Sistemele centralizate sau descentralizate – o alegere ce depinde de preferinte si nevoi 

Prima si poate una din cele mai relevante aspecte legate de alegerea pe care trebuie sa o faceti tine cont de tipul de sistem. Sa fie un sistem descentralizat de ventilatie cu recuperator de caldura sau unul centralizat? Diferentele intre cele doua constau in eficienta, randament, costuri de asemenea. 

Sistemele descentralizate sunt usor de instalat in orice tip de spatiu. Acestea fac fata in spatii de o suprafata pana la 160 de mp. Pot fi alese atat pentru case noi, cat si pentru cele ce au constructie mai veche. In acest caz nu este nevoie de tubulatura instalata. Ceea ce ne duce la cea de-a doua optiune si anume sistemele centralizate de ventilatie cu recuperare de caldura. 

Aici vorbim de sisteme mai complexe, ce au nevoie de tubulatura, sunt o recomandare pentru spatii mai mari si, destul de important este ca montajul este de preferat atunci cand locuinta este in faza de constructie sau de renovara ampla – sa tinem cont de faptul ca instalarea acestui tip de sistem implica destul de mult deranj. Are nevoie de un spatiu separat, de o camera tehnica unde sa fie montat. 

In functie de suprafata ce trebuie ventilata, in functie de buget si de nevoile in fiecare caz – ca este vorba de casa in care umiditatea este exagerat de mare si acest aspect trebuie corectat – alegerea ar fi bine sa vina ulterior, dupa ce va sfatuiti cu specialistii in domeniu. Cei de la Altecovent, cu pagina oficiala ventilatiecurecuperarecaldura.ro, pun la dispozitie servicii complete, de la consiliere la proiectare si montare. 

In portofoliul celor de la Altecovent regasim sisteme de acest gen de la branduri diferite – Sevi, Wafe, Aerauliqa printre altele. 

Sa discutam despre proiectarea unui sistem de ventilatie  

In tot planul acesta de a monta un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura conteaza si partea de proiectare si montare. Iar cei de la Altecovent isi pun la dispozitie si aceste servicii. 

Pe principiul ca un proiect reusit incepe cu o planificare pe masura, trebuie sa fiti interesati de servicii profesionale pana la ultimul detaliu. Proiectarea este planul in sine unde tubulatura va fi montata sau dupa caz tot ce presupune sistemul de ventilatie ales. 

Ce trebuie sa stiti despre partea de proiectare? 

Proiectarea unui sistem de acest gen ofera cateva dintre cele mai importante elemente si anume:

Dimensionarea unitatii si alegerea acesteia tine cont in mod special de proiect. Este usor de crezut ca veti alege ce e mai bun din ce e mai bun, insa este un anumit tip de unitate ceea ce va trebuie in locuinta? Trebuie sa existe o relevanta in functionarea acesteia in raport cu eficienta sa de ventilare a intregii suprafete.

Daca va intrebati ce probleme pot sa apara ar fi bine de mentionat ce sa evitati si aici discutam despre integrarea unitatii in proiectul general, optimizarea traseelor, precum si evitarea carotarilor ulterioare. Daca aveti de la bun inceput o proiectare bine pusa la punct veti evita situatiile de genul materiale necesare suplimentar fata de planul initial, precum si diferentele de costuri, surprize deloc placute. 

Exemplu: daca la o locuinta de 120 mp sunt necesare in medie 15-30 de carotari adica de gauri pentru montarea unui sistem de ventilatie, atunci in faza de proiectare se vor gasi solutii pentru ca mare parte din aceste carotari sa fie evitate. Tocmai aici trebuie acordata o mare atentie si anume la rolul proiectantului, care trebuie sa gaseasca solutii pentru optimizarea costurilor si montajului unui sistem de ventilatie. 

Elementele parte din proiect, toate impreuna, contribuie la eficienta sistemului per total. Proiectul este unul complet numai daca sunt luate in considerare toate elementele, de la tubulatura la atenuatoarele de zgomot, de la clapetele de reglaj la plenumuri, anemostate, grile etc. Tot parte din proiect sunt unitatea performanta si bine aleasa, precum si o executie corecta in ceea ce priveste montarea. 

Daca toate acestea au fost bifate, sunt toate sansele ca unitatea sa functioneze fara zgomot, aerul sa patrunda in casa si sa fie evacuat fara zgomote deranjante si, in plus, sistemul sa fie unul durabil. 

Proiectarea, sub influenta bugetului disponibil 

Desi exista tendinta de a gandi ca se poate si fara proiectare, de fapt va faceti singuri un rau. In mod ideal am dori sa gasim solutii bune si ieftine in acelasi timp, insa ce este ieftin aparent ar putea sa coste mai mult ulterior, in mod ironic. In ceea ce priveste proiectarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura a face totul pe modul economic, adica fara proiectare duce in cele din urma la o igiena precara a aerului. Per total putem spune ca vor fi performante slabe ale intregului echipament. 

Atunci cand primiti o cotatie de pret mai mica ar trebui sa va ganditi ce este lipsa sau care este calitatea elementelor componente ale sistemului. Altfel spus alegeti optim acum si nu veti avea inconveniente mai tarziu. 

De mentionat ca proiectul de acest gen nu este un simplu desen. Acesta va presupune calcule, optimizari de costuri si materiale, determinari de pierderi de sarcina, dimensionarea de echipament, printre altele. Iar in spatele unui astfel de proiect este mereu un specialist, persoana cu experienta. 

Cat despre partea de montaj si aici vorbim despre etape. Pentru o casa aflata in plin proces de constructie, montarea unui sistem de ventilatie trebuie sa se execute in paralel cu alte lucrari importante ale casei – incalzirea in pardoseala, plafoanele, izolatia etc. 

Totodata este bine de subliniat ca montajul nu trebuie grabit si totodata nici nu este realizat in doar 2-3 zile. In functie de ce alte lucrari sunt vor fi reveniri la sistemul acesta. 

Altecovent pune la dispozitie servicii complete, printre care si cele ce tin de proiectare,  echipament, sistem tubulaturi, montaj, punere in functiune, reglaje si ofera garantie si postgarantie. Detalii complete in cadrul paginii oficiale. 

Contact: 

0753 967 762 

[email protected] 

Source