Investește în cutite de bucatar de cea mai bună calitate! Magazinele de specialitate îți ofertă o varietate de produse din care poți alege cuțitele care îți sunt necesare. Cantitatea este mai puțin importantă. Nu trebuie să deții un număr impresionant de cuțite pentru gătit, ci să le ai în bucătărie de pe cele de care ai nevoie.
Consultă cu atenție lista de mai jos cu 6 cuțite pe care trebuie să le ai în bucătărie, apoi alege-ți preferatele din magazinele de specialitate.
Cuțitul bucătarului
Este cuțitul care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Este extrem de util într-o mulțime de activități, precum: tăiere, tocare, feliere. Prin urmare, îl vei folosi în cea mai mare parte a timpului și nu este de neglijat să investești într-unul de calitate.
Cuțitul bucătarului are o lungime de aproximativ 20 cm și o lățime a lamei de aproximativ 4 cm. În plus, lama acestuia este curbată în vârf pentru a te ajuta să tai eficient.
Este folosit atât pentru carne, cât și pentru legume.
Cuțit pentru legume
Un alt cuțit care îți va fi de un real ajutor este cel pentru legume. Mai mic și mai ușor de manevrat față de cel al bucătarului, acesta este ideal în decojirea legumelor și fructelor și tăierea acestora. De asemenea, poate fi folosit și la curățarea fructelor de mare, precum midii sau creveți.
Spre deosebire de acesta, cuțitul special pentru decojire este mai mic, pentru a fi ușor de manevrat în această activitate migăloasă.
Cuțit cu lamă zimțată
Cunoscut și sub denumirea de cuțit pentru pâine, cuțitul cu lamă zimțată este ideal în tăierea preparatelor tari la exterior și moi la interior. Zimții săi ajută la o tăiere precisă, evitând ruperea preparatului.
Acest cuțit poate fi folosit și pentru tăierea anumitor legume alunecoase, cum sunt roșiile. Precizia sa va fi de un real ajutor.
Lungimea cuțitului este de până la 25 cm.
Cuțit pentru filetat
Dacă ești un bucătar desăvârșit în prepararea peștelui, nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie cuțitul pentru filetat. Este flexibil și moale, dar foarte ascuțit. Poți desprinde cu ușurință pielea de pe pește sau îl poți folosi la fructele de mare.
Cuțitul pentru filetat are lama subțire și o lungime de până la 17 cm.
Cuțit pentru dezosat
Dacă prepari multă carne, vei avea nevoie, cu siguranță, de un cuțit pentru dezosat. Este ideal în activități de măcelărie, precum îndepărtarea oaselor de pui, vită, porc sau alte animale. Îl poți folosi și la dezosarea peștilor mari.
Are o lamă ușor curbată în varf și o lungime curpinsă între 13 cm și 18 cm.
Cuțit cu lamă alveolară
Cuțitul cu lama alveolară prezintă niște scobituri ovale pe una dintre părțile sale. Această caracteristică permite utilizarea sa fără ca alimentele să se lipească de lamă și, astfel, cuțitul este folosit eficient. Tipul acesta de lamă este întâlnit la cuțitele Santoku sau anumite cuțite pentru feliat.
Varianta japoneză a cuțitului bucătarului este cuțitul Santoku. Diferența dintre cele două este că cel Santoku este puțin mai scurt și are o lamă alveolară.
Cuțit cu lamă alveolară este foarte util și versatil în bucătărie.
După ce te-ai hotărât asupra cuțitelor de care ai nevoie în bucătărie, alege produse de calitate. Apelează la magazine specializate, care îți oferă cuțite rezistente și potrivite nevoilor tale.
Ține cont de calitatea lamei, dar și a mânerului. Rolul său nu este doar decorativ. Cel mai atractiv, din punct de vedere estetic, este mânerul din lemn. Însă, ai grijă ca acesta să fie tratat pentru a fi cât mai rezistent la apă și antibacterial. Apa poate deterior mult mai ușor mânerele din lemn și, în plus, acestea pot fi o sursă de bacterii, dacă nu sunt tratate corespunzător.
O variantă mai bună pentru mânerul unui cuțit o reprezintă cel din metal. Este ușor de întreținut, mult mai rezistent și mai igienic.
Ai în vedere nevoile tale, dar și calitatea cuțitelor pentru a te bucura de produse un timp îndelungat.