Mai mult, prin proiectarea unui sistem de drenaj al apei se pot evita si inundațiile sezoniere sau alte probleme cauzate de acestea. În rândurile următoare veți afla care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știți și de care aveți nevoie pentru a construi propriul sistem de drenaj. 

Proiect pentru sistemul de drenaj

Desigur, instalarea unui astfel de sistem presupune un plan detaliat care să determine ce tip de drenaj este necesar pentru solul respectiv. Pentru a obține rezultatele scontate și a crea un sistem eficient de drenaj al apei, aveți nevoie de următoarele informații:

– Date despre straturile de sol și cele superioare lui (compoziție, caracteristici tehnice);

– Un plan al amplasării tuturor obiectelor semnificative (imobilul construit, copaci, drumuri, piscine etc.);

– diagrame ale fundațiilor clădirilor în unghiuri diferite și în secțiune, care indică dimensiunile și adâncimea marcajului;

– Date despre caracteristicile hidrogeologice din zonă;

– Schema de comunicații subterană și supraterană;

– Harta topografică a suprafeței, cu indicații ale caracteristicilor reliefului. 

Conducte de drenaj

Unele dintre principalele elemente ale sistemului de drenaj sunt țevile folosite. În trecut, pentru instalarea unui astfel de ansamblu se foloseau conductele din azbociment, ceramică sau cele metalice. 

În prezent, un tub pentru drenajul apei realizat din plastic sau din materiale geotextile se dovedește a fi o alegere durabilă, modernă și eficientă. Acestea sunt mult mai puțin predispuse problemelor precum blocaje, fisuri sau colmatări. Pe lângă avantajul oferit de raportul dintre calitate și preț, acest tip de conducte pentru drenaj sunt ușor de întreținut, având capacitatea de a se auto-curăța. 

Adâncimea la care se poziționează tuburile sistemului de drenaj este stabilită în funcție de nivelul de îngheț al solului. Alegerea diametrului țevilor se face în funcție de un calcul hidrologic, iar opțiunile disponibile sunt:

– Pentru apă de top – țevi de 10 centimetri;

– Pentru drenaj inelar și formațiune – țevi de 16,5 cm.

Puțuri de scurgere

În vederea construirii corecte a unui sistem de drenaj al apei este nevoie de două tipuri de puțuri:

De inspecție și intervenție 

Acest tip de fântână se construiește pentru a elimina eventualele blocaje ale sistemului și pentru a putea monitoriza starea sa. Aceste cămine preiau și funcția de colectare a nisipului, fiind prevăzute cu o plasă specială de prindere. Produsul este instalat astfel încât fundul său să fie cu 10-30 cm mai adânc decât țevile (o anumită valoare este selectată în funcție de înălțimea fitingurilor de evacuare).

De colectare

Reprezintă rezervorul final al sistemului, fiind locul unde se adună toată umiditatea. Construcția este etanșă și, de regulă, este prevăzută prin completare cu un fund orb. Apa colectată astfel poate fi refolosită în scopul irigării unei grădini, ori filtrată sau folosită pentru adăparea animalelor domestice. 

Tipuri de drenaj

Sistemele de drenaj se împart în două categorii, în funcție de tipul de teren și de adâncimea la care se acumulează apa. Acestea pot fi la suprafață (utilizate pentru colectarea apei de ploaie sau rezultate în urma topirii zăpezii) sau subterane (construite pentru a devia cursul apei de la sol).

În funcție de amplasament, structurile de drenare pot fi în formă:

– Liniară – sistem de conducte sau jgheaburi care direcționează apa către un puț de colectare;

– De punct – reprezintă cel mai simplu tip de sistem, acesta putând fi amplasat doar în locurile în care se acumulează umezeala (terenuri joase, straturi de sol impermeabile). 

Indiferent de locul în care urmează să instalați un sistem de drenaj, este important să vă ghidați după un proiect bine realizat. De asemenea, se recomandă investirea in materiale și elemente de calitate, care să preîntâmpine eventualele probleme care pot apărea în timp. 

Source