Alegerea sistemului de încălzire potrivit nevoilor tale este, de multe ori, o provocare, pentru că reprezintă o investiție importantă, pe termen lung. Înainte de a opta pentru o anumită sursă de căldură, este necesar să iei în calcul toate cerințele individuale privind confortul, aspectele de ordin financiar, de întreținere și de temperatură, pe care ți le dorești.
1. Ia în calcul avantajele unei centrale termice
La fel ca piesele de mobilier, electrocasnicele, finisajele și accesoriile din casă, centrala termică are un rol important pentru confort și starea noastră de bine. De aceea, este necesară alegerea unui model care să corespundă tuturor nevoilor noastre.
Centralele termice pentru casă sau apartament au numeroase avantaje, de care te poți bucura, indiferent de dimensiunea spațiului pe care trebuie să-l încălzești sau de cerințele termice pe care vrei să le îndeplinească:
poți alege ce model dorești, în funcție de bugetul tău (centrală electrică, pe gaz, pe GPL, combustibil solid (lemn, peleți) sau biomasă);
poți monta un model de centrală termică cu termostat, astfel încât să reglezi temperatura din fiecare cameră și să o programezi să funcționeze în anumite intervale orare;
ocupă puțin spațiu, iar anumite modele pot fi chiar încorporate în mobilier, pentru a obține un aspect uniform.
Dacă ai decis că aceasta este cea mai bună metodă de încălzire pentru casa ta, alege o centrala termica ce nu consuma mult, eficientă, care să ofere cantitatea de căldură de care ai nevoie, fără a-ți afecta semnificativ bugetul.
2. Alege caloriferele potrivite nevoilor tale
De obicei, caloriferele se montează fie în colțurile încăperii, fie sub ferestre, de-a lungul unui perete exterior, în general, cel mai rece din cameră.
Pentru a beneficia de eficiența termică pe care o dorești și, implicit, de un consum rațional de resurse, alege calorifere compatibile cu tipul de centrală termică pentru care ai optat sau cu sistemul de încălzire prin pardoseală, în cazul în care locuința ta este foarte mare și vrei să-ți asiguri o încălzire uniformă în toate camerele.
Totodată, te poți orienta către calorifere cu termostat, pentru a regla diferit temperatura din camere. Indiferent ce alegi, ține cont de câteva aspecte, cum ar fi:
caloriferele din oțel sunt foarte rezistente și au o capacitate mare de distribuție a căldurii, cu un consum eficient de resurse; durata lor de viață este de aproximativ 10 ani;
caloriferele din fontă au o durată de viață foarte mare, comparativ cu alte modele, o putere excelentă de încălzire, dar sunt mai greu de întreținut;
caloriferele din aluminiu au un design deosebit, ușor de integrat în orice stil de amenajare, încălzesc uniform, dar se și răcesc foarte repede; au avantajul de a putea funcționa cu termostat.
3. Optează pentru radiatoare sau pentru un șemineu
Alte variante pentru a-ți încălzi locuința, cu un consum eficient de resurse, sunt radiatoarele sau șemineul.
Reține că radiatoarele cu rezistență simplă sunt foarte convenabile ca preț, dar nu pot încălzi decât zonele aflate în direcția fluxului termic. Prin urmare, nu sunt foarte eficiente pentru încăperile de dimensiuni generoase. În schimb, radiatoarele cu halogen și cuarț sunt mai puternice decât cele clasice și au o eficiență termică mai bună.
Pe de altă parte, un șemineu pe lemne este recunoscut pentru randamentul foarte bun și consumul redus de combustibil, în vreme ce un șemineu pe gaz poate încălzi eficient încăperile în care este montat, fără să fie nevoie de coș de evacuare și având, totodată, posibilitatea de a-l regla cu ajutorul telecomenzii.
4. Izolează eficient locuința, pentru un plus de confort termic
Asigură-te că locuința ta beneficiază de o izolație termică eficientă, pentru a elimina pierderile de căldură și pentru a evita apariția umezelii și a mucegaiului.
Dacă locuiești la bloc sau dacă izolația de la exterior nu este foarte bună, însă nu vrei, din varii motive, să o înlocuiești, poți apela la soluția izolației pe interior, mai ales pentru camerele care au doi pereți spre exterior.
De asemenea, este recomandat să alegi ferestre și cadre pentru geamuri, din materiale durabile și rezistente, etanșe, care împiedică pierderile de căldură.
Oricare ar fi varianta aleasă, alege materiale de cea mai bună calitate și ușor de montat, precum vata de sticlă, polistirenul, celuloza sau spuma poliuretanică. Nu uita de tavan și pod, dacă stai la casă. Este important ca și aceste zone să fie bine izolate, pentru a limita transferul de căldură și, pe cale de consecință, pentru a reduce costurile.
Încălzirea eficientă a locuinței cu costuri reduse este importantă, indiferent că locuiești la casă sau într-un apartament. Alege varianta potrivită pentru nevoile tale și ia în considerare toate aspectele care te ajută să beneficiezi de confort, eficiență termică, funcționalitate optimă și care se încadrează în bugetul tău.