Rețetele tradiționale de dulcețuri și siropuri făcute în casă sunt excelente atunci când vrei să te bucuri de un gust autentic, care să-ți aducă aminte de copilărie.

Ele pot fi „predate” din generație în generație, iar produsele naturale, sănătoase și aromate, pot fi păstrate în condiții optime săptămâni sau chiar luni întregi, dacă folosești recipientele potrivite și tehnicile corecte.

Un sirop natural poate fi amestecat cu apă plată și lămâie, pentru a obține o limonadă rapidă, sau cu apă minerală și alte ingrediente pentru a obține un cocktail cu sau fără alcool. De asemenea, siropul poate fi utilizat și la prepararea deserturilor: clătitele, gofrele și torturile sunt exemple perfecte!

Iată câteva rețete simple de siropuri și modul corect de păstrare pentru fiecare!

1. Sirop de trandafiri

Acesta poate deveni siropul tău preferat în orice anotimp. Cu un parfum intens și cu o dulceață subtilă, siropul de trandafiri este excelent în băuturi delicioase.

Pentru a-l prepara, ai nevoie de un kilogram de zahăr, zece grame de sare de lămâie și în jur de 500 de grame de petale de trandafir. Atenție, căci trebuie să folosești soiul corect: cel de trandafiri pentru dulceață.

Pune petalele într-o oală, acoperă-le cu apă și lasă-le să fiarbă timp de 10 minute. Acoperă oala și lasă totul la infuzat timp de 15 minute. Scoate petalele, apoi adaugă zahărul și sarea de lămâie. Fierbe totul la foc mic, până când obții consistența potrivită.

Folosește sticle pentru siropuri și sosuri pentru a turna siropul cald. Lasă-l la răcit în aceste recipiente, iar când a ajuns la temperatura camerei, sigilează sticla cu un capac potrivit. Păstrează siropul ca pe dulceață, într-o cămară ferită de umezeală.

Poți păstra o cantitate mai mică într-o sticlă pentru sirop de 250 ml, pe care să o ții în frigider după ce ai deschis-o.

2. Sirop de zmeură

Siropul de zmeură este un sirop fructat, dulce-acrișor, numai bun în limonadă sau turnat peste o porție de clătite americane.

Pentru a-l pregăti, pasează un kilogram de zmeură proaspătă cu furculița sau cu ajutorul unui blender. Lasă amestecul la frigider, acoperit cu un capac sau cu folie alimentară, timp de 2-3 ore. Apoi, strecoară-l într-o sită și pune-l într-o oală cu fundul dublu, alături de un kilogram de zahăr. Lasă acest amestec să fiarbă și să se îngroașe, iar dacă simți nevoia să-l subțiezi, adaugă apă, puțin câte puțin.

La final, comanda o sticlă pentru sirop de 300 ml sau mai multe recipiente de aceeași dimensiune și toarnă siropul de zmeură în ele. Când acesta din urmă s-a răcit, închide etanș sticlele și păstrează-le la frigider. Bucură-te de siropul făcut în casă!

3. Sirop de brad

Unul dintre cele mai celebre siropuri românești este cel de brad, cu o aromă intensă și deosebită. Acesta este dulce și are un gust inedit, putând fi transformat într-o băutură delicioasă, când este amestecat cu apă și puțină lămâie.

Vei avea nevoie de o cană de zahăr, o cană de apă și o cană de vârfuri ale crenguțelor de brad. Pune apa și zahărul la fiert, iar când zahărul s-a topit, adaugă acele de brad, spălate în prealabil cu apă rece. Lasă totul să fiarbă încă zece minute, apoi strecoară siropul în sticle curate, cât este cald. Lasă-l la răcit, apoi închide sticlele. Păstrează-le într-o cămară răcoroasă, în frigider sau într-un dulap ferit de umezeală.

Pentru a te bucura din plin de gusturile intense și de aromele naturale, păstrează toate siropurile în sticle care se închid etanș, în condițiile explicate mai sus. Astfel, te asiguri că roadele muncii tale sunt păstrate în cele mai bune condiții și rezistă cât mai mult timp!

martie 17th, 2023 by

Source