În cadrul emisiunii, alcătuită din 4 mărci poștale, 1 bloc de 4 timbre dantelate și 1 plic „prima zi”, sunt omagiați următorii sfinți: Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul (valoarea nominală de 2,30 lei), Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul (valoarea nominală de 3,50 lei), Sf. Cuv. Teofana Basarab (valoarea nominală de 10 lei) și Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica (valoarea nominală de 14 lei), Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (pe plicul „prima zi”).
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești
Acest ales de Dumnezeu ierarh s-a născut în cetatea Bucureștilor, în anul 1765, din părinți cucernici și iubitori de Dumnezeu, primind la botez numele Gheorghe.
Ca arhipăstor nu și-a dat odihna zilelor, ostenind neîncetat spre binele Bisericii, așezând vlădici noi în scaunele de la Argeș, Râmnic și Buzău, zidind noi biserici, hirotonind preoți, rânduind și administrând cu bună cumpătare bunurile Mitropoliei, organizând noi școli de luminare a poporului.
Neliniștit a fost însă sufletul neobositului ierarh până când nu a văzut începută restaurarea Catedralei Mitropolitane din București, lucrări ce vor fi terminate la câțiva ani după mutarea sa la Domnul, petrecută la 22 iunie 1834.
Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul
Cuviosul Pafnutie, vestit iconar cunoscut cu numele de Pârvu „Mutul”, s-a născut în Câmpulung Muscel, la 12 octombrie 1657, ca fiu al preotului Ioan Pârvescu (1623-1702). La botez a primit numele nașului său, marele vistiernic Pârvu Vlădescu, un creștin evlavios, ctitor de biserici.
La împlinirea vârstei de 18 ani, Pârvu a fost trimis să învețe pictura în Bucovina, cu un vestit meșter rus. Acolo a deprins tainele pictării icoanelor și a luat ca pildă de iconografie numeroasele mănăstiri și biserici bucovinene, împodobite cu picturi interioare și exterioare.
Stabilit în cele din urmă în București, a ajuns dascăl la propria sa școală de zugrăvie, în care a format mai mulți ucenici.
Cu binecuvântarea starețului Cosma Pârvu Petrescu, s-a îndreptat spre schitul mai depărtat de lume, din inima codrilor, Robaia, din județul Argeș. Acolo a primit schima cea mare și s-a nevoit încă patru ani în rugăciune, tăcere, răbdare și smerenie, trecând la Domnul în anul 1735.
Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab
Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Ea a fost fiica primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul (1310-1352) și a soției sale, Marghita. A primit la botez numele Teodora și a avut parte de o educație aleasă, în dragoste de Dumnezeu și de aproapele.
Potrivit tradiției, Sfânta Teofana s-a nevoit, în ultimii ani ai vieții, în Mănăstirea Albotina, săpată în stâncă și aflată nu departe de Vidin. Ea a trecut la Domnul la o vârstă înaintată și a fost prohodită cu mare cinste, fiind plânsă de tot poporul, pe care l-a slujit, l-a povățuit și l-a apărat ca o adevărată maică propovăduitoare a dragostei și milei lui Dumnezeu.
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730, într-o familie evlavioasă din Săliștea Sibiului. Din pricina prigoanei din Ardeal împotriva Ortodoxiei, la vârsta de 19 ani a trecut în Țara Românească.
După un vis în care l-a văzut pe Sf. Nicolae, Cuviosul Gheorghe a mers la Cernica. Mult s-a ostenit Cuviosul aici, curățind cu mâinile sale mărăcinii și punând toate în bună rânduială.
Ajunge mai apoi la Mănăstirea Căldărușani unde, viețuind și învățând, Cuviosul Gheorghe de la Cernica s-a mutat la Domnul în anul 1806, în ziua de 3 decembrie, fiind cinstit de toți ca un mare nevoitor isihast și părinte duhovnicesc.
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului
Acest fericit părinte Calinic s-a născut în orașul București, în ziua de 7 octombrie 1787, din părinți români temători de Dumnezeu și a primit la Sfântul Botez numele Constantin.
În Mănăstirea Cernica a viețuit Sfântul Calinic 43 de ani, nevoindu-se zi și noapte, în post și rugăciune, în muncă și smerenie, în răbdare și dragoste.
S-a mutat la Domnul în ziua de 11 aprilie 1868. A fost îngropat, după a sa dorință în tinda bisericii Sfântul Gheorghe.
Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru Înalta Rezoluție și binecuvântare și Domnului Răzvan Mihai Clipici, Director Cultural în cadrul Administrației Patriarhale pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale..
Emisiunea va fi disponibilă de Vineri, 1 septembrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 336 93 92