• Proiectul de lege care creează cadre de redresare îmbunătățite pentru companii a fost aprobat în Parlament și va merge mai departe la Președinția României pentru promulgare, după parcurgerea etapelor de verificare a constituționalității
  • Companiile în dificultate vor putea să se redreseze într-un timp mai scurt cu ajutorul unui plan de restructurare adaptat contextului lor
  • Conform statisticilor, la nivel european, 3 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua șanse.

București, 29 iunie 2022 – Parlamentul a aprobat un nou mecanism de restructurare a companiilor aflate în dificultate, ce transpune mecanismele de prevenție în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, începând cu a doua jumătate a lunii iulie 2022, mii de companii din România vor putea beneficia de restructurare prin această lege care implementează Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii și a locurilor de muncă.

 

„Experiența noastră de peste 20 de ani în insolvență și restructurare ne-a arătat că reglementările adaptate etapei de dezvoltare a economiei românești și care vin într-un context economic marcat de volatilitate, pot avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a țării noastre, iar acesta este un moment în care  restructurarea este tot mai des întâlnită pe agenda de discuție a mediului de business. Cu cât antreprenorii vor apela la un specialist în restructurare din timp pentru a accesa astfel de soluții înaintea fazelor de probleme acute, cu atât ne îndreptăm spre un mediu mult mai sănătos din punct de vedere economic. Încurajăm antreprenorii să fie deschiși spre noile mecanisme pentru a-i ajuta să iasă din dificultate, dar și să îmbunătățească performanța afacerii. Mecanismele reprezintă un avantaj competitiv acordat întregii economii pentru că îi permite să aibă flexibilitatea necesară în vremuri pline de incertitudini, a spus Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Noua lege prevede două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei și spre dezvoltarea afacerii. Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceștia și confirmat de judecătorul sindic. Concordatul preventiv va presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea și votarea acestuia de către creditori, și ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic.

Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale și în plus se bucură de sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea și implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante și variate.

Transpunerea Directivei Europene aduce, pe lângă oportunitatea pentru redresarea companiilor și nevoia de a schimba mindsetul mediului de business, de la teama de eșec la motoare de relansare. Având în vedere contextul economic și necesitatea ca aceste prevederi să fie adoptate cât mai repede, echipa de proiect a depus toate eforturile pentru a se asigura că mediul de afaceri va putea beneficia în timp util de acest sprijin. Prevenție și timpuriu sunt cele două elemente esențiale ale filosofiei acestor proceduri. În concret, prin acordul de restructurare, companiile pot adresa rapid și adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activității și a datoriilor. Odată agreat de părțile implicate, acordul primește garanția unei soluții confirmate de un judecător.a declarat Alina Popa, Head of legal în cadrul CITR.

Beneficiile acestei legi includ:

  1. Abordarea în funcție de contextul fiecărei companii, de gradul de dificultate. Prezumțiile dificultății unei companii sunt analizate de specialistul în restructurare printr-un raport privind starea sa de dificultate. Astfel, companiile vor putea accesa aceste proceduri în funcție de motivul dificultății care pune în pericol afacerea și vor putea beneficia de un proces adaptat de restructurare.
  2. Eficientizarea procedurilor de restructurare, respectiv eficientizarea procedurii de vot, a procedurii de contestare/apel cu scopul de a scurta timpul în care putem ajunge la un plan gata de implementat. O procedură simplificată a Acordului, în care judecătorul sindic este implicat doar dacă există contestații.
  3. Eficientizarea procesului de transmitere a documentelor prin intermediul instanței, prin mijloace de comunicare electronică.
  4. Protecția creditorilor și echilibrul între drepturile acestora și protecția companiei în dificultate, care se obține prin tratamentul corect și echitabil al creanțelor propuse a fi incluse în plan.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.

Source