Desi este una dintre cele mai periculoase boli stomatologice, aceasta este inca abordata superficial de numeroase persoane, care inca nu inteleg cat este de important sa intervii la timp in astfel de situatii.
Cu ajutorul unui tratament parodontoza, iti poti salva dintii care sunt in pericol din cauza acestei afectiuni, tehnicile si medicamentele utilizate, precum si colaborarea cu medicul specialist fiind cruciale in misiunea de a proteja dantura.
Factori care declanseaza boala parodontala
Pe langa igiena dentara incorecta, la aparitia acestei boli contribuie si pubertatea, sarcina, menstruatia sau menopauza, diabetul, anemiile si bolile imunodeficitare, afectiunile cardiovasculare sau pulmonare, precum si tratamentul medicamentos recomandat in multe cazuri. Spatiile dintre dinti, problemele dentare nerezolvate la timp si fumatul completeaza lista cauzelor care favorizeaza aparitia parodontozei.
Cariile, lucrarile realizate incorect sau care trebuiau schimbate pot intretine un mediu bogat in bacterii, contribuind la inflamarea gingiei si afectand osul de sustinere a dintilor. Daca ai carii subgingivale sau lucrari decimentate, nu mai amana vizita la cabinetul stomatologic si programeaza o consultatie pentru a evita agravarea sanatatii orale. Un plan de tratament pentru parodontoza adecvat iti poate salva dantura, atat de expusa in fata agresivitatii alimentelor si bauturilor pe care le consumi zilnic, dar si a bacteriilor care isi fac casa in cavitatea bucala.
Cum sa intervii ca la carte pentru a stopa efectele negative ale bolii?
Stadiile incipiente
Ai constatat aparitia sangerarilor gingivale in timpul periajului, halena sau modificarea culorii gingiilor spre rosu inchis? Prezinta-te urgent la medic! Boala parodontala s-a instalat! In faza incipienta, ea se manifesta in principal prin inflamatia gingiei, iar schema de tratament pentru parodontoza in acest caz consta indeosebi in efectuarea unor sedinte de igienizare.
In aceasta etapa, pe langa procedeele de curatare si igienizare, medicul te va invata si cum sa efectuezi un periaj cat mai corect acasa, iti va recomanda o pasta de dinti eficienta pe care sa o folosesti pentru a ajuta la vindecarea gingiei si te va informa cu privire la aparatele pe care poti sa le utilizezi pentru a mentine o sanatate orala optima in timp. Tot acum, vei afla cum sa introduci in ritualul de curatare dusul bucal, periile interdentare si ata dentara. In stadiile incipiente, este obligatoriu sa te prezinti la sedintele periodice de igienizare profesionala si de monitorizare a evolutiei starii gingiilor!
Stadiile avansate
In situatia in care inflamatia a patruns in zona dintre gingie si dinte, medicul parodontolog va trebui sa indeparteze tesutul osos perimat de sub gingie. Aceasta manopera poarta numele de chiuretaj in camp inchis si are rolul de a curata in profunzime frontul dintre gingie si os, cu ajutorul unui instrument special, folosit frecvent in aplicarea unui tratament pentru parodontoza. Dupa indepartarea tesutului perimat, are loc spalarea acestei zone cu substante antiseptice pentru a elimina bacteriilor. Manopera nu este dureroasa, asa ca vino cu incredere la cabinet!
Daca dintii au inceput deja sa se clatine, inseamna ca osul care ii sustine este serios afectat, fiind nevoie de utilizarea substantelor de tip antibiotic, pentru a ajuta vindecarea cat mai rapida. Medicamentele de ultima generatie folosite in prezent au efecte miraculoase, ajutand la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor. Asadar, chiar si in stadiile avansate se poate gasi o solutie salvatoare.
Apeleaza din timp la beneficiile unui tratament parodontoza si nu trata superficial aceasta boala care te poate lasa fara dintii naturali!