Societatea noastra are o problema: consuma mult prea mult. Consumam foarte mult petrol, foarte mult carbune, foarte mult gaz, foarte multa apa, foarte multe alimente si lista poate sa continue. Din pacate, aceste consum exagerat duce la probleme mai mari, cum ar fi poluarea.
Mai bine de 40% din poluarea de la nivel mondial este generata de locuinte, fie prin incalzirea acestora, fie prin racire sau prin utilizarea unor electrocasnice care elimina cantitati considerabile de dioxid de carbon.
Din fericire, aceasta problema este din ce in ce mai ingrijoratoare pentru autoritati, ceea ce a dus la schimbarea legislatiei. De la inceputul anului 2021, legislatia privind constructiile noi s-a schimbat radical in Romania. Astfel, cei care fac receptia unei cladiri pe baza unei autorizatii emise incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero.
Desi pare imposibil, gratie noilor tehnologii folosite pentru centralele de incalzire, pentru ventilatoare, pentru aparatele de aer conditionat si pentru izolarea termica a locuintelor, consumul dus spre zero este cat se poate de posibil. Este adevarat ca implica o serie de cheltuieli suplimentare, insa acestea nu sunt de speriat.
Care este rolul schimbarii legislatiei?
Schimbarea legislatiei este valabila in toata Uniunea Europeana, insa tine cont de particularitatile fiecarei tari in parte ( conditii climatice, conditii locale, etc). Fiecare tara trebuie sa isi stabileasca propriile reguli, pe care sa le revizuiasca la fiecare 5 ani, in asa fel incat eficienta sa creasca. Elementele care trebuie sa fie vizate sunt incalzirea cladirii, racirea acesteia, productia de apa calda menajera, iluminatul, ventilatia si alte elemente tehnice ale cladirii care pot avea impact asupra mediului inconjurator.
Desi se pune un accent major pe constructiile noi, legislatia are in vedere si cladirile vechi, care trebuie sa isi sporeasca performanta energetica.
Insistenta autoritatilor asupra imbunatatirii consumului de energie a cladirilor este bazata pe faptul ca o buna parte din poluare este generata de cladiri ( peste 40%, asa cum am amintit ) si pe faptul ca acest sector poate obtine cele mai bune imbunatatiri pe termen scurt.
Ce presupune un consum aproape de zero?
Un consum aproape de zero nu presupune lipsa consumului, ci doar alegerea unor surse de energie regenerabile. De asemenea, presupune o foarte buna izolare termica a cladirii, in asa fel incat necesarul de energie pentru obtinerea confortului termic sa fie cat mai mic.
Ce trebuie sa faci pentru a obtine un consum aproape de zero?
Din fericire, pot fi facute foarte multe lucruri care pot aduce imbunatatiri si pot contribui atat la micsorarea volumului de poluare, cat si la micsorarea costurilor generate de o constructie:
1. O foarte buna izolare termica a cladirii. Izolarea cladirii este un prim pas care poate creste eficienta energetica si micsorarea gradului de poluare. Exista cladiri cu clasa de eficienta energetica foarte buna, care consuma cu pana la 70-80% mai putin decat cladirile construite in urma cu 20-30 de ani, care nu au fost supuse unei legislatii stricte in domeniu. Izolarea termica a cladirii se poate face prin placarea peretilor cu materiale termoizolante, prin alegerea unor materiale de constructii performante si prin alegerea unor suprafete vitrate performante.
2. Alegerea unei surse de caldura cat mai performanta. Sursa de caldura poate genera cantitati considerabile de CO2 si poate creste foarte mult costul unui grad mare de confort. Exista o multime de variante pe care le poti alege pentru a te incalzi: centrala pe lemne, centrala pe gaze, centrala pe peleti, pompa de caldura, radiatoare electrice, etc. Toate aceste variante beneficiaza de tenologii moderne si de imbunatatiri ale consumului, insa cele mai prietenoase solutii cu mediul inconjurator suunt pompele de caldura ( acestea extrag caldura din pamant, apa sau aer ) sau centralele pe gaz. De asemenea, panourile solare pot face o treaba excelenta pentru incalzirea apei menajere si chiar pentru incalzirea casei.
3. Instalarea unui sistem de ventilatie de foarte buna calitate. Cat de mult conteaza ventilatia? Foarte mult! Daca nu este ventilata, o casa poate dezvolta acarieni, mucegai si bacterii. Ventilatia clasica este cea bazata pe deschiderea geamurilor. Deschizi geamul si aerul viciat din casa este schimbat cu aer proaspat de afara. Din pacate, aerul din marile orase nu este chiar atat de proaspat si chiar si in conditiile in care este, deschiderea geamurilor pe timp de iarna poate sa insemne pierdere de caldura. Din fericire, exista sisteme de ventilatie performante, cu recuperare de caldura. Acestea pot fi instalate in pereti si elimina nevoia de deschidere a geamurilor. In plus, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate asigura o multime de alte beneficii:
Aduc aer proaspat de afara, filtrandu-l si eliminand toate elementele periculoase din el;
Pastreaza temperatura aerului din interior, transferand caldura de la aerul eliminat catre cel proaspat;
Genereaza economii financiare considerabile.
4. Alegerea unor aparate de aer conditionat performante. Aparatul de aer conditionat a devenit la fel de important precum un sistem de incalzire. Pe timp de vara temperaturile pot ajunge la peste 35 de grade, ceea ce duce la nevoia unei surse de racire si de dezumidificare a aerului. Aparatele de aer conditionat moderne pot sa raceasca aerul, mentinand o temperatura constanta, pot elimina umezeala si la nevoie pot sa incalzeasca. Dat fiind faptul ca un aparat de aer conditionat este unul dintre marii consumatori de energie electrica dintr-o casa, este bine sa te asiguri ca alegi o optiune cat mai economica.
5. Achizitia unor consumatori cu eficienta energetica ridicata.Un frigider vechi, un computer vechi, un televizor vechi sau o masina de spalat veche pot genera costuri considerabile atunci cand vine vorba despre energia electrica. Chiar si vechile becuri cu incandescenta pot fi consumatori mari. Tot ceea ce ai de facut pentru a scadea consumul si a te bucura de eficienta energetica este sa le schimbi cu unele noi si moderne.
Daca vrei mai multe sfaturi privind eficientizarea energetica si produse de cea mai buna calitate, pe Ventcool.ro poti gasi tot ceea ce ai nevoie: aparatura construita de branduri de renume, profesionisti cu care poti vorbi si o multime de informatii utile.
Pentru mai multe detalii despre obtinerea unui consum aproape zero, puteti intra pe https://ventilatiecurecuperarecaldura.ro