Profitati astfel de zilele dinaintea plecarii pentru a va pune propriul diagnostic si a va asigura ca totul este in regula. Calatoria va fi cu atat mai buna. De asemenea, asigurati-va ca masina are anvelopele potrivite si in stare buna. Pe AnvelopeMAG.ro va asteptam cu o gama larga de anvelope vara si anvelope all season. Acestea beneficiaza de o garantie producator de minim doi ani si livrare gratuita de la minim doua bucati comandate.
1. ANVELOPELE
Verificarea starii anvelopelor este esentiala, deoarece acestea reprezinta singurul contact intre vehiculul dumneavoastra si drum. Acest contact intre o anvelopa si carosabil are de regula dimensiunea unei carti postale/vederi. Si acest contact dintre vehiculul dumneavoastra si drum va va oferi, in functie de anvelopele ce le aveti, o buna tinuta de drum, precizie, stabilitate si aderenta.
Starea generala a cauciucurilor
Nu uitati sa verificati starea peretilor laterali ai anvelopelor, in cautarea de eventuale fisuri, rupturi, hernii. Acestea sunt deteriorari care pot aparea in timp in functie de conditiile meteorologice, de durata de viata a anvelopelor montate pe vehicul, etc.
Starea de uzura a anvelopelor
Banda de rulare a anvelopei are mai multi indicatori de uzura care va vor permite sa verificati nivelul de uzura al acesteia si, bineinteles, nu trebuie sa asteptati sa ajungeti la indicator pentru a anticipa schimbarea anvelopelor.
Retineti ca, atunci cand atingeti deja 50% din uzura anvelopelor, incepeti sa pierdeti din performantele acestora, precum aderenta la sol, asa ca trebuie sa va adaptati si condusul.
Prezenta rotii de rezerva
In caz de nevoie, roata de rezerva poate fi foarte utila, asa ca verificati daca aveti ceea ce va trebuie. Daca nu, va puteti echipa cu un kit de reparatii, un spray anti-intepaturi.
Presiunea anvelopelor
Presiunea la rece: este recomandat sa o verificati cand anvelopele sunt reci, respectiv nu ati inceput inca sa rulati. Cu toate acestea, daca trebuie sa faceti acest lucru in timpul calatoriei si anvelopele sunt calde, trebuie sa calculati cu cca. 0,3 bari mai mult decat recomandarile constructorului vehiculului dvs.
Presiune in sarcina: In cazul in care vehiculul dumneavoastra este incarcat, urmeaza o calatorie lunga pe autostrada si/sau aveti o remorca sau o rulota, ar trebui sa mariti presiunea initiala recomandata cu 0,5 pana la 0,8 bari, tinand cont, de asemenea, de greutatea totala admisa de masina dvs.
O presiune adaptata va permite sa economisiti combustibil, sa evitati uzura prematura si sa obtineti o mai mare precizie si stabilitate la rulare.
Pentru informare: anvelopele supra-gonflate cu 20%, inseamna o reducere de aproximativ 10.000 de kilometri in ceea ce priveste longevitatea anvelopelor dumneavoastra.
Supape din cauciuc sau electronice: Supapele din cauciuc se deterioreaza in timp, iar o supapa deteriorata provoaca o pierdere de presiune. Prin urmare, ar trebui sa le inlocuiti daca este necesar.
O supapa electronica este mai rezistenta si nu este schimbata sistematic la inlocuirea anvelopelor, dar trebuie sa fie verificata regulat si de un profesionist.
2. NIVELUL DE ULEI
Uleiul de motor va permite sa va lubrifiati motorul si sa obtineti o durata de viata mai lunga si o performanta mai buna a motorului masinii. Prin urmare, trebuie sa verificati nivelul de ulei al vehiculului, bineinteles la rece si pe o suprafata plana pentru a obtine un rezultat precis cu ajutorul jojei.
Nu ezitati sa prevedeti un bidon mic de ulei in masina, in cazul in care faceti multi kilometri. Astfel, veti putea reajusta in timpul calatoriei, daca necesar.
3. LICHIDUL DE RACIRE
Lichidul de racire este esential, deoarece mentine motorul la o temperatura constanta si parametri optimi de functionare. Pentru a verifica nivelul, operatiunea este identica cu cea de verificare a nivelului de ulei: trebuie sa-l verificati cand vehiculul este cu motorul rece si pe o suprafata plana.
De asemenea, nu ezitati sa pastrati in masina un mic bidon de lichid de racire, pentru a completa daca este necesar in timpul calatoriei.
4.LICHID SPALARE PARBRIZ
Lichidul de parbriz este, de asemenea, foarte important, daca doriti sa aveti o vizibilitate buna indiferent de conditiile de rulare. Este recomandabil ca in aceasta perioada a anului sa se ia lichid de parbriz de vara (anti-insecte).
5. STERGATOARE
Bineinteles, daca trebuie sa verificati nivelul de spalare a parbrizului, nu uitati de starea stergatoarelor de parbriz, acestea fiind garantia vizibilitatii atunci cand conduceti.
Trebuie sa stiti ca stergatoarele se uzeaza dupa cca. sase luni si ca pot fi foarte des folosite in functie de regiunea in care locuiti.
6. KIT DE SIGURANTA
Aceasta geanta trebuie sa fie prezenta in orice moment in vehiculul dumneavoastra, asa ca trebuie sa verificati daca este completa:
– Triunghi de avertizare- Vesta galbena- Etiloscop- Stingator de incendiu (atentie la data de expirare, intre 5 si 10 ani in functie de model)- Trusa de prim ajutor (dezinfectanti, bandaje…)
7. ILUMINAREA
Starea farurilor este esentiala, nu uitati sa le verificati (coduri, semnalizatoare, lumini de mers inapoi, stopuri…) si, mai presus de toate, trebuie sa pastrati intotdeauna o cutie de becuri de rezerva pentru orice eventualitate.
De asemenea, puteti curata farurile – asta va permite sa obtineti cu pana la 30% mai multa lumina!
8. INCARCAREA VEHICULULUI
Cand plecam in vacanta, avem nevoie adesea sa plecam cu portbagajul plin, dar atentie: tot ceea ce este asezat pe bancheta din spate, in caz de accident, poate deveni un proiectil extrem de periculos in caz de coliziune.
Va sfatuim sa plecati in vacanta doar cu ceea ce va este util si sa nu puneti nimic pe bancheta din spate, atat din motive de siguranta, cat si pentru vizibilitate in timpul condusului. Si nu uitati, asa cum am mentionat mai sus, sa ajustati presiunea anvelopelor conform constructorului, atunci cand vehiculul dumneavoastra este foarte incarcat.
Acum ca sunteti gata, tot ce trebuie sa faceti este sa va urcati la volan, sa lansati playlist-ul preferat si sa va bucurati de vacanta. SI NU UITATI SA VA OPRITI LA FIECARE 2 ORE PENTRU A LUA O PAUZA.