Palmares Steaua

? Energia Metalul Galați: 1j / 1v 0e 0î / ? 8-1

Una dintre numeroasele echipe muncitorești existente în Galați în perioadele interbelică și imediat postbelică a fost echipa Șantierului Naval. Sub numele de Energia Metalul, clubul a reușit calificarea în sferturile de finală ale Cupei României în 1956, pierzând în fața CCA. Șantieriștii și-au continuat activitatea la nivel mic și după Revoluție, echipa de fotbal dispărând la mijlocul sezonului 1999-00 al Diviziei C.

? FC Brașov: 78j / 38v 22e 18î / ? 150-80

Echipa cea mai iubită a Brașovului a fost fondată în 1936 de muncitorii secției 15 a Uzinelor Astra din localitate. Inițial producătoare de locomotive, motoare și armament, fabrica a început să producă autocamioane sub noul nume „Steagul Roșu”, astăzi compania numindu-se „Roman”. De altfel, Fotbal Club Brașov s-a și numit o bună perioadă de timp Steagul Roșu, suporterii poreclindu-și și astăzi echipa „Steagu’”. Legenda culorilor clubului e legată de un turneu din 1966 în Uruguay, când un jucător „stegar” a primit în dar tricoul galben-negru al celebrei Peñarol, de la căpitanul echipei din Montevideo. Clubul care l-a lansat în fotbal pe marele Marius Lăcătuș a dat faliment în 2017, dar fanii săi au înființat noua echipă SR Brașov, astăzi în Liga III, pentru care se luptă să obțină brandul FC Brașov.

? Borussia Dortmund: 7j / 1v 1e 5î / ? 9-17

Ballspielverein Borussia 09 e primul club străin care s-a duelat cu Steaua într-un meci oficial. După ce fiecare echipă și-a câștigat meciul de acasă, optimea de finală a Cupei Campionilor Europeni din 1957 a avut nevoie de o rejucare, câștigată în cele din urmă de germani. Disputele dintre cele două cluburi au fost dintotdeauna spectaculoase și echilibrate, ele mai întâlnindu-se de încă patru ori în grupele UEFA Champions League din anii ’90 – perioada de maximă glorie a Borussiei, când a și reușit să câștige trofeul suprem al continentului. Înființat în 1909, când legenda spune că membrii fondatori s-au baricadat într-o berărie în fața rigidului și neînțelegătorului preot catolic local, clubul își datorează numele berăriei Borussia din apropiere, care produce și astăzi berea DAB. În anii ’80, la galben-negri a evoluat și fosta glorie stelistă Marcel Răducanu, un jucător extrem de iubit și pe Westfalenstadion.

? CSM Flacăra Moreni: 9j / 8v 1e 0î / ? 32-4

Clubul morenean a fost mereu în strânsă legătură cu industria petrolieră din zona Dâmbovița-Prahova. În perioada interbelică, rafinăria Astra Română fondase mai multe echipe de fotbal în diverse localități în care avea puncte de lucru (cea mai cunoscută dintre ele activând, în clipa de față, în Liga I). Astra Română Moreni avea să apară și ea în 1922. Redenumită „Flacăra” după marea naționalizare, echipa și-a atins apogeul la sfârșitul anilor ’80, când a jucat în Divizia A pentru câțiva ani. Patronată din umbră de Securitatea lui Tudor Postelnicu, Flacăra a jucat pentru un sezon și în Cupa UEFA. Momentan, echipa se află în Liga III.

? FC Tractorul Brașov: 1j / 1v 0e 0î / ? 8-0

Una dintre vechile echipe muncitorești ale Brașovului a apărut în 1927, împrumutând numele fabricii fondatoare: Industria Aeronautică Română. După Război, IAR Brașov a fost scindată în mai multe părți, una dintre ele fiind Uzina Tractorul Brașov – care avea să fie noul patron al echipei, redenumită și ea în „Tractorul”. Pe durata existenței sale, clubul a activat în Diviziile B și C, desființându-se în 2003, după înglobarea sa în CS Forex, o altă grupare locală.


STEAUA vs. RESTUL LUMII prezintă istoricul adevărat și curat al echipei CSA Steaua București. Statisticile reunesc rezultatele din toate competițiile oficiale, naționale sau internaționale, din anii de activitate a echipei de fotbal Steaua București: 1947-2002 și 2017-2020.

www.as47.ro/palmaressteaua/

#aicieSteaua #spiritdeluptă

Source