1. Oțetul îți curăță mașina de spălat
Oțetul alb are un ingredient cunoscut sub numele de acid acetic, care poate ucide virușii și bacteriile și elimină mirosurile neplăcute din cuva mașinii de spălat.
Tot ce trebuie să faci este să pui 2 căni de oțet alb distilat în compartimentul de detergent al mașinii și să pornești un ciclu de spălare normală, fară haine. Însă, te sfătuim să nu-l folosești prea des pentru că poate deteriora garniturile de etanșare și furtunurile, cauzându-ți mai multe probleme.
Dacă întâmpini astfel de situații, apelează rapid la un service de reparații mașini de spălat și lasă-i pe profesioniști să se ocupe.
2. Sunt mai vechi decât ai crede
Primele prototipuri de mașini de spălat au apărut în secolul al XVIII-lea, când se foloseau plăcuțele de spălat, care au ușurat procesul spălării hainelor. Tot în acea perioadă au fost inventate niște cutii simple pe care oamenii le umpleau cu haine și apă și le roteau cu mâna.
La începutul anilor 1900, au apărut primele mașinii de spălat moderne. Cu toate acestea, în această etapă, mașina de spălat nu era complet automatizată, doar tamburul era mecanizat. După aceasta, au urmat apariția primului detergent în 1916, iar în 1937, prima mașină de spălat automată.
3. Au jucat un rol în drepturile femeii
Deși, la prima vedere ți se va părea absurd, mulți savanți și istorici au recunoscut faptul că mașinile de spălat au jucat un rol semnificativ pentru drepturile femeilor.
Înainte, femeile își petreceau o zi întreagă colectând apa, încălzind-o, sapunând și spălând, și, în cele din urmă, clătind și usucând hainele. Astfel, mare parte din timpul acestora se pierdea în rufe, iar această muncă presupunea și o forță fizică considerabilă, riscul de a prinde boli sau de a se accidenta.
Apariția mașinilor de spălat automate a redus foarte mult din timpul petrecut în treburile casnice, ceea ce le-a permis femeilor să intre pe piața muncii. Astfel, odată cu intrarea pe piața muncii, statutul femeilor în societate a început să se schimbe, primind libertatea de a-și construi și de a duce o viață independentă, fară să mai depindă de proviziile pe care le furnizau bărbații. Acest lucru a jucat un rol imens în perceperea femeilor și bărbaților ca egali în societate.
Schimbarea percepției femeilor acasă și la locul de muncă i-a făcut pe Ha-Joon Chang, specialist în economia dezvoltării, și pe statisticianul suedez Hans Rosling, să considere că mașina de spălat este una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile.
4. Mașinile de spălat de astăzi consumă mai puțin
Mașinile de spălat de astăzi folosesc cu 2/3 mai puțină apă. Dacă acum 40 de ani, o mașină de spălat cu încărcare superioară folosea aproximativ 150 de litri de apă pe ciclu, standardele federale de azi sunt mai stricte, astfel impunând producătorii să proiecteze mașini care consumă doar 40 de litri sau chiar mai puțin pentru o încărcătură de 8 kg de rufe.
5. Viitorul mașinilor de spălat
Sanyo Electric Co., unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din Japonia, a dezvoltat prima mașină de spălat din lume care nu necesită detergent pentru a curăța hainele.
Noua mașină este un hibrid care funcționează în două module de spălare, cu detergent și fară detergent, deși, în acest modul, poate spăla doar rufele care nu sunt foarte murdare. Pentru rufele cu nivel ridicat de murdărie, se va folosi detergent.
Cu toate acestea, noua mașină de spălat Sanyo, prin conceptul său, reprezintă o evoluție semnificativă în ceea ce privește protejarea mediului, economisirea energiei și reducerea costurilor.
Cu noi tehnologii și concepte revoluționare vin și cei de la Electrolux. iBasket este o mașină de spălat inteligentă ascunsă, aceasta fiind proiectată să arate ca un coș de rufe obișnuit. iBasket este dotat cu senzori care pornesc automat ciclurile de spălare și uscare atunci când coșul este plin de rufe și poate fi controlat de pe orice device, fiind echpat cu Wi-Fi.