
? AS Metalul Sibiu: 2j / 2v 0e 0î / ? 5-1
Istoria acestei echipe înființate în perioada interbelică este strict legată de fostul Arsenal și Depozit de Armament Sibiu. Echipa se numea Arsenal Sibiu în 1949, când a și întâlnit Steaua (CSCA) într-o optime de Cupa României. În 1951, arsenalul orașului își schimbase deja numele în Întreprinderea Metalurgică de Stat Sibiu. Echipa, redenumită și ea Metalul, avea să mai întâlnească pe CCA încă o dată, de data aceasta în sferturile Cupei, în 1951. A continuat să joace în ligile inferioare până după Revoluție.
? FC Șoimii Sibiu: 4j / 3v 0e 1î / ? 10-1
Multă vreme cea mai importantă echipă de fotbal din Sibiu, Șoimii au luat naștere în 1913, în Sibiul germanofon austro-ungar, sub numele „Die Falken”, ca o „societate de gimnastică, sport și excursii”. În perioada interbelică, au fost de 4 ori campioni regionali ai zonei Sibiu. În 1947, clubul este alipit căilor ferate, redenumindu-se CFR, apoi Locomotiva. Sub aceste nume, Steaua avea să întâlnească echipa sibiană de două ori în campionat și de două ori în Cupă. În 1973, clubul se redenumește în Șoimii, apoi e preluat de Întreprinderea de Piese Auto, iar în 2001 se desființează.
STEAUA vs. RESTUL LUMII prezintă istoricul adevărat și curat al echipei CSA Steaua București. Statisticile reunesc rezultatele din toate competițiile oficiale, naționale sau internaționale, din anii de activitate a echipei de fotbal Steaua București: 1947-2002 și 2017-2020.
#aicieSteaua #spiritdeluptă