Digital Kompass, o organizație care promovează digitalizare pentru tineri și adulți, anunță lansarea proiectului Reziliență și Incluziune pentru Militari (RIM). Acest proiect este coordonat de Digital Kompass și este un parteneriat internațional între IVI din Italia, Bumir din România și OPEI din Cipru.

Personalul militar se confruntă cu medii internaționale de securitate din ce în ce mai volatile, incerte, complexe și ambigue. Acest lucru implică adesea detașarea în diferite teatre de operațiuni militare și poate duce la multe provocări, cum ar fi restricții, privațiuni și pericole. Prin urmare, este important să avem grijă de cei care ne apără sau ne-au apărat, să susținem atât moralul soldaților în serviciu sau foștilor soldați, cât și capacitatea acestora de a evalua și gestiona eficient orice probleme mintale cu care se pot confrunta.

Una dintre cele mai frecvente provocări de sănătate mintală cu care se confruntă personalul militar este tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Studiile arată că un număr foarte mare de militari care se întorc din teatrele de operațiuni au trecut prin cel puțin un eveniment traumatizant și doar jumătate dintre soldații cu PTSD au căutat ajutor profesional. Acest lucru se datorează în parte fricii de a fi stigmatizat și disconfortului de a vorbi cu un profesionist.

Proiectul RIM abordează această nevoie prin dezvoltarea unei aplicații care oferă instrumente ușor de utilizat pentru personalul militar și veterani pentru a identifica, gestiona și depăși PTSD. Aplicația este accesibilă de oriunde, fără a fi nevoie deplasarea la cabinetul unui psiholog. Aplicația este concepută pentru a ajuta soldații și veteranii să-și identifice și să gestioneze simptomele, să prevină excluderea din societatea civilă și să le îmbunătățească sănătatea mintală. Implementarea proiectului RIM va oferi instrumente ușor de utilizat, cum ar fi teste cu opțiuni multiple pentru identificarea simptomelor PTSD și sfaturi despre tehnici eficiente de răspuns.

Obiectivele proiectului includ creșterea gradului de conștientizare cu privire la simptomele PTSD, dezvoltarea abilităților de gestionare a PTSD, scăderea percepțiilor negative asupra dizabilităților mentale sau fizice și promovarea integrării în societatea civilă a soldaților activi și veterani.
Proiectul RIM este un pas important în abordarea nevoilor personalului militar și ale veteranilor și sperăm că va avea un impact pozitiv asupra vieții acestora. Reprezentantul Digital Kompass, Cosmin Pârvulescu, a declarat: „Suntem mândri să lansăm proiectul RIM și să contribuim la bunăstarea personalului militar și a veteranilor. Acest proiect este un testament al recunoștinței față de cei care ne asigură necontenit siguranța și securitatea.

Pentru mai multe informații: https://militaryresilience.eu | https://www.facebook.com/MilitaryResilience

Source