Un generator de curent este un dispozitiv foarte util în timpul întreruperilor de curent. Chiar dacă locuiți într-o zonă în care întreruperile de curent sunt rare, cel mai bine este să-l aveți la îndemână. Întreruperile de curent sunt mai mult decât o problemă pentru proprietari, mai ales, pentru cei care locuiesc la țară. Iar, un generator de curent vă va menține nevoile în funcțiune, fără a vă crea probleme.
Datorită progreselor tehnologice, chiar și un mic generator electric este capabil să genereze suficientă energie electrică pentru a alimenta o serie de aparate, iar acest confort poate fi achiziționat la un cost optim. Cu toate acestea, există o serie de lucruri de luat în considerare atunci când alegeți cel mai bun generator de curent pentru casa ta pentru a vă asigura că obțineți un dispozitiv care va fi capabil să vă satisfacă toate nevoile.
Tipuri de generatoare
Generator trifazat si monofazat
Există generatoare electrice, monofazate (220V) și trifazate (380V). Trebuie remarcat faptul că într-un generator trifazat este posibilă conectarea dispozitivelor care funcționează dintr-o rețea de 220V, pentru aceasta este necesară pornirea între zero și fază. Dacă vă conectați între fază și zero într-un generator monofazat, puteți obține tensiuni de 127V.
Pentru cei care decid să cumpere un generator de curent trifazat este important să țină cont de un factor numit „dezechilibru de fază”. La conectarea dispozitivelor la diferite faze, sarcina trebuie luată în considerare astfel încât să nu depășească 1/3 din puterea generatorului pentru fiecare fază. Există și modele capabile să furnizeze tensiuni de 12V.
Generator pe benzina
Generatoarele pe benzină sunt ușoare și portabile, sunt, de obicei, echipate cu un sistem de răcire cu aer, iar puterea depășește rar 10 kW. Aceste generatoare sunt recomandate a fi utilizate ca sursă de rezervă de energie electrică atunci când au loc întreruperi frecvente de curent sau pentru a conecta unelte la șantierele de construcții la care sistemul central de alimentare nu a fost încă conectat.
Generator pe motorină
Generatoarele pe motorină se disting prin resurse motorii excelente, dar pentru a evita defectarea prematură trebuie luate în considerare unele nuanțe. Lucrul la sarcini mici și mersul în gol afectează negativ funcționarea unui motor pe motorină.
În ciuda faptului că un generator pe motorină ar trebui să fie pornit la ralanti, ca măsură preventivă, producătorii recomandă să se dea o sarcină de 100% timp de cel puțin 2 ore la fiecare 100 de ore. Acest lucru se datorează principiului de funcționare al unui motor pe motorină.
Spațiul de amplasare
Depozitarea corectă a generatorului este cheia unei durate mai lungi de viață a dispozitivului. Iar, pe lângă asta, un aspect important este spațiul de amplasare al generatorului de curent, în timpul utilizării. Acesta trebuie ținut în aer liber, pentru că există riscul ca gazele nocive să se blocheze în interior, iar fumul niciodată nu trebuie să rămână în spații închise.
Întreținerea generatorului de curent
Întreținerea corespunzătoare este esențială pentru a prelungi durata de viață a motorului și a diferitelor părți ale generatorului. Generatoarele sunt adesea folosite neregulat. Sunt depozitate într-un hambar pentru o perioadă lungă de timp, până la următoarea nevoie, astfel încât generatoarele de multe ori nu primesc întreținerea de care au nevoie. Prin urmare, este foarte important să adoptați și să aplicați proceduri regulate de întreținere a generatorului vostru:
1.Curățați motorul de orice resturi;
2.Verificați nivelul de ulei și adăugați, dacă este cazul;
3.Schimbați combustibilul dacă a stat o perioadă îndelungată;
4.Verificați bujia, furtunul pentru fisuri, filtrul de aer și înlocuiți-le dacă e cazul.
5.Examinați manualul de utilizare și verificați dacă sunt alte recomandări.