Cu toate ca nu par, neaparat, periculoase, trotinetele pot expune copiii la accidentari daca regulile de circulatie si alte reguli de comportament pe trotineta nu sunt respectate.

Iata, mai jos, care sunt regulile principale pe care copiii trebuie sa le respecte pentru a folosi trotineta in siguranta:

1. Casca de protectie este obligatorie

Majoritatea accidentarilor mai grave sunt cauzate, in general, de ignorarea unei reguli de baza: purtarea castii de protectie.

Desigur, din moment ce copilul nu poate merge cu viteze extrem de mari, mai ales pe o trotineta copii, poate o cazatura nu pare atat de periculoasa. Insa cazatura se poate petrece in circumstante periculoase, spre exemplu intr-o zona cu alte obiecte dure, de care copilul se poate lovi.

Prin urmare, prima strategie care il poate feri pe copil de accidente grave este cea clasica – purtarea, fara exceptie, a unei casti de protectie. Aceasta trebuie sa aiba marimea potrivita, adica sa nu fie atat de larga incat sa se miste dar nici atat de stramta incat sa provoace disconfort. Casca va acoperi fruntea, iar intre cureaua de fixare si barbie nu ar trebui sa incapa mai mult de doua degete. Pentru a evita neplaceri suplimentare, este recomandat ca cei mici sa poarte inclusiv genunchiere si cotiere.

2. Atentie la traversare

Copiii trebuie sa cunoasca si reguli de circulatie cu trotineta, mai ales in zone cu trafic crescut. In primul rand, este important sa se opreasca la orice semn de stop, sa coboare de pe trotineta si, inainte de a traversa mergand pe langa aceasta, sa se asigure si sa respecte semaforul.

Nu uita ca tu, ca parinte, esti un exemplu pentru copii, deci cauta sa respecti, la randul tau, aceste reguli. Daca te vad pe tine ca le respecti, copiii vor adopta mai usor regulile.

3. Aten?ie sporita la ceea ce ii inconjoara

Atat adulti cat si copiii trebuie sa fie atentie la ceea ce ii inconjoara atunci cand folosesc trotineta sau orice alt mijloc de transport. Acest lucru este valabil mai ales in parcurile aglomerate sau in zonele cu trafic intens, fie ca este vorba de pietoni, masini, sau alte vehicule.

Din acest motiv, copilul trebuie sa evite si sa vorbeasca la telefon sau sa asculte muzica la ambele casti in timp ce merge cu trotineta. Acestea il vor distrage sau il vor impiedica sa vada si sa auda diverse semnale ce il pot avertiza de un posibil obstacol sau pericol, fie ca e vorba de zgomotul produs de o masina, un claxon, sau avertismentul verbal al unui pieton.

Copilul trebuie sa fie atent si la tipul de teren pe care merge cu trotineta. Acesta ar trebui sa nu aiba denivelari mari sau sa fie acoperit cu nisip sau pietris. De asemenea, este bine sa evite zonele umede sau acoperite cu frunze, deoarece acestea prezinta pericol de alunecare sau, mai ales in cazul frunzelor, pot ascunde obstacole.

Source