In ultimii doi ani, autoritatile de stat in domeniu de management al vanatului au crescut cotele de recolta si aprobarile pentru recoltare de la 60% la 80,75% pentru anul 2018 si la 81,93% pentru anul 2019.
Totusi, vanatorii nu au dat curs indicatiilor de a practica acest tip de vanatoare, realizandu-se o recoltare finala de 65,26% (8.402 hilaci) pentru anul 2018 si de 60,44% (9.497 hilaci) pentru 2019.
Prin comparatie cu vulpea, la aceasta specie anul trecut au fost recoltate 41.845 vulpi din totalul estimat in de 74.908, cee ce reprezinta 55,86%.
Chiar si asa, hilacul a devenit ultimele zile subiect de presa, pentru a se justifica frica vanatorilor si ai impinge la indeplinirea cotelor, in timp ce la Sfantu Gheorghe, in rezervatia Biosferei Deltei Dunarii sacalii sunt eliminati prin braconaj de ani de zile. Ultimul sacal a fost gasit pe plaja din Sfantu Gheorghe, la data de 31 decembrie 2020.
Hilacul nu este considerat o specie daunatoare, fiind incadrat impreuna cu capra neagra in Anexa 5A, din Directiva Habitate, directiva transpusa in legislatia romaneasca prin OUG 57/2007. La aceste specii, pentru extragerea lor din natura si valorificare sunt necesare masuri speciale de management bazate pe actiuni de monitoring, de intocmirea unui plan de management si a unor cote de recolta in baza unor sesiuni organizate de specialisti avizati din institutii de cercetare. Chiar si atunci cand este permisa vanatoarea in aceste conditii, mijloacele neselective sunt interzise, si ne referim aici la mijloacele electrice si electronice, chematori, faruri, lunete cu infrarosu, transportul cu vehicule motorizate.
Crispus Sibiu prin departamentul de ecologie face apel asociatiilor vanatoresti afiliate sau neafiliate AGVPS si organelor din ministerul de interne pentru a veghea la corecta desfasurare a partidelor de vanatoare si de a nu permite mijloace de transport motorizat, faruri sau lunete cu infrarosu, precum nici mijloace electrice sau electronice, chematori, care sunt interzise, conform legilor in vigoare. Sacalul nu este o specie invaziva si nici alohtona.
In aceste date, prezentate public de Ministerul Mediului, nu sunt reflectate zecile de carcase de pe sosea, hilacii accidentati pe soselele Romaniei, asa cum reiese din studiul abia inceput de catre Grupul Informal D.O.R. Fauna pe sosea Romania.

Source