Fie ca tocmai ai obtinut permisul de conducere sau te pregatesti sa faci acest pas, scoala de soferi categoria B este primul pas catre a deveni un sofer responsabil si experimentat. Este foarte important sa faci aceasta scoala intr-un cadru profesionist, cu instructori bine pregatiti, cum sunt cei de la InstructorulTau.

Chiar si atunci cand ai facut o scoala de soferi buna, ceea ce este cu adevarat important este modul in care te comporti in trafic dupa ce te-ai vazut cu permisul in buzunar.

Sfaturi utile, pentru a fi un sofer bun

Incepe sa conduci pe distante scurte, in zone pe care le cunosti!

Dupa ce ai obtinut permisul de conducere, tentatia de a te urca la volan este mare. Cu toate acestea, este important sa-ti retii entuziasmul si sa incepi cu prudenta. Incepe cu drumuri scurte si simple, cum ar fi cele catre scoala sau serviciu. Acest lucru iti va permite sa te obisnuiesti cu masina si sa-ti dezvolti increderea in tine ca sofer. Odata ce te simti confortabil pe aceste drumuri, poti sa-ti maresti treptat zona de actiune si sa abordezi trasee mai lungi si mai complexe.

Nu trebuie sa te grabesti sa parcurgi distante mari sau sa conduci in conditii de trafic intens in primele zile sau saptamani de la obtinerea permisului. Invata sa te simti in siguranta la volan si sa intelegi cum functioneaza masina ta in diverse situatii.

Fii atent la ceilalti participanti la trafic!

Conducerea unui vehicul nu este doar despre a manevra masina; este si despre a interactiona in mod sigur cu ceilalti conducatori auto si participanti la trafic. In calitate de sofer incepator, trebuie sa fii mereu atent la ceea ce se intampla in jurul tau.

Foloseste oglinzile retrovizoare pentru a mentine o imagine de ansamblu asupra traficului din spatele si din lateralul tau. Fii atent la semnele de circulatie si la indicatoarele de directie, deoarece acestea iti vor oferi informatii vitale despre regulile si directiile de deplasare.

Pe langa masini, trebuie sa fii constient si de prezenta pietonilor si bicicletelor in trafic. Respecta trecerile de pietoni si acorda prioritate celor care folosesc bicicletele ca mijloc de transport. De asemenea, fii atent la conditiile meteorologice si la orice obstacole sau pericole potentiale de pe drum.

Condu responsabil!

Ca sofer incepator, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea nu doar pentru propria ta siguranta, ci si pentru siguranta tuturor celorlalti participanti la trafic.

  • Respecta intotdeauna limitele de viteza! Ele au fost stabilite pentru a mentine siguranta pe drumurile publice.
  • evita sa conduci sub influenta alcoolului sau a drogurilor, deoarece aceste substante pot afecta grav capacitatea ta de a conduce in siguranta.
  • Nu te lasa distras de alte activitati! Evita sa folosesti telefonul mobil in timpul condusului si redu conversatiile cu pasagerii la minimum atunci cand te afli la volan. Concentrarea ta trebuie sa fie pe drum si pe ceea ce se intampla in trafic.

Scoala de soferi este doar inceputul calatoriei tale in lumea soferilor. Ceea ce te invata cu adevarat cum sa conduci este experimentarea traficului in fiecare zi, interactiunea cu ceilalti soferi si descoperirea unor situatii care te pun in dificultate.

Respectand sfaturile de mai sus, orice problema poate fi preintampinata sau poate fi rezolvata cu usurinta.