Ultima perioadă a adus scumpiri ale resurselor energetice și ale materiilor prime, influențând costurile de producție și distribuție în afaceri. De aceea, este mai important ca oricând dacă deții o companie să acorzi mai multă atenție modului în care gestionezi resursele interne. O metodă eficientă adoptată de numeroase organizații este implementarea tehnologiei pentru îmbunătățirea proceselor interne. Softurile SFA utilizate frecvent în industria FMCG permit monitorizarea comenzilor, a încasărilor și a stocurilor de produse. În acest mod, productivitatea poate fi mărită cu resurse minime.

Pe lângă utilizarea unor instrumente digitale de optimizare a afacerilor, este important și să aduci îmbunătățiri continue strategiei tale de business. Analiza viziunii și stabilirea unui plan cu obiective specifice te va ajuta să direcționezi resursele mai eficient, evitând pierderile în perioadele dificile din punct de vedere socio-economic. Mai jos avem 3 sfaturi care te ajută ca lucrurile să fie „la locul lor”.

Resurse potrivite pentru activități potrivite

Conform Shopify, managementul resurselor implică alocarea corectă a finanțelor, echipamentelor și instrumentelor de lucru, dar și prioritizarea activităților pentru echipele din fiecare departament al firmei. Pentru asta, e necesar să stabilești obiective clare, să ai un plan de management și să alegi tehnologiile potrivite pentru domeniul tău de activitate.

Viziune și obiective clare. Forbes a analizat 14 practici important de urmat în managementul resurselor. Pe scurt, acestea arată faptul că e bine să cunoști de la început limitele companiei: vezi care este capacitatea de lucru și cererea pe piață pentru anumite produse sau servicii. Apoi, îți poți stabili indici de performanță pentru fiecare resursă. În acest demers, o analiză SWOT a resurselor companiei îți va arăta care dintre acestea sunt esențiale pentru creșterea companiei și care pot fi înlocuite sau eliminate.

Creează un plan de management al resurselor. Specialiștii Asana au conturat 5 pași definitorii pentru realizarea unui plan de management. În primul rând, trebuie să stabilești obiectivele proiectului și modul în care vei măsura succesul său. Apoi, trebuie să te asiguri că resursele se aliniază cu scopul proiectului, astfel încât să nu rămâi fără echipamentele necesare. După aceea, stabilește o listă cu resursele de care ai nevoie pentru ca, mai apoi, să verifici ce elemente deții deja și ce mai trebuie să adaugi. În cele din urmă, urmărește progresul proiectului, pentru a adapta modul în care aloci resursele dacă e cazul.

Folosește un sistem ERP. Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) îți permite să ții evidența resurselor, fie că e vorba de bani, produse sau chiar echipamente. ERP poate fi integrat cu instrumente de automatizare a vânzărilor, astfel încât poți avea informații în timp real despre comenzi, încasări și volumul de muncă al agenților de vânzări. Optimall by AROBS a dezvoltat astfel de softuri care se pot integra cu o gamă variată de sisteme ERP și pot fi customizate în funcție de industria în care activezi.

Optimall by AROBS creează soluții software de mobilitate în afaceri din 2003, sporind productivitatea în ceea ce privește procesarea comenzilor, livrările și chiar gestionarea stocurilor de produse. Alături de specialiștii diviziei, poți personaliza funcționalitățile aplicației astfel încât compania ta să atingă performanțe la cote maxime.

Source