Bolile cronice sunt greu de evitat, din cauza varstei, istoricului familial, sexului. Exista totusi ceva ce s-ar putea face pentru ca unele afectiuni medicale cronice sa fie prevenite, sau pentru a le gestiona mai bine. In acest articol iti spunem care sunt cele mai frecvente afectiuni cronice cu care sunt diagnosticate persoanele cu varsta de peste 65 de ani si ce ar trebui sa stii despre fiecare. Se recomanda luarea in considerare a unui sistem de monitorizare a alertelor medicale, pentru a putea gestiona cat mai bine afectiunea cronica, in cazul aparitiei acesteia.

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativa care debuteaza cel mai adesea in jurul varstei de 60 de ani. Simptomele ei progreseaza lent, uneori este vorba despre un usor tremor la una dintre maini. Dupa un timp, tremorul devine mai evident si apare incetinirea miscarii. Alte simptome ale bolii Parkinson sunt lipsa leganarii bratelor pe langa corp si rigiditatea miscarii. Afectiunea are 5 etape de manifestare, stadiul 5 fiind acela in care pacientul este dependent de ajutor. Boala Parkinson nu poate fi vindecata, dar tratamentele pot imbunatati foarte mult simptomele. Boala Parkinson nu poate fi nici prevenita, dar se recomanda mentinerea unui stil de viata sanatos si monitorizarea aparitiei simptomelor

Boala pulmonara obstructiva cronica

Boala pulmonara obstructiva este o boala cronica ce include 2 afectiuni principale: emfizem si bronsita cronica. Provoaca dificultate respiratorie si tuse. Cel mai bun mod de a preveni aceasta afectiune, sau de a-i incetini evolutia, este renuntarea la fumat (chiar si fumul de tigara sau praful pot irita plamanii).

Boala Alzheimer/dementa

Un numar semnificativ de seniori sunt diagnosticati cu Alzheimer, sau cu o forma de dementa. Boala Alzheimer este un tip de dementa care provoaca pierderi de memorie si dificultati de gandire. Poate afecta activitatile de fiecare zi. Dementa nu este o parte normala a imbatranirii, este cauzata de modificari ale creierului care au loc in timp. Unii factori de risc nu pot fi controlati (varsta, istoric familial). Poate fi prevenita prin:

  • exercitii fizice; 
  • 7 ore de somn pe noapte;
  • o dieta sanatoasa.

Depresia

Nici depresia nu este un aspect normal al imbatranirii. Depresia provoaca sentimente persistente de tristete, pesimism, deznadejde, oboseala, pierderea interesului pentru activitati altadata dorite. Depresia se poate preveni prin: 

  • gestionarea nivelului de stres;
  • o dieta sanatoasa;
  • exercitii periodice;
  • consultatii medicale de specialitate.

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca inseamna ca inima nu mai poate furniza adecvat sange si oxigen in toate organele. In incercarea de a face fata nevoile organismului, inima poate pompa mai repede, ceea ce duce la instalarea unei oboseli, sau la aparitia gretei, confuziei, lipsa poftei de mancare. Cea mai buna preventie este urmarea sfatului medicului cardiolog, pentru a reduce riscul de boli coronariene si hipertensiune arteriala.

Boala renala cronica

Pacientii cu boala renala cronica prezinta un risc ridicat de a dezvolta boli de inima sau insuficienta renala. Pentru a preveni aceasta afectiune trebuie sa stii ca diabetul si hipertensiunea arteriala sunt factori de risc. Ajuta la preventie depistarea simptomelor si tratamentul inceput din timp.

Diabetul zaharat

Este o boala care apare atunci cand corpul nu produce suficienta insulina. Cand se intampla acest lucru, apare un nivel ridicat al zaharului in sange, ceea ce poate duce la complicatii (boli de inima, rinichi, orbire). Sansele de a face diabet cresc dupa 45 de ani. Pentru a preveni diabetul, medicul poate recomanda: o dieta sanatoasa, exercitii 30 de minute 5 zile pe saptamana, pentru a mentine nivelul de glucoza din sange sub control si greutatea normala.

Cardiopatia ischemica (boala coronariana)

Boala este cauzata de acumularea de placa care ingusteaza arterele care duc la inima. Daca nu este tratata adecvat se poate ajunge la formarea de cheaguri de sange, angina pectorala sau atac de cord. Se poate preveni in urmatoarele situatii:

  • limitarea consumului de grasimi si de sare;
  • 7-8 ore de somn pe noapte;
  • exercitii cardio regulate;
  • renuntarea la fumat.

Artrita

Artrita este o inflamatie a articulatiilor care provoaca durere si rigiditate. Este o afectiune mai frecventa in randul femeilor. Masurile care pot fi luate pentru a intarzia debutul sau pentru a gestiona simptomele sunt: exercitii fizice (miscari aerobice, intindere), mentinerea greutatii normale, evitarea leziunilor articulare. 

Colesterol ridicat

Nivelul colesterolului creste atunci cand corpul are un exces de lipide, ceea ce duce la infundarea arterelor, cauzand astfel boli de inima. Factorii de risc care pot fi controlati cand vine vorba de gestionarea colesterolului ridicat sunt: renuntarea la fumat, miscare in fiecare zi, controlul greutatii, dieta echilibrata.

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este afectiunea care implica cantitatea de sange pe care o pompeaza inima, dar si rezistenta arterelor la fluxul sanguin. Daca cantitatea de sange pompata este mare, iar arterele sunt inguste, apare hipertensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala se poate preveni prin: mentinerea greutatii normale, reglarea nivelului de stres, limitarea consumului de sare si alcool, exercitii fizice, verificarea periodica tensiunii arteriale.

Fiecare dintre aceste afectiuni poate fi prevenita. Se recomanda dupa 60 de ani o monitorizare a starii de sanatate si consult medical ori de cate ori apare o problema.

Source