? FC Foresta Fălticeni: 8j / 7v 1e 0î / ? 24-6
Echipa din micul municipiu bucovinean a apărut în 1954, sub numele „Avîntul”. La trei ani distanță, avea să adopte numele „Foresta”, după trecerea sa sub patronajul Combinatului Forestier „A V-a aniversare a R.P.R.” Fălticeni (actuala companie Forestfalt Servicii). Prima oară când forestierii au întâlnit Steaua a fost în finala Cupei României din 1967, când, deși învinși cu 6-0, galben-verzii deja scriseseră istorie, fiind prima echipă din Divizia C care ajungea în ultima rundă a competiției. Foresta s-a mutat în Suceava în 1997, odată cu promovarea în Divizia A, iar în 2000 a scris iarăși istorie, învingând Dinamo cu 5-4 în deplasare, după ce fusese condusă cu 4-0. După reajungerea în Divizia B, clubul s-a mutat din nou în Fălticeni, dispărând în 2003. Actualul club Foresta Suceava, care joacă în prezent în Liga III, nu are legătură cu originala Foresta.
? ASA Tîrgu-Mureș: 43j / 22v 10e 11î / ? 99-47
Clubul militar al Garnizoanei Tîrgu Mureș a fost multă vreme socotit „echipa-soră” a Stelei. Totuși, meciurile dintre Steaua și ASA au fost mereu strânse și disputate, dovadă fiind palmaresul relativ echilibrat dintre cele două. Asociația Sportivă Armata Tîrgu-Mureș a luat ființă în 1962, înglobând doi ani mai târziu un alt club local, Mureșul. Echipa care l-a lansat în fotbal pe marele László Bölöni a fost una dintre echipele puternice ale Diviziei A, cu precădere în anii ’70, când a jucat și de trei ori în Cupa UEFA. După ultima retrogradare din 1992, clubul a urmat un declin continuu, culminând cu dispariția sa finală, din 2005. Ulterior, în Tîrgu Mureș a mai apărut o echipă numită ASA, care a și jucat în Liga I, dar care nu avea legătură cu fostul club militar mureșean.
? Valencia CF: 4j / 1v 0e 3î / ? 4-10
Al patrulea club al Spaniei ca număr de suporteri a fost fondat în 1919, reprezentând dintotdeauna autonoma Comunitate Valenciană din estul țării. Deși culorile clubului sunt alb-negru, emblema cuprinde în totalitate elemente identitare ale regiunii: atât culorile galben-roșu, cât și liliacul – animal-simbol al Valenciei. Perioadele de succes ale „liliecilor” au fost deceniile 1940, 1960-70, dar în primul rând anii 2000. Cu o echipă din care a făcut pare și marea glorie stelistă Adrian Ilie, Valencia a ajuns de două ori consecutiv în finala UEFA Champions League. Deși ultimii ani au fost martorii unui relativ declin, echipa de pe Mestalla se luptă în fiecare an pentru calificarea în cupele europene.
? CSM Făgăraș: 1j / 1v 0e 0î / ? 2-1
Echipa din micul municipiu brașovean s-a înființat în 1922, cu muncitori ai recent-înființatei Prime Fabrici de Explosivi Făgăraș. De altfel, primul nume al echipei a fost „Explosivi Făgăraș”. Fabrica a fost naționalizată după război, dar nu înainte de a fi creat alte companii-satelit ale sale, care au susținut rând pe rând echipa și au redenumit-o Metalul, Chimia și, în cele din urmă Nitramonia. După cazul și altor echipe patronate de foști coloși industriali, declinul clubului a avut loc concomitent cu privatizarea, divizarea și lichidarea companiei Nitramonia. Cum noua companie Nitroporos, care a reunit cele 5 societăți scindate din fostul gigant chimic, nu a fost interesată și de echipa de fotbal, aceasta a coborât în ligile inferioare, existând și sezoane când nu s-a înscris în campionat. Sub egida Clubului Sportiv Municipal, făgărășenii au jucat ultima oară acum două sezoane în Liga V Brașov.
? FC Spartak Trnava: 2j / 1v 0e 1î / ? 3-5
A doua echipă ca importanță a Slovaciei a apărut în 1923, urmând o istorie relativ asemănătoare multor cluburi românești ce au trecut prin sistemul sportiv comunist. Echipa a fost dintotdeauna afiliată diverselor industrii grele din Trnava, unul din marile orașe industriale ale Cehoslovaciei. Pentru cea mai lungă perioadă de timp, clubul a fost susținut de fosta fabrică TAZ, producătoare de automobile Škoda. Deceniul de glorie al lui Spartak a avut loc în anii ’60. În 1968, conduși din teren de fostul Balon de Aur Josef Masopust, roș-negrii eliminau pe Steaua în primul tur al Cupei Campionilor Europeni, nemaioprindu-se decât în semifinale, unde au fost la un pas să elimine marele Ajax. În prezent, e una dintre echipele de top ale Fortuna Liga, prima ligă slovacă.
STEAUA vs. RESTUL LUMII prezintă istoricul adevărat și curat al echipei CSA Steaua București. Statisticile reunesc rezultatele din toate competițiile oficiale, naționale sau internaționale, din anii de activitate a echipei de fotbal Steaua București: 1947-2002 și 2017-2020.
#aicieSteaua #spiritdeluptă