În cazul în care îți dorești să sporeșt potențialul de producție în grădina ta sau vrei să îți îngrijești gazonul prin irigare constantă, utilizarea unei motopompe profesioniste este necesară. Motopompa este alcătuită dintr-un motor termic cu un singur cilindru, în patru timpi care acționează direct o pompă de apă.

Aplicațiile pentru o motopompa sunt multiple: golirea unei piscine sau unui bazin, evacuarea apelor în urma unei inundații și chiar stingerea unui incendiu. Calitatea motorului este un criteriu important de alegere deoarece el este cel care îi conferă motopompei puterea, fiabilitatea și randamentul. Însă, în alegerea unei motopompe mai trebuie să ținem cont și de configurația instalației, consumul de apă și natura apelor de transportat.

Care sunt criteriile de care trebuie să ținem cont atunci când alegem motopompa?

Pe lângă un incalzitor de aer, care oferă numeroase avantaje datorită tehnologiilor avansate, motopompa este un alt utilaj deosebit de util într-o gospodărie.

Presiunea motopompei. Presiunea unei pompe hidraulice, exprimată în bari, reprezintă forța care permite refularea apei dintr-un punct în altul, spre exemplu de la un puț la grădină, de la o pivniță inundată la rețeaua de evacuare, etc. Cu cât înălțimea între punctul de aspirare și punctul de refulare este mai mare, cu atât forța de transportare a apei va fi mai mare.

Debitul unei motopompe/consumul. Debitul unei motopompe reprezintă cantitatea de apă livrată într-un anumit timp. Se exprimă în m3/h sau în l/min. Drept urmare, debitul unei motopompe se va alege în funcție de utilizare și drept urmare, în funcție de consumul de apă. Se consideră că debitul unei motopompe este echivalentul a trei sferturi din consumul zilnic de apă.

Natura apei de transportat. Pe lângă tipul de lichid de transportat (apă de mare, produs chimic, etc), granulometria reprezintă un element important în alegerea unei motompompe. Aceasta reprezintă diametrul maxim al impurităților pe care turbina le poate aspira. Pentru a transporta apa curată, o granulometrie de 7mm este suficientă însă, pentru apele mai încărcate de impurități este nevoie de o granulometrie de minim 20mm.

Alegerea unei motopompe va depinde si de tipul de apă, și anume, dacă apa de evacuat este apă de șantier sau apa dintr-un bazin.

Motorul motopompei. Calitatea motorului unei motopompe este bineînțeles garanția fiabilității. În doi timpi sau în patru timpi? Motoarele în doi și în patru timpi nu funcționează în funcție de același ciclu. Un motor în patru timpi este mai silențios și oferă un randament mai bun.

Dacă ai nevoie de o motopompă, urmează criteriile de mai sus pentru a alege în cunoștință de cauză.

Source