Hai să mâncăm (și) specii invazive! (câte alte astfel de plante – cunoașteți?)
Mai concret – lotusul acela cu flori mari roz, care se pot vedea vara între iulie – septembrie prin unele intersecții din București.
Dacă în Asia (zona de origine) se utilizează întreaga plantă (peste 167 de feluri de mâncare), iată că în România, in prezent nu se știe ce s-ar putea face cu această plantă acvatică cu floare frumoasă. Care a invadat mai multe cursuri de apă (în special lacuri – vezi lacul Tei / Circului). Și pentru că România (deși membră a UE) nu implementează setul complet legislativ (așa cum ar trebui și s-a angajat): de interzicere la import specii (deci și plante) alohtone (din habitaturi străine României) – restricții (și chiar controale vamale) pe care le regăsim în majoritatea țărilor UE. Astfel că în România sunt la vânzare („la liber” de la palmieri până la te miri ce … specii exotice.
Și mai apoi, nici la „plantare” (chiar și de autorități și cu bani publici) – tot „fără număr” se poate face, orice … Astfel, la Snagov, in ultimii 30 de ani, noii magnati ai Romaniei si-au adus/plantat in fata vilei (pe domeniul public si chiar si in arie naturala protejata) specii importate si interzise: acest lotus (sau cel putin si-au luat din alte parti ale lacului. Iar acum (inmultindu-se prea mult) – nu mai il vor. Dar nici nu vor sa plateasca pentru eliminarea lui (caci … sa plateasca statul, adica cei multi si care nu mai au voie – nici – la Snagov …). Astfel s-a ajuns chiar la circa 20 de hectare (din cele circa 600 ale lacului). Apele Romane (administratorul lacului) are obligația legală să elimine aceasta plantă.
Acest fiind contextul – Fundatia Snagov constatând că nu se gestionează (elimină) această specie > propune (printr-o demonstratie gastronomică) o nouă modalitate de reducere / utilizare / consum (în caz de urgente alimentare) a lotusului indian … Iar din aceasta plantă (funcție și de țara Asiatică considerată), se preferă: rădacina, floarea (semințe, petale, stamine), frunzele și mai rar – tulpina.
Numai în China, se produc anual peste 800.000 tone de frunze (pentru ceai). Iar diferite produse – sunt exportate și apreciate în numeroase nișe (țări / piețe / utilizări).
Această plantă se extinde pe lacul Snagov cu o viteză si de circa 7 metri per an. Iar pentru lacul Snagov, deși deranjează zeci din cele câteva sute de riverani, iată că (nici aici) nu se reușește bugetarea (la/de catre Apele Romane) (=aplicarea prevederilor legale) și reducerea > eliminarea acestei specii. Deci deși este și obligație legală explicită (vezi Planul de Management MO 318bis din 18.05.2016). Iar Apele Române au chiar și motocoasă acvatică (circa 240.000 Euro!) și personal angajat (dar cumva nu rămân bani pentru motorină – de nu se vâd cu anii tăierile necesare).
Atunci, Fundatia Snagov (care a fost între 2008-2018 și custode – voluntar al Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov), s-a gândit la abordări / soluții creative pentru cele peste 40 de probleme nerezolvate de ani de zile.Astfel, pentru lotusul indian, ne-am gandit să facem un (mic) eveniment demonstrativ cu câteva feluri de mâncare asiatice. Gătite chiar de un câțiva tineri (voluntari) din China (de la o corporație ce operează și în România).
Notă: Calitatea apei lacului este bună, conform studiilor științifice făcute anii trecuți dar și confirmarilor administratorului lacului (= Apele Române care anual masoară parametrii necesari pentru a asigură încadrarea în cerințele prevăzute și în Directiva Cadru Apă 2000/60/CE
Astfel în 24.09.2022 s-au pregatit 5 feluri de mancare , la care s-a mai adaugat ceaiul din petale de lotus si ca desert, seminte (crude).Dar chiar si radacinile crude – au un gust interesant.
Mai multe detalii in Albumul Foto din pagina de Facebook Fundatia Snagov: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2023232591194173
Am invitat si reprezentanti de la HoReCa de 4-5 stele din zona. In speranta ca daca vad + gusta (+ le plac) felurile gatite, pentru segmentul de lux (delicatese) > ar putea sa introduca cateva feluri.Căci tare bine ar fi ca cel puțin un furnizor HoReCa local să înceapă să promoveze ceva PACHETE turistice/gastronomice de genul: „Vizitează aria naturală protejată + degustă delicatese asiatice din lotus și astfel ajută și la reducerea acestei specii de pe lacul Snagov”.Următoarea oportunitate de degustare organizată la Snagov este propusă pentru data de 29.10.2022. În cadrul evenimentului recurent „Ziua Racilor” – care este și o tradiție la Snagov.
În următorii ani, Fundatia Snagov își propune să repete un eveniment culinar dedicat (de)gustărilor de lotus indian (ex: rețete chinezești).Organizarea primei degustări (pilot) de lotus indian de la Snagov, a fost (parțial) co-finanțată prin:„Proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România” See less
#Snagov #SnagovConservation #SnagovBiodiversity #SnagovFundatia #programulspatiiverzi