Cluj Napoca, 9 noiembrie 2021 – Biroul de arhitectură ateliercetrei din Cluj-Napoca a fost distins cu premiul juriului, atât în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, cât și în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, pentru proiectul „Viila Cheia” înscris în categoriile Revitalizare rurală și respectiv Rural.

‘Priveliștea superbă asupra văii Arieșului, din punctul cel mai înalt al livezii de caiși care găzduiește Viila Cheia, stă la baza așezării pe sit și a formei casei de oaspeți. Aceasta din urmă ia forma unei bariere a cărui rol este acela de a întârzia întâlnirea oaspeților cu priveliștea, întâlnire amplificată de perspectiva forțată obținută prin evazarea, atât în secțiune, cât și în plan a camerei de zi.

Lipsa de repere arhitecturale tradiționale și identitare a satului Cheia face ca proiectul să caute inspirație în arhitectura rurală arhaică românească. Materialele naturale precum piatra, lemnul sau șindrila, terasele inspirate de vechile prispe care leagă fiecare cameră de livadă, mobilierul pe comandă, prezența sugerată a credinței, vatra și masa concepute ca și catalizatori sociali, construiesc conceptul casei de oaspeți… oferirea unei experiențe aproape arhaice, tradiționale Românești, în notă contemporană turiștilor din întreaga lume.’

‘Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți’ ar trebui să tragă cortina peste această povestire, însă  narativul Viila Cheia devine mai bogat cu fiecare oaspete ce îi trece pragul și îi adaugă o nouă mlădiță din propria poveste trăită aici. Este interesant pentru noi, ca arhitecți, să fim părtași la modul în care lumea trăiește experiențele oferite de șederea la Viila Cheia. Este unul din puținele proiecte la care avem șansa de a observa modul de post-ocupare nu doar al clienților noștri ci, prin natura și adresabilitatea programului, al unui număr tot mai mare de persoane. Aparent acest proces marchează despărțirea de ceva la care am luat parte ca ‘fauri ai pământului’ de mai bine de șapte ani, încă din 2014 , dar pentru că oamenii gospodari nu se culcă niciodată pe-o ureche, Iosif și Laura plănuiesc noi locuri care să-ți bucure sufletul și să-ți încânte ochii, locuri la care vom pune și noi umărul și inima.’ a declarat Anamaria Moldovan.

Echipa care a făcut posibilă realizarea casei de oaspeți, în suprafață totală de 505mp, este formată din arhitecții Paul-Mihai Moldovan, Anamaria Moldovan, Adrian-Ioan Urda, Victor-Ioan Ștefan, Adrian-Ovidiu Bucin, Diana Cânța, Daniela-Elena Vieru, precum și din următorii colaboratori: ing. Mihai Oltean, ing. Mihai Rotaru, ing. Alexandru Maxim, Robert-Arpad Kiss, ing. Sebastian Chiricuță.

Mai multe detalii despre Viila Cheia sunt disponibile pe următoarele site-uri:

https://www.viilacheia.com

https://www.uar-bna.ro/2021/proiecte/524/

Despre ateliercetrei:

ateliercetrei (scris într-un singur cuvânt, cu minuscule) este un parteneriat democratic care practică arhitectură, arhitectură de interior, design, urbanism și analiză culturală, reunind mediul academic cu practica profesională. Biroul este condus de doi parteneri responsabili de diferitele proiecte în curs de desfășurare – Anamaria Moldovan și Paul-Mihai Moldovan. 

Printre premiile obținute de ateliercetrei se numără: Locul 2 la Concursul Național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia (2018), Marele premiu al Romanian Building Awards (2017), Premiul special pentru iluminat al Asociației Române pentru Iluminat (2017), Premiul juriului la categoria ‘Arhitectură de interior și scenografie’ în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (2015) ș.a. 

Mai multe detalii despre ateliercetrei sunt disponibile pe site-ul biroului de arhitectură: http://ateliercetrei.com. 

Source