Tractoarele sunt prezente astazi peste tot

Astazi, orice agricultor, chiar si cei care au doar un petic de pamant, detin tractoare. Tractoarele au devenit masini accesibile, usor de folosit si din ce in ce mai eficiente, putand fi folosite atat la muncile campului, cat si pentru diverse alte scopuri cum ar fi tractiunea.

Dupa ce ti-ai cumparat un tractor, singura responsabilitate pe care o ai este aceea de a-l intretine corect. Un tractor bine intretinut va avea o viata mult mai mare decat unul neglijat si va duce la economii de timp si de bani.

Cum intretii corect tractorul?

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le ai in vedere, care te ajuta sa te bucuri de un tractor functional pentru o perioada lunga de timp:

1. Verifica fluidele. Fluidele sunt cele mai importante consumabile pentru tractoare , deoarece au rolul de a elimina frecarea si de a face fiecare piesa a tractorului sa functioneze corect. Asigura-te ca tractorul are suficient ulei si schimba acest fluid o data la 6 luni. Foloseste intotdeauna un ulei de foarte buna calitate, cu aditivi care sa sporeasca performanta si sa elimine orice tip de murdarie din ansamblul motorului!

Printre fluidele pe care trebuie sa le verifici si sa le schimbi ocazional se numara si lichidul de transmisie, lichidul de racire sau lichidul hidraulic.

  

2. Schimba filtrele conform recomandarilor pe care le ai de la producator. Exista o multime de filtre care opresc impuritatile din a ajunge in motor sau in combustibil. O data la ceva timp acestea se murdaresc. Este bine sa ai mereu in vedere faptul ca trebuie sa achizitionezi un filtru ulei , unul de motorina sau unul de aer. Cu cat schimbi filtrele mai des, cu atat riscul ca motorul sa se defecteze este mai mic.

3. Asigura-te ca presiunea din anvelope este cea corecta! Inainte de fiecare utilizare a tractorului trebuie sa verifici presiunea in anvelope. Valoarea optima este scrisa pe pneu si trebuie sa fie respectata cu strictete. Un pneu prea dezumflat duce la o uzura accentuata iar unul prea umflat poate determina consum mai mare de combustibil si poate duce la consum mai mare de combustibil.

4. Verifica toate elementele de cauciuc din ansamblul motor! Legaturile din motorul unui tractor se fac prin mai multe furtunuri si centuri de cauciuc. Cauciucul se deterioreaza cel mai repede si daca nu i se acorda atentie poate sa duca la pagube destul de mari. Verifica ocazional integritatea componentelor de cauciuc si in cazul in care descoperi semne de uzura, schimba-le!. Simeringuri sau garnituri de chiuloasa ar fi bine sa le achizitionezi si sa le depozitezi. Simeringuri sau garnituri de chiuloasa ar fi bine sa le achizitionezi si sa le depozitezi. Nu se stie niciodata.

5. Curata utilajul dupa fiecare utilizare! Inainte de a-l duce in hangar, curata-l de pamant si de resturi vegetale. Acestea pot atrage vizitatori nepoftiti ( soricei si alti daunatori ) si pot produce blocaje care grabesc defectiunea anumitor componente.

O curatare frecventa este extrem de utila si in sensul in care implica o verificare atenta a tractorului si permite descoperirea defectiunilor minore.

Intretinerea tractorului este o munca pe care fiecare proprietar si-o asuma. Desi poate consuma putin timp si bani, pe termen lung duce la economii si la pastrarea tractorului cat mai eficient posibil.

Source