Dacă e să ne referim la piața payroll sau a softurilor de salarii putem spune că pandemia a a contribuit la schimbarea ei într-un mod pozitiv. Digitalizarea procedurilor de salarizare nu este o noutate, ca dovadă că soluții software pentru gestionarea acestor procese există din a doua jumătate a secolului trecut. Însă, multe companii au fost ezitante în a implementa un soft salarii, deoarece gestionarea manuală a procedurilor de salarizare par să fie mai sigure și mai ieftine.
Ce s-a întâmplat în pandemie?
În pandemie a început să se vorbească mai mult de transformarea digitală. Indiferent de activitatea companiei, de industrie, de tipologia de afacere. Digitalizarea a devenit cheia spre supraviețuire. Astfel că pandemia a impus oarecum forțat această nevoie.
Ne-a învățat că putem să lucrăm de la distanță dacă dispunem de instrumentele tehnologie necesare, ne-a învățat că tehnologia poate fi un aliat spre a ne ușura munca. De aceea reticența la schimbare s-a diminuat, iar companiile care produc softuri payroll (dar nu numai) și-au accelerat procesul de actualizare a softurilor conform noilor nevoi conturate.
Astfel au început să exploateze tot mai multe avantajele tehnologice și să propună soluții din ce în ce mai performante. Fără îndoială concurența a devenit tot mai acerbă, de aceea și nevoia de perfecționare a softurilor a provocat o oarecare presiune. Desigur că vorbim de una benefică. Pentru că astfel a determinat companiile care produc fie un soft salarii, fie un soft pentru HR sau pentru alte nevoi să se adapteze într-un ritm accelerat. Reușind astfel să răspundă imediat la nevoile conturate de noul context social.
Soft salarii sau soft payroll – s-au dezvoltat noi funcționalități?
Desigur că vorbim despre o linie destul de fină între ceea ce s-a impus a fi necesar în această perioadă și direcțiile care erau deja trasate și la care se lucra.
Dacă este să ne referim la noi nevoi, cu siguranță vorbim despre gestionarea pontajului angajaților care lucrează de la distanță și a mixului dintre munca de la distanță cu cea de la sediul companiei. De aceea, multe companii au dezvoltat un modul de Work from Home (cum este cazul companiei UCMS by AROBS) pentru a răspunde la această nevoie. Cu atât mai mult cu cât politicile privind acest nou model de lucru sunt foarte diferite și, în unele cazuri influențează major salariile.
Referindu-ne la direcțiile care erau deja în lucru, dar s-au accelerat demersurile de dezvoltare odată cu noul context, vorbim despre semnătura electronică. Semnarea digitală a documentelor direct dintr-un soft salarii cu siguranță eficientizează toată procedura payroll. Cu atât mai mult dacă ne referim la semnarea de către angajat a statelor de salarii, sau au diferitelor documente.
Așadar pandemia de COVID-19 a venit ca un imbold pentru companiile de IT care dezvoltă softuri de HR și payroll pentru a-și accelera dezvoltarea. UCMS by AROBS este o companie care a răspuns prompt la noile necesități și a luat toate măsurile necesare pentru a oferi colaboratorilor confortul necesar pentru a face față noilor provocări. Mai multe informații despre companie poți afla direct de la specialiști. Contactează-i la [email protected] sau telefon 0720534424.