Poate esti la prima masina sau nu ti-ai mai cumparat de mult o masina, procesul poate fi greu, iar noi va putem ajuta sa stiti de unde sa incepeti. Cum gasesti masina care se va potrivi exact nevoilor tale pentru anii urmatori? Este nevoie doar de putina cercetare si planificare. Cand stiti ce tip de masina doriti, puteti decide daca doriti sa cumparati o masina noua sau va ganditi la cumparari masini second hand.

Pasul 1. Evalueaza-ti nevoile

„Masina potrivita” depinde de ce asteptari ai de la o masina. Unii dintre noi ne place sa ne etalam cu masinile noastre si sa afisam o anumita imagine, cum ar fi: “Am o situatie financiara buna si ador masinile moderne” sau “Ma preocupa mediul inconjurator si nu am problema cu masinile retro”.

Unora le place sa foloseasca maasina doar pentru senzatii tari, iar acestia vor cauta masini cu multi cai putere si un motor puternic.

Dar pentru cei care au nevoie de un vehicul pentru indatoririle zilnice, functionalitatea ar trebui sa principala caracteristica. Iata cateva consideratii practice de retinut:

Cati pasageri trebuie sa transportati?

Pe ce tip de drumuri o vei folosi, autostrada, strazi de oras sau off-road?

Faceti naveta si este importanta economia de combustibil pentru dumneavoastra?

Aveti nevoie de tractiune integrala?

Care sunt caracteristicile la care tineti neaparat?  Scaune din piele, geamuri electrice, isofix etc.

Masinile noi vin cu monitorizarea unghiului mort, avertizare de parasire a benzii si franare automata de urgenta. V-ar interesa aceste sisteme de siguranta?

Ce capacitate doriti sa aveti pentru portbagaj?

Pasul 2. Stabiliti-va bugetul

Daca nu platiti cash pentru masina dorita, va trebui sa va ganditi la modul de finantare. Cat de mult va puteti permite cu adevarat sa alocati pentru plata unei masini in fiecare luna? Regula generala este ca plata lunara pentru masina noua nu trebuie sa depaseasca 15% din salariul lunar. O masina rulata va fi mai putin costisitoare, dar trebuie sa se aplice aceeasi regula. De asemenea, luati in calcul o suma suplimentara de 7% din venitul lunar pentru a acoperi costurile de combustibil si de asigurare. Cunoasterea bugetului in prealabil va va ajuta atunci cand va negociati masina.

Pasul 3. Leasing sau achizitie

Iata cativa factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand decideti intre leasing si cumparare masina second hand:

Leasing

  • Puteti conduce o masina mai scumpa pentru mai putini bani.
  • Puteti conduce o masina noua cu cea mai recenta tehnologie la fiecare cativa ani.
  • Majoritatea reparatiilor vor fi acoperite de garantia din fabrica.
  • Nu exista probleme de schimb la sfarsitul contractului de inchiriere.

Cumparare

  • Aveti mai multa flexibilitate pentru a vinde masina oricand doriti.
  • Puteti modifica masina dupa gusturile dumneavoastra
  • Nu exista penalizari pentru kilometraj daca conduci mult.
  • Cheltuielile cu masina vor fi mai mici pe termen lung, cu conditia sa achitati masina integral si sa o pastrati un timp.

Pasul 4. Cautati masini asemanatoare din clasa dorita

Va ganditi la o anumita masina? Multi cumparatori o fac. Dar piata de astazi este intr-o continua schimbare, masinile noi apar mereu in showroom-uri si sigur, este una la care nici macar nu v-ati gandit ca ar putea fi potrivita.

Daca aveti deja o masina in minte, ar trebui sa revizuiti in continuare alte vehicule comparabile din aceeasi clasa pentru a va asigura ca nu ati trecut cu vederea o alegere si mai buna. Puteti compara vehiculele pe care le-ati ales pentru a vedea mai usor caracteristicile si specificatiile.

Pasul 5. Cantariti costurile de proprietate

Unele masini pot fi mai ieftine de cumparat, dar mai scumpe de detinut. Chiar daca doua masini au aproximativ acelasi pret, una s-ar putea deprecia mai repede sau poate costa mai mult pentru asigurare si intretinere.

Inainte de a va alege masina, ar trebui sa estimati costurile de proprietate pe termen lung. Acestea includ costurile de amortizare, asigurare, intretinere si combustibil.

Pasul 6. Gasiti masini de vanzare

Vechea metoda de a cumpara masini va obliga sa vizitati reprezentantele in persoana pentru a vedea inventarul si a afla daca masinile aveau optiunile dorite. Acum, puteti apela la un dealer specializat pentru a acoperi rapid mai mult teren si puteti economi si bani. Odata ce va faceti o idee despre masina dorita, puteti vedea cu usurinta disponibilitatea acesteia.

Un dealer va ajuta sa gasiti ceea ce va doriti nu doar in zona dumneavoastra, acesta cauta la o distanta mai mare, cu conditiile impuse de dumneavoastra.

Programarea pentru testul drive va fi mult mai simpla printr-un intermediar, acesta poate veni direct la adresa dumneavoastra, fara a pierde timpul.

Va recomandam sa testati aproximativ trei vehicule diferite, astfel incat sa nu va limitati optiunile.

Pasul 7. La ce sa te astepti de la un test drive

O masina poate parea ca are toate caracteristicile pe care le doresti, dar adevaratul test are loc atunci cand esti pe scaunul soferului. Ar trebui sa testati masina asa cum ati conduce-o in viata de zi cu zi.

Incercati sa conduceti masina atat in ​​trafic aglomerat, cat si la viteza pe autostrada. Conduceti peste denivelari, luati curbe stranse si testati franele intr-un loc sigur.

Urcati si coborati din masina de mai multe ori si asigurati-va ca va asezati pe bancheta din spate, mai ales daca veti merge cu membrii familiei.

In timp ce evaluati masina, nu va lasati distras. Un agent de vanzari bun va va respecta nevoia de a experimenta masina si va va lasa sa va concentrati asupra experientei de conducere.

Opriti muzica pentru a putea asculta sunetul motorului. Puteti evalua sistemul de sunet cand stati in trafic.

Pasul 8. Este timpul pentru o decizie

Dupa testarea mai multor masini, alegerea ar trebui sa fie clara. Desi este important sa luati decizia corecta, este, de asemenea, bine sa realizati ca nu exista un raspuns perfect. Masinile de astazi sunt mai sigure decat oricand. Au un consum mai bun de benzina, au facilitati la un pret mai mic decat in ​​trecut. Pe scurt, ar putea exista mai multe alegeri bune de vehicule, iar decizia finala este intr-adevar o chestiune de gust individual.

Daca doriti sa vindeti masina actuala pentru a cumpara una noua sau second hand gasiti aici cateva sfaturi utile: https://www.afla-acum.ro/cum-sa-ti-vinzi-masina-pentru-un-pret-mai-bun/

Source