Care sunt sarbatorile in care pot fi celebrati mortii si ce se face cu aceasta ocazie?

Romanii nu isi uita persoanele dragi care au trecut in lumea de apoi si le comemoreaza potrivit traditiilor pastrate de la o generatie la alta. Daca de-a lungul celor 7 ani de la deces exista momente bine stabilite in care familiile acestora ar trebui sa organizeze pomeni si parastase in memoria lor, de-a lungul unui an exista mai multe sarbatori religioase cu ocazia carora cei decedati pot fi celebrati.

inmormantare Bucuresti

inmormantare Bucuresti

Articol oferit de One Marck International, Funerare Bucuresti.

Fie ca este vorba despre sarbatoarea crestina dedicata mortilor, care este celebrata la data de 1 noiembrie si este cunoscuta ca Ziua Mortilor, Ziua tuturor Sfintilor sau Luminatia, fie ca este vorba despre alte sarbatori, cum ar fi „Pastele Blajinilor” sau Duminica Tomii (a doua duminica dupa Paste), Mosii de vara (sambata Rusaliilor) sau Mosii de iarna (in sambata dinaintea lasatului sec de carne) sau chiar de Schimbarea la fata, persoanele plecate dintre cei dragi sunt comemorate cu dragoste de catre familiile lor.

Ce este Luminatia si cum se celebreaza mortii?

Cu toate ca este o sarbatoare cu radacini in Religia Romano-Catolica, Luminatia sau Ziua Mortilor a fost preluata de foarte multe religii, printre care si cea ortodoxa. Astfel ca, in fiecare an, pe data de 1 noiembrie, romanii ii celebreaza pe toti cei care au decedat.

Se spune ca in seara respectiva, Taramul de dincolo se deschide, iar cei morti vin pe pamant si isi viziteaza familia. Cei care nu i-au uitat pe cei dragi, care au trecut in lumea de dincolo, in noapte de Luminatie merg in cimitir, la mormantul acestora, unde aprind lumanari si se roaga pentru cei decedati, oferind si de pomana in memoria acestora.

Ce sunt „Mosii” si cand se sarbatoresc?

In anumite perioade ale anului, in calendarul crestin ortodox este sarbatorita Sambata mortilor, in care familiile celor decedati ar trebui sa ofere de pomana, in amintirea acestora. Aceste sarbatori mai sunt cunsocute si ca „Mosi”, care in functie de anotimpul in care au loc sunt denumiti Mosii de Vara, Mosii de Toamna sau Mosii de Iarna.

Prin urmare, in sambata care este inaintea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa comemoreaza pomenirea tuturor mortilor. Astfel, oamenii isi pot aminti si se pot ruga pentru sufletele celor decedati, astfel incat acestia sa se poata bucura si ei de darurile Sfantului Duh, care este sarbatorit in ziua de Rusalii.

De asemenea, in sambata dinaintea lasatului de sec de carne, pentru postul Pastelui, crestinii sarbatoresc Mosii de Iarna, un alt prilej cu care acestia isi pot aminti de cei dragi care au trecut in lumea celor drepti si prilej cu care toti acestia sa fie pomeniti.

Cu toate ca nu este sarbatorita in toate regiunile, Biserica Ortodoxa a adoptat o noua zi pentru celebrarea si amintirea celor care au plecat din randul celor vii, aceasta este cunoscuta ca Mosii de Toamna, si este celebrata in sambata dintre Sf. Dumitru și Sf. Mihail si Gavril.

Prin urmare, oamenii au foarte multe ocazii in care isi pot aminti si ii pot pomenii pe cei care i-au parasit pentru a ajunge in Lumea de apoi, cu toate ce persoanele dragi le poarta in suflet si in minte in orice moment al vietii lor.

Autor: funerare bucurești

Despre Funerare Bucuresti:
Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul pompelor funebre, One Marck International ofera la orice ora consiliere si servicii rapide de inmormantare si transport funerar intern si international.

Source