Alegerea unui motocultor potrivit poate fi una dificilă, asta deoarece trebuie să cumpăraţi motocultorul care se potriveşte cel mai bine tipului de lucru pe care-l veţi face. Dacă suprafaţa pe care o doriţi cultivată este una mai mare, atunci şi puterea motocultorului trebuie să fie mai mare. Astfel, înainte de a cumpăra un motocultor este important să vă evaluaţi grădina şi să aproximaţi cam cât de mult veţi folosi acest motocultor, dar la fel de important este să analizaţi şi solul unde doriţi să cultivaţi.

Oricine are oarece experienţă în grădinărit ştie cât de greu este să are terenul pentru o nouă grădină şi să amestece şi gestioneze corect solul de-a lungul timpului. Dacă grădina ta este destul de mare, prelucrarea acesteia poate fi obositoare şi dificilă pentru spate, mai ales pe măsură ce îmbătrâneşti. Motocultoarele uşurează mult munca oricărui grădinar, indiferent de vârstă.

Acestea aduc puterea de care este nevoie şi fac cea mai mare parte a muncii în locul tău, astfel încât sarcina se va realiza mai rapid şi fără a depune nici pe departe la fel de multă energie fizică. Pentru fermieri şi grădinari, un motocultor este un instrument nepreţuit. Dacă te-ai săturat de munca obositoare a grădinăritului şi eşti gata să laşi un motocultor să-ţi ia o mare parte din povară de pe umeri, iată principalele lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte de a alege utilajul potrivit pe care să îl cumperi.

Determinarea tipului potrivit de motocultor reprezintă o mare parte a deciziei de cumpărare, dar există o serie de factori pe care trebuie să-i luați în considerare pentru a vă asigura că alegeţi tipul şi modelul potrivit. La acest pas este recomandabil ca puterea să fie de maximum 10 CP pentru lucrul în câmp, altfel acesta poate fi inconfortabil de folosit din cauza greutăţii mult prea mari.

În funcţie de tipul de grădină şi dimensiunea acesteia, aveţi nevoie de un nivel diferit de putere pentru a începe o grădină nouă pe un teren care nu a mai fost arat în trecut decât pentru întreţinerea unui teren care este cultivat an de an. Astfel, ţinând cont de aceste aspecte, puteţi cumpăra un motocultor cu putere ceva mai redusă dacă grădina este de dimensiuni mai mici şi terenul este cultivat periodic. Dacă grădina este de dimensiuni mai mari şi terenul este unul nou şi dificil, atunci este de preferat să alegeţi un motocultor cu mai mulţi CP.

Locul unde aveţi grădina are mult de-a face cu cât de dificile vor fi sarcinile de grădinărit. Unul dintre factorii care face o mare diferenţă în acest sens este tipul de sol pe care îl aveţi în curte. Dacă solul este în general destul de moale şi afânat va fi destul de uşor să-l săpaţi şi să-l araţi (deşi chiar şi aşa va fi nevoie de puţină muncă). Solul cu argilă este mai greu şi va necesita mai multă putere din partea motocultorului pentru a fi gestionat eficient.

În cazul în care nu sunteţi siguri dacă un anumit motocultor este potrivit pentru tipul de sol pe care îl aveţi, merită să discutaţi cu un reprezentant al companiei care îl vinde pentru a vedea dacă vă poate răspunde la întrebări. În acest sens, vă puteţi îndrepta către compania ROTAKT Râmnicu Vâlcea, iar reprezentanţii acesteia vă vor ajuta cu tot ce aveţi nevoie pentru a cumpăra cel mai potrivit motocultor. Este de preferat să faci puţină cercetare suplimentară şi să obţii cel mai bun tip de motocultor pentru nevoile tale, decât să speri la ce este mai bun şi să alegi unul care nu se adaptează corect cu solul tău.

Chiar şi aceste motocultoare trebuie să fie depozitate undeva atunci când nu sunt folosite, aşa că asiguraţi-vă că identificaţi spaţiul în garaj sau magazie unde poate fi păstrat motocultorul. Înainte de a cumpăra un motocultor, evaluaţi spaţiul pe care-l deţineţi şi identificaţi locul unde vă veţi ţine utilajul şi eliberaţi spaţiu pentru aceasta.

O serie de factori influenţează cât de uşor de folosit este un motocultor. Sursa de alimentare face o mare diferenţă – motocultoarele electrice (în special cele fără fir) sunt mai uşoare, mai lejer de manevrat şi necesită mai puţină întreţinere decât cele pe combustibil. Însă motocultoarele alimentate cu combustibil pot îndeplini sarcini mai mari şi dificile într-un timp mai scurt, ceea ce face munca generală mai uşoară. Un motocultor cu un motor în 4 timpi este în general alegerea cea mai convenabilă, deoarece nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la amestecarea benzinei şi uleiului, așa cum faceţi cu un motor în 2 timpi. Iar un demaror electric la un motocultor pe benzină oferă confortul unei porniri uşoare pe care o obţineţi de obicei cu unul electric.

Ca în cazul oricărui instrument puternic, siguranţa trebuie să fie o consideraţie principală atunci când utilizaţi un motocultor. Cât de sigur este motocultorul ales va avea, în general, mai mult de-a face cu modul în care îl utilizaţi decât cu modelul pe care îl alegeţi. Asiguraţi-vă că citiţi instrucţiunile pentru orice utilaj pe care îl cumpăraţi înainte de utilizare şi purtaţi haine şi echipamente adecvate (pantaloni lungi, cizme, ochelari de protecţie şi eventual dopuri pentru urechi).

Pentru ca motocultorul să aibă o durată lungă de viaţă, trebuie să vă asiguraţi că îi oferiţi întreţinerea corespunzătoare. Ca şi în cazul siguranţei, este important să citiţi toate instrucţiunile furnizate de producător pentru utilajul achiziţionat şi să le urmaţi îndeaproape. Pentru toate motocultoare, va trebui să curăţaţi frezele între utilizări şi poate fi necesar să ascuţiţi cuţitele de freză din când în când. În cazul celor pe combustibil, trebuie să urmăriţi şi nivelul de combustibil şi să le umpleţi atunci când este necesar.

De asemenea, este recomandabil ca schimbarea uleiului să se facă după aproximativ 20 de ore de funcţionare şi depozitarea motocultorului să fie făcută fără benzină în rezervor pentru o pornire uşoară cu benzină proaspătă (în timp, benzina îşi pierde din cifra octanică şi acesta este de cele mai multe ori motivul unei porniri dificile după ce a fost depozitat pe un termen mai lung).

Un aspect pe care multă lume tinde să-l omită din întreţinerea motocultorului este curăţarea periodică a filtrului de aer. Acesta este la fel de important precum schimbul de ulei şi nu trebuie ignorat. Iată, aşadar, cum un pic de atenţie şi grijă poate ajuta în mare măsură să vă asiguraţi că motocultorul continuă să funcţioneze mulţi ani fără probleme.

Source