Joi, 17 noiembrie 2022, București. Asociația E.D.I.T a implementat, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie 2022, programul Ora de Educație Rutieră în 10 școli din Sectorul 2 al Capitalei.

Participarea la activitățile practice de conștientizare a siguranței rutiere a 1200 de elevi din clasele a III-a și a IV-a, împreună cu 60 de profesori și învățători și faptul că aceste activități sunt susținute într-un cadru formal, dar prezentate în mod ludic, asigură succesul Orei de Educație Rutieră. Acest proiect a fost cofinanțat de Primăria Sectorului 2 și sprijinit de Poliția Rutieră și Ministerul Educației.

Ora de Educație Rutieră a fost lansată în 2014, iar în 2021 echipa de proiect a obținut acreditarea proiectului prin ordinul nr. 4618/202, emis de Ministerul Educației. Astfel, formatorii, licențiați în științele educației și psihologiei, diseminează 3 module educative construite pe teme precum: circulația pietonilor, circulația vehiculelor, reguli de siguranță pentru copii, sfaturi de siguranță pentru părinți.

„Modalitatea de predare este una alternativă, bazată pe jocuri, deoarece este important ca experiența de învățare să fie ludică și memorabilă. Mai mult, prezența reprezentanților Poliției Rutiere susține componenta interactivă a programului și pune bazele unei relații de încredere între școlari și polițiști. Ora de Educație Rutieră este proiectul nostru principal, dar și cel mai mare program de educație rutieră din România.” a declarat Paul Lungeanu, Specialist în științele educației și Formator în cadrul programului Ora de Educație Rutieră.

Din păcate, România încă se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere mortale din UE. În 2021 țara noastră a avut cea mai mare rată de decese cauzate de accidente rutiere, 93 la un milion de locuitori.

Se discută foarte mult despre îmbunătățirea infrastructurii și vehicule mai sigure, care să ducă la diminuarea numărului de accidente rutiere. Pe lângă toate aceste măsuri strategice, care țin de competența autorităților, Asociația E.D.I.T reușește să introducă conduita preventivă în educația elevilor. Astfel, Ora de Educație Rutieră contribuie la formarea unor generații viitoare care înțeleg mecanismele traficului rutier și care conștientizează pericolul în care sunt puși dacă încalcă regulile de circulație. Un alt aspect important este faptul că, în mod indirect, aceste mesaje ajung și la părinți.

„Ora de Educație Rutieră face parte din Programul Național de Educație pentru Siguranță, primul de acest fel din România, în cadrul căruia abordăm temele principale: Educația Rutieră, Primul ajutor și Combaterea Bullying-ului. Alături de instituțiile statului, cadre didactice, companii private, alte ONG-uri și voluntari, ne propunem să soluționăm o problemă majoră a societății românești: siguranța copiilor în trafic.” a adăugat Ion Arseni, Fondator al Asociației E.D.I.T și Manager al Programului Național de Educație pentru Siguranță.

În 2022, Asociația E.D.I.T a ajuns în 65 de școli din București, la peste 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care au învățat noțiuni de acordare a primului ajutor, gestionare a situațiilor de urgență și circulație rutieră. 

Source