Deci, ca să te îngrijorezi mai puțin, ți-am pregătit un ghid cu 5 aspecte de care să nu uiți atunci când te muți din actuala locuință:
1.Eh, a rămas ceva prin sertare?
De cele mai multe ori, cele mai simple, importante și vitale obiecte pe care le avem sunt cele…pe care le uităm. De aceea e vital ca atunci când te muți să te asiguri că nu ai uitat niciun obiect: treci prin dulapurile mari de mai multe ori, dar nu neglija nici noptierele sau sertarele. Printre lucrurile cel mai ușor de uitat se numără:
– încărcătoarele de laptop și telefon
– cheile de la mașină
– telecomanda
– obiectele de bucătărie: veselă, toaster, sandwich maker, masina de tocat carne electrica, robotul de bucătărie
– cosmeticele din baie
– obiecte rătăcite în pod (dacă actuala casa dispune de unul).
Asigură-te că îți updatezi noua adresă…
…Și aici ne referim la munca birocratică de a-ți schimba adresa pentru toți cei care îți trimit facturi sau alte documente prin poștă. Din fericire, îți poți anunța unii furnizori de servicii prin email, digital, că ți-ai schimbat adresa, însă pe unii va trebui să îi suni din timp sau chiar să te prezinți la sediu pentru a modifica adresa. Printre furnizorii pe care trebuie să îi anunți că ți-ai schimbat adresa și să le-o oferi pe cea nouă se numără:
– banca / băncile cu care ai contract
– furnizori de asigurări
– furnizorii energiei electrice
– companii de utilități
– centrul la care ți-ai înregistrat mașina
– și, bineînțeles, familie și prieteni.
Etichetează cutiile
Chiar dacă poate părea un aspect banal, mulți oameni uită de etichetarea cutiilor atunci când se mută. Și sfârșesc, astfel, cu peste 20 sau 30 de cutii identice. Bineînțelesc că, dacă procedăm astfel, vom avea de tras o muncă titanică atunci când despachetăm: „cu ce cutie începem?”, „parcă aveam un convector electric, în ce cutie era?” și așa mai departe.
De aceea, e vital să etichetezi fiecare cutie pe măsură ce finalizezi de pus lucrurile în ea, și încearcă să fii cât mai precis, pentru că o să te ajute la despachetare; nu trece pe o cutie „electronice”, trece mai degrabă „electronice pentru baie și bucătărie” și menționează produsele care se regăsesc în cutie. Același lucru e valabil și la haine. Etichetarea în prealabil a cutiilor îți va ușura munca din noua casă.
Nu îți faci un plan pentru noua casă
E extrem de ușor să cazi în capcana unei mutări, însă asta îți poate perturba stilul de viață: fă o planificare în detaliu a vieții tale la noua casă și fă acest pas cât mai timpuriu posibil; verifică distanța dintre casă și școala copiilor (dacă e cazul), verifică timpul pe care îl faci până la supermarket și până la job, cunoaște-ți vecinii și fă un inventar al tuturor lucrurilor pe care le iei cu tine.
E important să ai un „checklist” al obiectelor pe care le ai, ca să te asiguri că nu uiți nimic. Și planifică-ți în detaliu și cheltuielile pe care le vei face odată cu mutarea (poate noua casă nu are centrală termică, poate apelezi la o firmă de mutări etc).
În final, bucură-te de noul tău spațiu și luptă să-l transformi în acasă. Chiar dacă procesul mutării este unul extrem de stresant și, de cele mai multe ori, copleșitor, rezultatul final merită. E important să nu te lași copleșit de presiune și să faci totul cât mai calculat, planificat și cu sens, dar și să treci de mai multe ori prin toate lucrurile pe care le ai de bifat, ca să te asiguri că nu uiți nimic. Deși, de cele mai multe ori, cu toții uităm câte ceva.