Contextul arhitectural al oricărei zone presupune existenţa diferitelor tipuri de clădiri şi construcţii. Acestea sunt catalogate în funcţie de materialele de construcţie folosite, de amprentă înălţime și alți parametrii. Indiferent de tipul spaţiului locativ pe care îl deţii, potrivit legii 260/2008, fiecare proprietar de locuinţă are sarcina de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor.

Cum se stabileşte tipul de asigurare PAD potrivit locuinţei tale

Atunci când îţi închei o poliţă de asigurare PAD, este bine să ştii că va trebui să alegi varianta potrivită specificului locuinţei tale. În prezent conform autorităților locuinţele sunt de tip A şi locuinţe de tip B. 

Locuinţa de Tip A este cea cu o structură de rezistenţă realizată din beton armat, metal sau lemn, şi cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, piatră sau orice alt material de construcţie rezultat în urma unui tratament termic sau chimic. Pentru acest tip de locuinţă suma asigurată va fi de 20.000 euro. O locuinţă de Tip B este cea ai cărei pereţi exteriori sunt fabricaţi din materiale de construcție netratate termic, cum ar fi cărămida nearsă, iar poliţa de asigurare va acoperi suma de 10.000 euro.

De ce este necesară o asigurare PAD

Poliţa de asigurare PAD îţi va asigura locuinţa în cazul producerii cutremurelor de pământ, a alunecărilor de teren şi a inundaţiilor. Această asigurare va fi de folos pentru a putea reveni la rapid la normalitate, acoperind costurile aferente redresării. Acest tip de poliţă acoperă costuri pentru pagubele produse în complexele de locuinţă, anexe, echipamente şi instalaţii aferente, precum şi pentru bunurile materiale existente în  acestea. Este foarte important să alegi asigurarea potrivită profilului tău locativ, astfel că poţi beneficia de o personalizare a asigurării PAD, prin intermediul clauzelor speciale. Poţi avea acces la asistenţă urgentă la domiciliu, de posibilitatea efectuării unei autoconstatări, precum şi de plata rapidă pentru pagube materiale de până la 5.000 lei.

Condu responsabil, încheindu-ţi asigurarea RCA și Cartea Verde

Dacă te deplasezi în afara țării, atunci asigurarea Cartea Verde îţi va fi necesară protejându-te pe tine și ceilalţi participanţi la trafic, în cazul unor eventuale incidente rutiere dintr-o altă țară care a aderat la sistemul de Carte Verde. Este asigurarea destinată cazurilor de răspundere civilă, faţă de terţele persoane care au fost prejudiciate în contextul unui accident rutier produs pe teritoriul statelor membre din sistemul internaţional Carte Verde. Despăgubirile materiale prevăzute, se vor acorda pentru pagube materiale, cheltuielile de judecată suportate de către persoana prejudiciată, vătămări corporale, deces şi prejudicii fără caracter patrimonial.

Source