Cum se manifesta strabismul

Strabismul se manifesta prin devierea unui ochi de la axa centrala. Pentru ca nu focalizeaza corect o imagine, conexiunea cu creierul devine din ce in ce mai slaba, iar acest fapt poate duce la instalarea ambliopiei (ochi lenes).

Strabismul este o afectiune frecvent intalnita in randul copiilor, dar poate aparea si mai tarziu. Defectul de vedere este in cele mai multe cazuri foarte vizibil. De aceea, majoritatea celor care sufera de strabism isi doresc mai ales o imbunatatire din punct de vedere estetic si aleg interventia chirugicala de corectare a strabismului.

Ceea ce nu stiu multi pacienti este ca operatia solutioneaza doar problemele de aliniere a axelor oculare si nu imbunatateste vederea. Daca este depistat timpuriu, strabismul poate fi corectat complet, fara interventie chirurgicala.  

Terapia vizuala pentru strabism

Corectarea strabismului fara operatie se poate face in anumite tipuri de strabism si doar daca este diagnosticat la timp. Protocolul de tratament include folosirea ochelarilor de vedere si terapie vizuala. In cazurile complexe, este nevoie de interventie chirurgicala si terapie pre-operatorie și post-operatorie.

Cum au loc sedintele de terapie vizuala

Dupa stabilirea diagnosticului si efectuarea tuturor investigatiilor necesare, medicul oftalmolog stabileste daca pacientul este eligibil pentru terapie vizuala, daca are nevoie si de interventie chirurgicala sau nu si ce tehnici vor fi folosite in cadrul terapiei.

Ulterior, pacientul incepe o serie de sedinte la clinica, cu monitorizarea unui specialist in terapie vizuala. Exercitiile folosite arata ca niste jocuri, sunt usor de inteles si efectuat. Dupa primele sedinte, are loc prima evaluare in care medicul oftalmolog stabileste protocolul de tratament pentru sedintele la domiciliu.

Daniela Fizesan, psiholog-optometrist, specializat in terapie vizuala la Clinica Optisan sustine ca „terapia este adaptata atat in functie de tipul afectiunii, varsta pacientului, cat si de profilul psihologic, pentru ca fiecare pacient necesita o abordare diferita in aplicarea tratamentului, mai ales cand vine vorba despre copii”.

Rezultalele terapiei vizuale pentru strabism

Durata tratamentului pentru strabism variaza de la un caz la altul, fie ca e vorba de corectie optica plus terapie vizuala sau interventie chirurgicala plus terapie vizuala pre si post-operatorie.

Rezultatele terapiei vizuale pot fi de minimum 30% recuperare a vederii pana la 100% la copii si adolescenti. In cazul in care nu sunt prezente si alte afectiuni oculare, recuperarea ramane stabila pe viata.

Pacientii care au incercat mai multe metode in tratarea strabismului si acesta a recidivat, pot afla mai multe despre terapia vizuala pe www. optisan .ro.  

Source