Orientul Mijlociu este un tărâm al gusturilor variate și irezistibile, al mirodeniilor și al simplității culinare aduse la rang de artă. Chiar dacă multe țări din regiune au preparate comune, mare parte dintre acestea își au originea în Liban.
Aici, la întâlnirea drumurilor comerciale maritime din Mediterană cu cele de pe uscat, care legau Orientul Îndepărtat de Europa, s-a dezvoltat o bucătărie unică, plină de savoare. Unele preparate libaneze, cum este humusul, au devenit cunoscute pe plan internațional, fiind consumate pretutindeni.
Dincolo de succesul gastronomiei din țara cedrilor, se află și curiozități. Te invităm să descoperi în continuare 4 dintre acestea.
- Tabbouleh are o istorie îndelungată
Tabbouleh este un preparat tradițional libanez care se face din bulgur, frunze de pătrunjel proaspăt tocate, ulei de măsline și frunze de mentă, la care se adaugă diverse ingrediente, ca roșiile, ceapa, castraveții sau bucăți de pită.
Tabbouleh este originar din zona muntoasă a țării, acolo unde locuitorii consumau ierburi aromatice specifice. Se pare că variante de tabbouleh se consumau acum 4000 de ani, ceea ce face din acest preparat unul dintre cele mai vechi din lume.
- Există o zi internațională a humusului
Humusul este un preparat cremos din năut, tahini (o cremă de susan), suc de lămâie și usturoi. Oameni din întreaga lume îl îndrăgesc pentru gustul său unic și bogăția de nutrienți. Există chiar și Ziua Internațională a Humusului, care se sărbătorește pe 13 mai. În această zi, pasionații consumă diverse varietăți de humus la toate mesele zilei, împărtășesc rețete și secrete de preparare, ba chiar produc obiecte decorative inspirate de această mâncare libaneză.
Humusul este cu atât mai apreciat cu cât se pare că are o influență benefică asupra dispoziției. Un anumit tip de aminoacizi din compoziția sa stimulează secreția de serotonină, hormonul responsabil cu starea de bine.
- Kibbeh a evoluat timp de secole
Kibbeh este un amestec de bulgur și alte ingrediente, de obicei carne de miel, și este considerată mâncarea națională a Libanului. Kibbeh are forma unor sfere alungite, este picantă și se prepară prin coacere, prăjire sau umplere cu cartofi, dovlecei și roșii. Se poate mânca și fără preparare termică. Se servește cu frunze de mentă și ulei de măsline.
Se pare că acest preparat apreciat de toți libanezii are origini antice, mențiuni ale unor alimente asemănătoare existând din vremea Imperiului Asirian. Pe atunci, în loc de bulgur se foloseau boabe de grâu sfărâmate și carne.
Cu timpul, oamenii au inclus în rețetă noi incrediente și tehnici de gătire, evoluția kibbehului continuând și în prezent.
- Fatteh și fattoush sunt preparate “surori”
Fatteh și fattoush fac parte din aceeași familie de preparate, numită fattat, care înseamnă “fragmente” sau “firimituri”. Această denumire face referire la faptul că la baza acestor mâncăruri stau fragmente de pita sau alte produse de panificație. Fatteh se face prin amestecarea bucăților de pita cu iaurt, năut, chimen și ulei de măsline. Se mai adaugă carne de pui, miel și semințe de nuci.
Fattoush este o salată în care bucățile de pâine se prăjesc sau se frig, apoi se amestecă cu diverse legume, cum ar fi roșii, lăptucă, ridichi, ardei, castraveți, ceapă și ierburi aromatice.
Tușa finală constă într-un dressing realizat din ulei de măsline, suc de lămâie și suc de rodii. Se adaugă și sumac, un condiment specific Orientului Mijlociu, care se caracterizează printr-un gust acid.
Mâncarea libaneză este sănătoasă și gustoasă, dar ascunde și o serie de curiozități apărute în urma evoluției milenare a acestei gastronomii unice. Există multe restaurante cu profil libanez în București, astfel că poți consuma și tu preparate savuroase specifice țării cedrilor. Tot ce ai de făcut este să comanzi, să aștepți livrarea acasă și să te bucuri de aromele incredibile ale Libanului.