„Proiectul de lege ar ajuta pe toată lumea. Nu e corect ca unii să poată să beneficieze de finanțare, iar alții nu. Este o concurență neloială. Cum să mă bat eu, care în fiecare an mă chinui să-mi fac bugetul? Dacă o comunitate dorește sport, să îi oferim sport.” – Gică Popescu, pentru gsp.
Proiectul de lege propus de Gică Popescu, consilierul premierului României, Marcel Ciolacu, ar permite cluburilor să primească finanțări publice, în funcție de forma juridică sub care sunt înregistrate. În prezent, în Liga 1 există două tipuri de structuri juridice: 8 cluburi organizate ca SA-uri (societăți pe acțiuni) și 8 ca ONG-uri (organizații neguvernamentale). În timp ce ONG-urile pot primi bani de la administrația publică locală, SA-urile nu beneficiază de aceeași facilitate.
Ar ajuta acest proiect Steaua?
Nu direct, poate doar moral. Nu s-ar mai menține eticheta conform căreia doar Steaua primește bani de la stat, când de fapt toate cluburile beneficiază, direct sau indirect, de finanțări publice. Totuși, problema principală pentru Steaua este legată de definițiile din lege referitoare la cluburi profesioniste și ligi profesioniste, care obligă multe entități să recurgă la artificii pentru a se transforma în SA-uri sau ONG-uri. Deși finanțările rămân aceleași, birocrația și constrângerile legale complică situația.
Mai mult, proiectul în sine poate fi considerat incorect, deoarece multe dintre SA-urile din Liga 1 includ entități ale statului, care la rândul lor primesc bani publici, sub diverse forme. Această situație perpetuează finanțările indirecte de la stat, ceea ce ridică întrebări despre corectitudinea și echitatea întregului sistem.
#totulpentruSteaua#înGhenceadoarSteaua#CeiCareNUauTrădat#spiritdeluptă#aicieSteaua#vremSteauaînA