Popularitatea și accesibilitatea dronelor (aeronave fără pilot la bord) se află într-o creștere foarte rapidă în ultimii ani. Și acest lucru se datorează în bună măsură capacității acestora de a depăși bariere rigide în industrii care par altfel puțin abordabile de tehnologii similare.
Dronele oferă suport pentru activități cu risc crescut pentru oameni, de la servicii de curierat la colectare de date, ceea ce le-a permis penetrarea unor piețe și industrii la nivel mondial care păreau că nu mai fac față cerințelor moderne. Iar dacă ținem cont de faptul că tehnologiile care asigură autonomia și evitarea coliziunilor pentru drone sunt și ele îmbunătățite continuu, atunci este ușor de înțeles cum capacitatea dronelor de a realiza activități din ce în ce mai complexe crește la rândul ei în mod semnificativ.
Se evidențiază astfel utilizarea dronelor în scop personal, ca hobby, dar și numeroase utilizări comerciale care integrează cu succes versatilitatea dronelor în activitățile curente. Haideți să aruncăm o scurtă privire asupra utilizărilor actuale ale dronelor, dar și asupra potențialului viitor al acestora.
La nivel mondial, industriile care au momentan cel mai mult de beneficiat de abilitățile dronelor, cum sunt arhitectura, construcțiile și serviciile de retail, au început deja testarea și utilizarea pe scară redusă a acestora. Pentru a îndeplini sarcini cum sunt topografierea terenurilor, inspecțiile și monitorizarea construcțiilor, clădirilor, podurilor sau autostrăzilor, generarea de hărți și modele 3D sau pentru a executa livrări sau ridicări și transport de materiale de construcții, dronele testate până în prezent au fost dotate cu echipament și software special create sau au fost chiar construite expres pentru a executa anumite sarcini.
Vorbim de teste la acest moment sau proiecte de cercetare, dat fiind că există încă numeroase impedimente în utilizarea lor la scară largă, pornind de la costuri ridicate de producție a dronelor, la autonomia acestora și până la probleme de natură legală privind viața privată a persoanelor fizice. Numărul domeniilor care ar putea beneficia de abilitățile dronelor crește pe măsură ce nevoile societății moderne se dezvoltă, iar tehnologia evoluează din ce în ce mai rapid. Luând acest aspect în calcul, se evidențiază nevoia re-evaluării continue a legislației privind utilizarea dronelor și adaptarea acesteia la noile nevoi.
Când vorbim însă de utilizarea dronelor ca hobby, ne gândim la fotografie și filmări video de cele mai multe ori sau chiar la zboruri de plăcere.
Camerele foto și video care pot fi echipate pe drone profesionale sunt din ce în ce mai performante, ceea ce înseamnă că vom obține o calitate superioară a imaginilor. Mai mult decât atât, dronele permit realizarea acestora din aer, surprinzând imagini spectaculoase care ar fi deosebit de greu de obținut într-un alt mod.
Dacă până acum câțiva ani era nevoie de abilități deosebite de concentrare și pilotare a dronelor, întregul proces a devenit mult mai facil datorită instalării unui GPS pe drone, capabil să preia din aceste sarcini. Astăzi, tot ce trebuie să faci este să chemi drona la o locație specifică, iar aceasta va zbura către destinație cu un minim de efort pentru navigare. Opțiuni pre-instalate, precum reîntoarcerea la bază, permit dronelor să se întoarcă automat dacă de exemplu nivelul bateriei scade prea mult.
Posibilitatea de a seta înălțimea la care drona va zbura este de asemenea de apreciat, dat fiind că acest aspect asigură realizarea de fotografii și înregistrări video din unghiurile perfecte pe care le dorim. Toate aceste specificații și tehnologia care evoluează constant transformă zborul cu dronele într-o experiență fascinantă.
Fie că vorbim de fotografii de peisaje sau de înregistrări video ale unor călătorii sau chiar sporturi, opțiunile devin astfel nenumărate. Iar pentru cei cu adevărat pasionați, pe piață au început să apară deja chiar concursuri de fotografie realizate cu dronele.
Și pentru ca pasionații de zborul cu dronele să se poată bucura din plin de experiența cu dronele, de abilitățile acestora de zbor, dar și de compania și discuțiile interesante cu cei care le împărtășesc fascinația, mulți dintre ei formează grupuri, unele chiar oficiale în străinătate, organizând chiar concursuri de zbor cu dronele în spații închise, controlate, pentru a asigura astfel siguranța participanților la evenimente, dar și a altor persoane.
Iar dacă vorbim despre jocul cu drone pentru copii, dacă acum drona ne poate aduce telecomanda televizorului dintr-un capăt al camerei până la canapea, așteptăm cu nerăbdare ziua în care le vom putea folosi în combinație cu realitatea augmentată, o zi nu foarte îndepărtată după cum ne fac să credem dezvoltatorii unor jocuri.
Sfera utilizărilor pentru drone este în continuă creștere așadar. Cum ar trebui să procedăm însă pentru a nu încălca drepturile persoanelor fizice sau juridice în timpul desfășurării activităților cu drone? Cum ar trebui adaptate legile privind utilizarea dronelor pentru fiecare domeniu în parte? Haideți să găsim răspunsuri împreună!
Comunicat publicat de Mutimago, expert în comercializarea dronelor și furnizarea de suport tehnic și consultanță în alegerea acestora.