? CS CIL Blaj: 1j / 1v 0e 0î / ? 12-0
Micul club din Blaj a luat ființă în 1961, odată cu deschiderea Combinatului de Industrializare a Lemnului din localitate, care și susținea echipa. Deși complexul industrial a dispărut în 2013, echipa continuă să-i poarte numele, jucând și astăzi în Liga IV Alba. CIL Blaj a jucat o singură dată cu Steaua, în Cupa României, pe 10.06.1964, înfruntare cunoscută prin faptul că a reprezentat cea mai mare victorie a Stelei într-un meci oficial din secolul XX: 12-0.
? Universitatea Craiova (1964-1991): 58j / 29v 11e 18î / ? 100-76
(1991-2002): 27j / 14v 5e 8î / ? 45-34
Clubul universitar al Craiovei este una dintre marile echipe ale fotbalului românesc și a treia din țară ca performanțe europene. Înființată în 1948 sub numele UNSR (Uniunea Națională a Studenților din România), Universitatea a jucat pentru prima oară împotriva Stelei în 1964, odată cu prima ei promovare în Divizia A. În scurt timp, a reușit să devină una dintre grupările de legendă ale țării, fiind primul club românesc calificat în semifinalele unei competiții europene, în 1983, în Cupa UEFA. În 1991, Clubul Sportiv Universitatea Craiova și-a închis secția de fotbal, iar locul din campionat, jucătorii și stafful tehnic au trecut pe o nouă societate privată: Fotbal Club Universitatea Craiova. Pentru FC Universitatea, a urmat un declin constant, culminând cu retrogradarea din 2005 și dezafilierea din 2011. În 2013, cu susținerea primăriei, CS Universitatea și-a reactivat secția de fotbal printr-un parteneriat cu un alt club privat, care acum deține drepturile asupra brandului „Universitatea Craiova”, fiind înscrisă direct în Liga II și astăzi activând în Liga I. În 2017, FC Universitatea (sub noul nume oficial „U Craiova 1948”) s-a reînscris în Liga IV Dolj, astăzi activând în Liga II. Cele două grupări se află și astăzi în conflicte juridice pentru dreptul legal asupra identității „Științei”.
? Derry City FC: 2j / 2v 0e 0î / ? 5-0
Derry City Football Club este singurul club mai important din Europa care joacă pentru o altă țară decât cea în care își are sediul. Echipa activează în orașul Londonderry din Irlanda de Nord, pe teritoriul geografic al Marii Britanii. Aflându-se totuși exact la granița dintre cele două țări, orașul cuprinde în proporții relativ egale atât irlandezi unioniști (care preferă denumirea de Londonderry), cât și irlandezi republicani (care preferă denumirea Derry). Derry City FC își trage istoria și majoritatea fanilor din a doua categorie de irlandezi. Înființat în 1928, la șase ani după independența Irlandei, și totuși „blocat” pe teritoriul Regatului Unit, Derry City a jucat o bună perioadă de timp (inclusiv contra Stelei, în Cupa Cupelor din 1964), sub steagul Irlandei de Nord. Acest lucru s-a schimbat în 1985, când (după îndelungi negocieri cu federația nord-irlandeză, federația irlandeză, UEFA și FIFA), Derry City s-a înscris în campionatul irlandez, reprezentând de atunci și până în prezent Republica Irlanda.
? GNK Dinamo Zagreb: 4j / 1v 0e 3î / ? 5-9
Istoria celui mai cunoscut club al Croației se îmbină deseori cu însăși cea a țării sale. Originile sale sunt în 1911, când un grup de patrioți croați din Zagrebul austro-ungar au creat clubul 1. HŠK Gradjanski (Prvi hrvatski gradjanski športski klub – „Primul club sportiv al cetățenilor croați”), care în perioada interbelică devenise una dintre echipele importante ale Iugoslaviei. După al Doilea Război Mondial, noul stat iugoslav comunist a grupat acest club cu o altă echipă, înființând astfel Dinamo Zagreb. Până nu demult, anul de înființare al clubului era recunoscut ca 1945, dar când istoria lui Gradjanski a fost inclusă oficial în cea a lui Dinamo, inclusiv numele i-a fost adăugat în prefixul GNK. Probabil cel mai cunoscut moment din istoria clubului a fost meciul din 1990 cu Steaua Roșie Belgrad, din campionatul iugoslav. Inflamată de conflictul interetnic din țară, partida a degenerat într-o luptă generală între jucători, suporteri și forțele de ordine. De atunci, meciul e recunoscut ca fiind una dintre multele scântei care au aprins Războiul Iugoslav în 1991. După independență, „albaștrii” s-au înscris în noul campionat croat, cu un nou nume: Croatia Zagreb. Revenit la numele Dinamo în 2000, clubul zagrebian se află de mai mulți ani în umbra controversatului om de afaceri Zdravko Mamić, asociat des cu privatizări ilegale, evaziune fiscală și conflicte cu suporterii.
Notă: În ceea ce privește identitatea și palmaresul Universității Craiova, nu este intenția noastră ca opiniile personale ale fiecăruia dintre noi să se confunde cu poziția oficială a AS47. Perioadele de timp trecute mai sus în dreptul Universității Craiova corespund primelor și ultimelor meciuri jucate contra Stelei sub fiecare dintre cele două entități juridice. Poziția AS47 este că identitatea unui club (cuprinzând automat brandul și istoria) trebuie judecată în primul și în primul rând după criteriul juridic.
STEAUA vs. RESTUL LUMII prezintă istoricul adevărat și curat al echipei CSA Steaua București. Statisticile reunesc rezultatele din toate competițiile oficiale, naționale sau internaționale, din anii de activitate a echipei de fotbal Steaua București: 1947-2002 și 2017-2020.
http://www.as47.ro/palmaressteaua/
#aicieSteaua #spiritdeluptă