Dacă locuiți într-o casă mai veche, cel mai probabil au început să apară unele probleme la nivelul structurii sistemului de coș de fum, probleme ce au afectat cărămida. În urma verificărilor făcute la sistemul de coș de fum, poate că ați constatat inclusiv apariția unor fisuri sau chiar deteriorarea și lipsa câtorva cărămizi.
Fisurile și problemele ce apar la nivelul structurii din cărămidă pot reprezenta un pericol pentru buna funcționare a coșului de fum în sine, ducând la fisuri și mai mari, urmate de deteriorarea permanentă a sistemului și imposibilitatea de a-l mai folosi. Dacă observați semne de uzură la coșul de fum, este important să contactați un specialist în zidărie, cât mai curând posibil, pentru a repara daunele, pentru a înlătura orice pericol și pentru a-i spori durata de funcționare.
Lucrări de întreținere a sistemului de coș de fum
Menținerea sistemului de coș de fum într-o stare impecabilă, uscat și ferit de apă reprezintă ingredientul-cheie pentru un șemineu funcțional, o sobă sau o centrală eficientă. Dacă apa se infiltrează în zona coșului de fum, poate deteriora caramida, după care va provoca daune atât la exterior, cât și în interiorul casei. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că întreg sistemul de coș de fum se află într-o stare excelentă de funcționare. Ce presupune acest lucru? Aveți grijă să verificați mortarul, îmbinările și capacul de protecție al coșului de fum, precum și porțiunea de acoperiș din imediata vecinătate a coșului de fum.
Dacă observați semne de infiltrare a apei, cel mai indicat este să contactați un specialist în coșuri de fum sau în reparații acoperișuri. Astfel de intervenții sunt destul de dificile și nu pot fi efectuate pe cont propriu, mai ales dacă nu dețineți experiență. În plus, veți avea nevoie și de echipamente și materiale speciale, printre care o scară, cărămidă, mortare și materiale de etanșare.
Crăpături la capacul coșului de fum
Capacul coșului de fum este amplasat deasupra sa, îndeplinind funcții importante, printre care protejarea sistemului de coș de fum împotriva factorilor externi, precum și împotriva uzurii.
Unul dintre factorii care determină crăparea capacului coșului de fum este deteriorarea cauzată de îngheț-dezgheț, cu precădere în lunile de iarnă, dacă folosiți șemineul, soba sau centrala în mod frecvent. Schimbarea drastică a temperaturii face ca zăpada sau gheața să se topească și apoi să reînghețe odată ce șemineul sau soba se răcește, rezultând astfel fisuri în beton. Această problemă este mai frecventă la casele mai vechi; multe coșuri de fum folosesc acum beton rezistent la îngheț-dezgheț. Pentru a proteja capacul coșului de fum, folosiți materiale de sigilare sau de etanșare a betonului, însă doar după ce efectuați reparațiile necesare.