„Trasee de Bun-Simt Turistic in jurul Brasovului” – un proiect al campaniei Bun-Simt Turistic, powered by Decathlon Romania

      Asociatia Bun-Simt si Atitudine Civica, alaturi de Decathlon Romania a lansat astazi la Brasov proiectul „Trasee de Bun-Simt Turistic in jurul Brasovului”.

Proiectul este realizat in parteneriat cu Serviciul Local Agrement si Parking Salvamont  Brasov si presupune reabilitarea principalelor trasee turistice montane de pe Masivul Tampa si Postavarul.

Aria de competenta a Serviciului Public Local Salvamont, Agrement si Parking se intinde pe intreaga suprafata a municipiului Brasov, insumand peste 6700 ha de padure si gol alpin. Aceasta suprafata este brazdata de aproximativ 26 de poteci turistice insumand cca. 150 de km. 

Proiectul realizat impreuna cu Serviciul Public Local Brasov, Agrement si Parking are doua componente: Refacerea si reabilitarea a 18 trasee turistice omologate si Refacerea infrastructurii de siguranta de pe traseul turistic din zona Varfului Tampa.

In cadrul proiectului, vor se vor realiza actiuni de consolidare a potecilor, refacerea marcajelor deteriorate, inlocuirea stalpilor lipsa si sagetilor indicatoare si  eliberarea potecilor de arborii cazuti pe perioada iernii.

Traseele sunt urmatoarele: 

1. Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi – Restaurant Capra 

2. Pietrele lui Solomon – Poiana Drester – Poiana Trei Fetite 

3. Pietrele lui Solomon – Dr Lui Gunesh – Vl. Sticlariei – Cab Aviatori 

4. Restaurantul Capra Neagra – Lupului – Cabana Postavarul 

5. Poiana Brasov – Vanga Mica – Cabana Postavarul 

6. Poiana Brasov – Vanga Mare – Groapa de Aur 

7. Poiana Ruia – Lamba – Timisu de Jos 

8. Brasov – Crucea M – Fanatanita – Stechil 

9. Drumul Serpentinelor 

10. Treptele lui Gabony 

11. Bastionul Tesatorilor – Saua Tampei – Stechil – Crucurul Mare – Poiana Ruia Postavarul 

12. Dobrogeanu Gherea – Vl. Cu apa – Poiana Brasov 

13. Pietrele lui Solomon – Valea Dracului 

14. Darste – VF. Crucurul Mae 

15. Vl. Cetatii – Kermen – Culmea Crucur 

16. Poiana Brasov – Rapa lui Smautz – Drester – Pesterea de Lapte – Partia Bradul 

17. Poiana Brasov – Vl. Lunga – Poiana Cerbului 

18. Livada Postei – Stejarisul Mare – Cabana Junilor

     

            De asemenea, la bazele Salvamont Bradul si Postavarul vor fi montate 2 panouri de panouri cu hartile Masivului Postavarul .

Refacerea infrastructurii de siguranta de pe traseul turistic din zona Varfului Tampa   

Avand in vedere ca in zona Varfului Tampa au fost inregistrate anual numeroase accidente este necesar sa se asigure functionalitatea infrastructurii de siguranta a turistilor, respectiv a balustradelor de sprijin.

Au fost identificate zone unde este necesara construirea unor balustrade, cu scopul de a creste siguranta turistilor si de a preveni accidentarea acestora in zona superioara a muntelui Tampa. Aceste zone sunt cuprinse intre telecabila si literele Brasov, in spatele literelor Brasov si in zona varfului Tampa, la treptele de piatra.

Balustradele vor fi confectionate din subansamble metalice si vor fi transportate si montate in cele trei amplasamente prin fixarea direct pe stanca.

Santierele de lucru vor fi localizate in situl Natura 2000 ROSCI 0120 Muntele Tampa care se suprapune peste Rezervatia Naturala Tampa.

–         Amplasamentul 1 este reprezentat de 30 de metri liniari de balustrada, situat in sectorul cuprins intre statia de telecabina si literele Brasov.

–         Amplasamentul 2, reprezsentat de 20 de metri liniari de balustrada este situat in spatele literelor Brasov

–         Amplasamentul 3 este reprezentat de 7 metri liniari de balustrada si este situat in zona Vf. Tampa – treptele de piatra.

Aceste balustrade asigura protectia turistilor ce se deplaseaza pe traseul turistic omologat, marcat cu triunghi galben, ce face legatura intre Treptele lui Gabony si zona turistica „La Iepure”.

Proiectul de fata are ca obiectiv cresterea gradului de siguranta a turistilor in zonele in care s-au inregistrat numeroase accidente si nu afecteaza flora, fauna, sau habitatul zonei.  Autorizatiile de construire au fost obtinute deja de Serviciul Local Salvamont Brasov.

Proiectul Traseu de Bun-Simt Turistic in Bucegi se va implementa de echipele Serviciului Salvamont Brasov in parteneriat cu Asociatia Bun-Simt si Atitudine Civica.

Necesitatea proiectului:

      Conditiile vitrege Conditiile vitrege cauzate de vremea neprietenoasa pe perioada iernii la inaltime fac ca  marcajele turistice, sagetile si stalpii cu  indicatoare sa fie  supuse deteriorarii.

      De asemenea, deteriorarea traseelor turistice se datoreaza si actelor de vandalism ale celor care, desi ajung pe munte, nu inteleg ca este important ca marcajele sa nu fie vandalizate, acestea ajutand iubitorii muntelui sa se orienteze si sa evite eventualele accidente, sau situatii neplacute.

Obiectivele proiectului

      Crearea conditiilor optime  de siguranta si orientare a turistilor care strabat cele 18 trasee turistice.

      Sprijinirea echipei Serviciului Salvamont Brasov  prin dotarea acestora cu echipamente specifice actiunilor de salvare montana si actiunilor de intretinere a traseelor turistice cum ar fi  materiale, scule electrice si de mana, sau consumabile pentru utilajele folosite in activitatea zilnica.

Va multumim pentru sprijinul acordat acestui proiect.

Cu respect, Cristina Predoiu

Initiator Campanie Bun-Simt Turistic

Source