Pe baza parteneriatului strategic cu 14 instituții de educație agricolă olandeze ce promovează inovația în domeniul educației verzi, Centrul funcționează ca un facilitator de modele noi pentru educația agricolă. Pornind de la experiența cooperării româno-olandeze în proiecte în sectorul agricol din ultimii 10 ani, Centrul sprijină formarea de formatori și schimbul de bune practici facilitând accesul la expertiza instituțiilor de educație agricolă de prestigiu din Olanda, cu sprijinul autorităților și al mediului de afaceri din ambele țări, pentru a facilita adaptarea învățământului agricol din România la cerințele de competitivitate ale pieței internaționale.
Programul de activități din acest an a debutat pe 17 martie cu un exemplu de abordare mixtă a procesului de învățare în sectorul horticol în cadrul zilei deschise dedicate tăierilor de fructificare. Desfășurat pe loturile demonstrative ale Casei Olandeze a Pomicultorului înființate la de ICDP Pitești Mărăcineni, evenimentul a reunit peste 200 de participanți iar activitățile teoretice și practice desfășurate au fost îndrumate de experți din ambele țări. Evenimentul s-a adresat elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul agricol, fermierilor și antreprenorilor din sectorul pomicol precum și autorităților centrale și locale care joacă un rol activ în creșterea atractivității profesiilor agricole pentru tânăra generație.
Activități similare profilate pentru sectorul zootehnic vor fi organizate în cursul lunii aprilie în cooperare cu Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere din cadrul USAMV București și Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brăneşti, Ilfov. Schimbul de bune practici și programe educaționale comune inclusiv stagii de practică și vizite de studiu vor continua la Cluj, Iași și Timișoara începând cu a doua parte a anului 2022.
Pentru mai multe informații urmăriți pagina noastră de Facebook sau accesați Portalul de Educație Agricolă, platformă dedicată sprijinirii sectorului de educație în domeniul agro-alimentar ce facilitează accesul cadrelor didactice și al elevilor, studenților și antreprenorilor în agricultură la conținut educațional actualizat și programe de pregătire teoretică și practică în concordanță cu obiectivele politicii agricole comune ale Uniunii Europene.