Izolarea termică este deosebit de importantă pentru mansarde
Studiile arată că cea mai mare parte din căldura generată prin sistemele de încălzire se pierde în sezonul rece la nivelul acoperișului. Pentru a reduce aceste pierderi, este necesară izolarea mansardelor folosind vată bazaltică Rockwool, ca parte dintr-un sistem de anvelopare.
Vata bazaltică este unul dintre cele mai performante materiale de izolare, datorită densității acesteia și coeficientului de transfer termic deosebit de scăzut. Determinările valorilor acestui parametru au scos în evidență faptul că vata bazaltică are cel mai scăzut coeficient de conductivitate termică dintre toate materialele de izolare, adică λ= 0.04W/mK.
Pentru că acoperișul este structura ce acoperă ultimul nivel, ea este expusă în mod direct factorilor exteriori. Acoperișurile sunt considerate a fi punți termice deosebit de permisive, iar în această situație este necesară izolarea corectă, pentru a limita schimburile de mase de aer cu exteriorul și implicit pierderea căldurii din locuință.
Vata bazaltică oferă posibilitatea izolării chiar și în cele mai dificile spații, fiind necesare doar câteva etape de pregătire a substratului și a elementelor de susținere, cu ajutorul profilelor metalice.
Amenajarea corectă a zonelor de acces
Atunci când este îmbunătățit un spațiu la nivel mansardei, astfel încât acesta să devină locuibil, un aspect foarte important are în vedere determinarea căilor de acces și de evacuare. Pentru că vorbim despre ultimul nivel al unei locuințe, va fi necesară determinarea zonelor de acces în vedea evacuării, fie la interior, fie la exterior, prin intermediul scărilor de urgență.
Acest lucru este foarte important mai ales în contextul incendiilor sau al seismelor, adică în cazul evenimentelor care lasă foarte puțin spațiu de reacție în cazul în care acestea se întâmplă.
Izolarea la nivelul pardoselii
Pentru un plus de confort, poate fi indicat ca în cazul construirii mansardei să fie luată în calcul și dispunerea unui sistem de încălzire în pardoseală. Pentru că vorbim despre placa peste ultimul nivel și implicit de temperaturi relativ mai scăzute la nivelul extremităților, va fi nevoie de amenajarea și izolarea pardoselilor. Pot fi folosite sisteme de încălzire în pardoseală sau pot fi implementate sisteme de izolare pe bază de polistiren sau vată minerală bazaltică.
Proiectarea spațiului cu ajutorul unui specialist
Un inginer proiectant este singura persoană care poate ajuta în vederea realizării proiectului pentru o mansardă locuită. Amenajarea unui spațiu locuit într-o mansardă care nu a fost proiectată pentru a servi utilizării zilnice comportă riscuri la nivel de rezistență și stabilitate a clădirii.
O mansardă locuită presupune integrarea unei băi proprii, a elementelor de mobilier, a realizării de suprafețe vitrate, iar fiecare dintre aceste lucruri presupune încărcări suplimentare la nivelul construcției. Este necesar să fie luate în calcul aceste aspecte, astfel încât amenajarea în sine să nu contribuie cu mult la greutatea proprie a construcției.
Mansardele sunt deosebite prin aspect și funcționalitate, iar faptul că putem exploata anumite spații ale locuinței fără a mai fi necesare investiții separate la nivel de construire este un avantaj.
Este nevoie însă de respectarea acestor cerințe de amenajare a spațiilor pentru a avea certitudinea că ele oferă siguranța în exploatare a mansardelor, dar și confortul de care orice beneficiar are nevoie.